21 nap alatt megváltozhat az életed?

Mindenki pontosan tudja, milyen rossz habitustól szabadulna meg egy szempillantás alatt, ahogy arra is lennének remek ötleteink, mivel növelhetnénk jó szokásaink sorát. Maxwell Maltz amerikai plasztikai sebész úgy gondolta, ezek a kívánságok varázspálca és Jótündér keresztanya segítsége nélkül is megvalósíthatóak. Sőt, 21 nap már elég lehet hozzá, hogy megtapasztald az áhított változást.

hirdetés

Maltz elméletének alapjait orvosi megfigyelései adták az 1950-es években. A plasztikai sebész azt vette észre páciensein, hogy a plasztikázott testrészeket hozzávetőleg 21 nap alatt tudják megszokni a felépülés során a betegek. A furcsának tűnő elméletet saját magán szintén tesztelni kezdte új szokások beépítésével. Arra a következtetésre jutott, hogy minimum 21 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy a bennünk eddig rögzült mentális kép átalakuljon. A doktor elméletét aztán 1960-ban a Psycho-Cybernatics (Pszichokibernetika) című írásában publikálta. Teóriája rövid idő alatt rendkívül népszerűvé vált, több mint 30 millió példány kelt el belőle.

A tudomány „apró” félreértése

Az elmélet villámgyorsan önálló életre kell, azonban a számos átvétel során némileg módosult is annak összefoglalása. Míg Maltz minimum 21 napról beszélt, addig a napjainkban is keringő leírásokban már mindösszesen 21 napot említenek. A különbség talán nem tűnik lényegesnek, azonban az elmélet gyakorlatba történő átültetésénél már érezhető a komoly különbség. Tehát azok, akik végre megpróbálnának jó útra térni, ne adják fel, ha a 3 hét letelte után még nem érzik 100 %-osnak a sikert.

habits-1024x528

Naivitás, vagy a könnyű siker reménye?

Csupán néhány percnyi böngészés elég ahhoz, hogy a tévesen megkurtított, és a társadalom által helytelenül elterjesztett „csak 21 nap kell a szokásaink megváltoztatásához” mítosztól saját magunk rántsuk le a leplet. Az emberek többsége ezt mégse szeretné megtenni. Ha tízből nyolc találat tömören összegzi nekünk, miért leszünk három hét alatt teljesen új emberek, mi hinni akarjuk, hogy ez tényleg lehetséges. Szeretünk bízni a minimális energiabefektetéssel elérhető sikerben. Fontos lenne azonban, ha azt is megszoknánk, hogy tartalmat túl sok ember állíthat elő ahhoz, hogy olyan módszereknél, amelyeknek az esetleges hatását saját bőrünkön fogjuk érezni, ne keressük meg a forrást.

Mennyi ideig tart valójában egy új szokást beillesztése?

Phillippa Lally, a University College London egészségpszichológiai kutatója tanulmányában 96 személyt vizsgált 12 héten át, hogy az új szokások beépülését elemezze. Valamennyi alany egy új szokást igyekezett beépíteni a mindennapjaiba. A kutatás eredménye szerint ezek megszokásához több mint 2 hónapra, pontosan 66 napra volt szükség. A kutató hozzátette, hogy az adott személytől és a körülményektől függően az új habitus felvétele 18-254 nap közé tehető.

(Képek forrása itt és itt)

Hirdetés