5 tipp, hogy ne aludj el a munkahelyen!

Feeling blue

A nappalok vészesen rövidülnek, egyre kevesebb a fény és kint általában esik – minden adott ahhoz, hogy ne akarjunk kikelni az ágyból, napközben pedig lefejeljük az íróasztalt az álmosságtól. Adunk néhány tippet arra az esetre, ha nem plusz két kávéval akarjuk átvészelni a napot!

hirdetés

1. Kapcsoljuk fel a lámpákat

Leginkább a természetes fény hiánya eredményezi a lelki és testi fásultságot. A rövid nappalok és kevesebb fény miatt ugyanis az agyban nő a melatonin-termelés. Ez a hormon felelős az alvás-ébrenlét szabályozásáért. Mivel természetes fény hiányában a melatonin termelődése megnő az agyban, rendszerint lehangoltak, fáradtak és aluszékonyak leszünk – mondta dr. Fekete Sándor, a PTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának igazgatója.

nő, pihen, fekvés, alvás, karácsony

Ebből egyenesen következik, hogy a sötétséget kell megszüntetni magunk körül és minden rendben lesz! Mivel kevesen vagyunk képesek a felhőket eltüntetni az égről, inkább otthon, a felébredést követően, vagy a munkahelyeken kapcsoljunk lámpákat, és biztosítsuk a megfelelő világítást.

2. Vegyük elejét a lustulásnak

A borongós időjárás szintén sokunkat arra csábít, hogy tovább maradjunk az ágyban. A sok eső és kevés fény következtében elnehezül és lelassul a fizikai aktivitás. Az északi társadalmak ezért nagyobb hangsúlyt fektetnek például a síelésre és a téli sportokra, hogy ellenpontozzák a fényhiányos, passzív életmódot. Annak ellenére, hogy mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy minden hétvégén síeljünk Ausztriában, rengeteget tehetünk testi aktivitásunkért.

Figyeljünk rá, hogy az eső miatt ne hagyjuk ki az edzéseket és tunyuljunk inkább az ágyban, még akkor sem, ha a szabad ég alatt terveztünk futni.

álmostini

3. Tartsuk be az alvási ritmusunk

Dr. Faludi Béla, a PTE Neurológiai Klinika alvásdiagnosztikai laboratóriumának vezető orvosa szerint az óraátállítás miatt könnyen átalakulhat az alvásperiódusunk. Vannak, akik néhány nap vagy hét alatt át tudnak állni, általában zökkenőmentesen. Viszont vannak, akik érzékenyebbek erre a váltásra és képesek hétvégente sokáig ágyban maradni, vagy álmatlanul forgolódni esténként.

4. Toljuk a gyógynövényeket

Nem győzzük hangsúlyozni a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztását, illetve az egészséges táplálkozás fontosságát. A téli levertséget és fáradságot tekintve ezek is nagyon fontos tényezők. Ha kevés vizet iszunk, egészségtelenül étkezünk, ne csodálkozzunk azon, ha szervezetünk inkább eltenné magát télire. Ha eddig nem tettük, szedjünk vitamint, vagy igyunk gyógynövényteákat. Fáradság ellen például a ginzeng hat, stimulálja a mellékveséket és jól fel is pörget! Emellett még jót tehet a borsmenta, az eukaliptusz, a rozmaring vagy a bazsalikom illóolaja.

kávé, tea, nő, iszik, reggel, vidám

5. Legyünk pozitívak!

Mondanunk sem kell, hogy a lehangolt, negatív gondolatok nem csak minket, de környezetünket is kikergetik a világból. Ezt megelőzvén próbáljuk meg erőltetni a pozitív gondolatokat, és nem arra koncentrálni, hogy mennyire nincs kedvünk semmihez ebben a hideg, esős, borongós, depressziós időjárásban!