Leégtél a tűző napon? Dobj rá egy kis tejfölt!

Ahogy már korábban megírtuk, az Országos Meteorológiai Szolgálat mérése szerint extrém vékony felettünk az ózonréteg, akár 9,0-es UV-sugárzás is érhet minket, ha kifekszünk napozni. Ilyenkor nem nehéz leégni, és ha már megtörtént a baj, akkor borzasztóan fontos, hogy szakszerű kezeléssel szolgáljunk bőrünknek. A törzsi tánc és a mantrázás biztosan nem fog segíteni, de vajon az ősi tejfölös módszer vagy a kamillateás permetezés használ? Utánajártunk. 

Az OMSZ adatai alapján az 1969-ban kezdett mérések óta sosem volt még ilyen kevés ózon felettünk. A szokásosnál 20 százalékkal kevesebb az ózon a légtérben, így extrém erős, 9,0-es UV-sugárzást mértek. Ennek értelmében akár 10 perc alatt is rákvörösre éghetünk, ami nem fog elmúlni nyomtalanul. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint hazánkban 12 óra 45 perc körül a legerősebb a sugárzás, az erős napfényt azonban 10.00 és 15.30 között érdemes elkerülnünk.

hirdetés

A barnulásról és napozásról kapcsolatos legfontosabb ismereteket itt gyűjtöttük össze!

 

Bár evidens lehet, mégis azt kell először kiemelnünk, hogy leégett bőrrel ne menjünk ki újból a direkt napfényre, de még a szórt fénytől is próbáljunk meg óvakodni. Maradjunk hűvös, árnyékos területen, fontos továbbá a fokozott folyadékbevitel, mert a gyulladásos folyamat a bőrszövet vízveszteségével jár, és a legkézenfekvőbb, legegyszerűbb fájdalomcsillapítókról se feledkezzünk el: a hideg zuhanyról vagy a hideg borogatásról. A drogériákban és patikákban beszerezhető, napozás utáni hűsítő és bőrnyugtató krémeken felül pedig számtalan egyéb megoldás is létezik a napégés okozta vörösség és fájdalom enyhítésére, ha nem tudunk rögtön elmenni a patikába az orvos által ajánlott gyógykészítményekért. Hozzá kell tenni, hogy az otthoni praktikákkal nem akadályozhatjuk meg a napégés természetes gyógyulási folyamatát, csak a panaszokat tudjuk enyhíteni.

Ha sikerült durván leégnünk, és a leégés után nedvedzés és hólyagok is megjelennek a bőrön, azonnal forduljunk orvoshoz, mert ha a hólyagokat nem kezeltetjük szakszerűen, maradandó bőrsérülést okozhatunk, de komoly fertőzésveszélynek is kitesszük magunkat.

Nagyanyáink trükkje: a tejföl

A tejföl a legismertebb, egyben legősibb módszer a leégés ellen. Münsterné Turi Ildikó pécsi biokozmetikus szerint nincs is jobb annál, ha bőven bekenjük a piros bőrt zsíros tejföllel. Hogy miért is jó mindez? A leégés során zsír és vízhiány keletkezik, a tejföl ezeket pótolja hatékonyan, ráadásul a tej magas kazeintartalma miatt is jótékony, ez a fehérje ugyanis gyulladáscsökkentő hatású. A szakember azt javasolja, hogy addig hagyjuk bőrünkön a pakolást, amíg fel nem melegszik, ez körülbelül húsz perc.

Permetezz kamillateát!

A kamilla gyulladáscsökkentő, nyugtató hatása közismert, ami akkor is jó szolgálatot tesz, ha megkapott a nap. Segíthet a fürdővízbe kevert kamillaolaj, a főzet fogyasztása is, de a tuti megoldás, ha a kamillateát lehűtjük, belecsorgatjuk egy permetező flakonba, és időnként lefújjuk vele rákvörös felületeinket.

A fekete tea főzete is segíti a gyógyulási folyamatot. Készítsünk egy erős teát, és miután kihűlt, mártogassunk bele vattát és töröljük át vele a megégett területet.

Ha minden kötél szakad, a krumplipüré is mehet a bőrre!

A krumpli is igen erős fájdalomcsillapító hatású. A meghámozott, feldarabolt szeletekből készítsünk pépet – ha sűrű, vízzel hígíthatjuk – és kenjük a bőrre. Hagyjuk állni, amíg meg nem szárad. Ám ha a leégés nagy mértékű, a krumpli maradjon csak a konyhánkban, inkább forduljunk orvoshoz.

Amit minden esetben tegyünk!

Ha kicsit odakozmáltunk, minden esetben fogadjuk meg a jótanácsot, és igyunk sok folyadékot, valamint szedjünk vitaminokat. A bőr vízhiányos állapotát belülről is érdemes pótolni, de a szabadgyököket megkötő C- és E-vitamin pótlását se felejtsük el. Ezeket a pirulákat hosszabb ideig szedhetjük, ha túlzásba vittük a napozást.

Hirdetés