10 mondat, amit soha, de soha ne mondjunk a gyereknek!

Fegyelmezésből, dühből vagy egyszerűen meggondolatlanságból a szülők gyakran mondanak ki olyan mondatokat, amelyekkel akár maradandó lelki sérüléseket is okozhatnak a gyereküknek – a romboló hatással sokszor nincsenek is tisztában. Csokorba szedtük pécsi gyermekpszichológus segítségével azt a 10 mondatot, amiket inkább soha ne mondjunk a picinek!

hirdetés

1. „Nem érdekel, hogy másnak mit engednek meg, a te szülőd én vagyok!”

Ne ferdítsünk a gyereknek, hiszen igenis érdekel minket a másik, mert egy nagyon fontos viszonyítási pont, hogy másik szülő hogyan neveli saját gyermekét!

2. „Rossz vagy!”

Ez a frázis elég sok szülőnek ismerősen csenghet. Egy baj van vele Goldmanné Fehér Hajnalka gyermekpszichológus szerint, mégpedig az, hogy a gyermek soha nem rossz, csupán vannak olyan helyzetek, amikor a viselkedésével nem értünk egyet. Ha sokszor hallja, hogy rossz, főleg a szülőktől, akkor a személyiségére vonatkozóan von le következtetéseket, vagyis előbb vagy utóbb valóban rossznak fogja magát gondolni és érezni. Ez pedig egyenes út az önbecsülés hiányához.

Fegyelmezés, szülő, gyerek

3. „Nem foglak szeretni, ha még egyszer ilyet csinálsz!”

Ez a fenyegetés már szerencsére ritkábban hallható, viszont legalább annyira veszélyes is. Nem más, mint érzelmi zsarolás, ami mindennek a tetejében nem is igaz, hiszen a porontyot minden csínytevés után feltétlenül szereti a szülő. – A szeretetünk nem függhet a viselkedésétől, hiszen az a gyermek létezésének köszönhető – így a gyermekpszichológus.

4. „Ha nem hagyod abba, soha többet…”

A hasonló kezdetű mondatok, bármi is legyen a vége, durva fenyegetőzés a gyerekkel szemben. Egyrészt félelmet vált ki a piciben, ráadásul a szülő biztosan nem tudja majd betartani a szavát, tehát önmagából is bohócot csinál. Mindenképpen hanyagoljuk!

5. „Ezt a testvéred/apád/anyád ennyi idős korában már tudta!”

Természetesen akaratlanul is összehasonlítjuk gyermekünket a testvérével, önmagunkkal és mások gyermekeivel, de tartsuk szem előtt, hogy minden kicsi más, és ezt tartsuk is tiszteletben. Goldmanné Fehér Hajnalka szerint ezekkel a kijelentésekkel csakis a gyermek önbizalmát romboljuk.

6. „Pont olyan vagy, mint anyád/apád!”

Ezt legtöbbször akkor mondjuk, ha nem vagyunk elégedettek a gyermek viselkedésével és valamiféle hasonlóságot vélünk felfedezni – negatív értelemben – a másik szülőtárssal. Gondoljuk csak át: ez vajon milyen képet segít kialakítani a gyermeknek saját magáról és az érintett szülőről? Hát jót biztosan nem, annyit elárulhatunk.

elvált szülők

7. „Nagyot csalódtam benned!”

– Az érzelmi zsarolásnak ezt a formáját még akkor se használjuk, ha egy hajszálnyit így is érzünk – mondja a szakember. Ez ugyanis a gyermeket minősíti, nem a viselkedését, és az önértékelésére roppant mód negatívan hat.

8. „Te még ezt sem tudod?”

Ezt ugye nem gondoljuk komolyan? Ez az ártalmatlannak tűnő, mégis nagy mértékben degradáló mondat negatív önértékelést okozhat, és jól meghasogathatjuk vele a gyermek önbizalmát.

9. „Mi van veled, megbolondultál?”

Hát igen, vannak, hogy a gyerekek szétrobbannak az energiától úgy, hogy alig tudnak egy percig ülve maradni, de még ez sem elég ok a következő mondatra. Ezzel ugyanis a szégyenérzetet erősítjük és nem a változást segítjük elő a gyerekben. Így is fogalmazhatnánk: bolond az, aki mondja!

10. „Megőrülök tőled!”

Végül, de nem utolsósorban ezzel a kijelentéssel a bűntudatot növeljük a gyerekben, de támaszt nem adunk, hogy miként viselkedjen máshogy. Csupán annyit állítunk, hogy a gyermek személye miatt fogunk megőrülni, ez pedig távolról sincs így.