5 tipp, hogy jobban barnulj!

Az egészségesen barna bőrszín nem csak azzal érhető el, ha egész nap kint aszalódunk a tűző napsütésen – sőt! Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy nem csak külsőleg, de belsőleg is rásegíthetünk a szexi színre. Mutatjuk milyen praktikákkal!

hirdetés

A bőrgyógyászok nyaranta nem győzik hangsúlyozni, hogy a mértékletes napozáson túl a különböző fényvédő szerek használata is igen fontos. Erről bővebben ITT írtunk. Mindez tehát nem is kérdés, ne hagyjuk figyelmen kívül az egészséges és mértékletes fényfürdőzést! Szerencsére vannak olyan praktikák, amelyekkel belülről is elősegíthetjük az egészségesen barna bőrszínt.

napozás

1. Napi egy szál répa

Ha a nyári időszak alatt rendszeresen fogyasztunk napi egy szál répát, biztosak lehetünk abban, hogy a zöldségben levő béta-karotin miatt biztonságosabban és jobban barnulunk majd. Ez az értékes anyag ráadásul antioxidáns hatása miatt óvja a bőrsejteket és véd a szabadgyökök támadásai ellen, és a sárgarépában található belőle a legnagyobb mennyiség.

2. Sárgabarack, sütőtök jöhet!

Szerencsére nem csak a sárgarépa áll a rendelkezésünkre, a béta-karotin számos narancssárga és mélyzöld színű zöldségben és gyümölcsben megtalálható. Ilyen a sárgabarack, sütőtök, spenót, a kapor, a saláta, a piros paprika, a mangó és a sárgadinnye is.

Béta karotin

3. Elegendő folyadék

Fontos a szervezet folyadék- és sószintjének pótlása! Ezért a legjobb megoldás, ha iszunk citromos, enyhén sós vizet, ezzel biztosan pótoljuk a szervezet folyadékmennyiségét. Különösen hatékony az ionizált lúgos víz fogyasztása a biokozmetikus szerint, amely egyidejűleg szomjat olt, lúgosít, fogja a szabadgyököket, valamint feltölt oxigénnel és ásványokkal.

4. Ápolt és tiszta bőr

Münsterné Turi Ildikó pécsi biokozmetikus elmondja, hogy csakis tökéletesen kitisztított bőrt napoztassuk, mert a komedók (mitesszerek, pattanások) beleéghetnek a bőrbe és kialakulhat a bőrgyulladás. Ekkor pedig nem kívánt foltok jelennek meg a bőrön. A tisztításon kívül figyeljünk arra is, hogy ne a száraz bőrünket napoztassuk, hanem előtte és utána is hidratáljunk külsőleg is!

napozás2

[note note_color=”#ffdd66″]

5. Béta-karotin tabletta

Biztos találkoztunk már olyan tanáccsal, hogy ha nem tudunk elég béta-karotint tartalmazó gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztani, akkor érdemes tabletta formájában pótolni, és egy pár napos kúra után kimenni a napra. Ezen tabletta segítségével szinte ugyanolyan hatékonyan fogunk barnulni. Gyógyszerész szakembert kérdeztünk.

– Ha olyan terméket szeretnénk, amelyben biztos, hogy csak azok a hatóanyagok vannak, amelyekre szükségünk van, akkor mindenképpen gyógyszer minőségű tablettát vásároljunk étrend-kiegészítő helyett. Ha azonban mindenképpen étrend-kiegészítőt szeretnénk, akkor is jobb, ha a márkásabbat, megbízhatóbbak választjuk – így dr. Romvári Zsófia pécsi gyógyszerész. Hozzáteszi: úgy tudjuk megkülönböztetni a kettőt, hogy a gyógyszereken egy OGYI (Országos Gyógyszerészeti Intézet) számot találunk és a szöveget, hogy “vény nélkül kapható”.[/note]