5+1 arra utaló jel, hogy kezdesz becsavarodni

Néha úgy érzed magad, akár a ketrecbe zárt vadállat? Eszedbe jut, hogy el kellene menned kocogni, holott soha életedben nem voltál hajlandó 100 métert sem futni? Esetleg negatív gondolatok kergetik egymást a fejedben, ha csak ránézel a veled egy helyen lakó(k)ra? Semmi baj, mindenkit megvisel a járvány miatti bizonytalanság és a négy fal között zajló élet. Mutatunk is néhány tipikus jelet arra, hogy mennyire. 

1. Olyan filmek és sorozatok kezdenek érdekelni, melyektől előtte a hideg rázott

hirdetés

Bizony, bizony nagy előny, ha valakinek szuper tévéelőfizetés vagy akár online streaming szolgáltatók nyújtanak vigaszt az otthonlét legunalmasabb óráiban. Az viszont előfordulhat, hogy az ember túlzásba viszi az úgynevezett binge watchingot (ami magyarul nagyjából annyit tesz, hogy egyhuzamban megnézi egy sorozat összes epizódját) és ennek következtében hamar elfogynak a számára érdekes tartalmak, vagyis kénytelen a kevésbé vonzó mozikra is ráfanyalodni. Ez akár jó dolog is lehet, ha tényleg élvezi az ember, de azért legyen bennünk némi önérzet, ne álljunk rá a brazil szappanoperákra vagy legutáltabb színészeinkre csak, mert nincs más! Annyi új hobbit lehet ilyenkor kipróbálni helyette…

2. A háziállatod sokkal inkább fókuszba kerül

Kedvenceink egyébként is a világ közepét jelentik számunkra, most viszont hajlamosak lehetünk túl sok figyelemmel „megajándékozni” őket. Ez veszélyes is lehet azonban különböző okok miatt. Egyrészt sok gazdi félti magát és háziállatát a járványtól, emiatt pedig akaratlanul árthat kedvencének: ITT írtunk róla, milyen problémákat okozhat, ha nem megfelelő módon fertőtlenítjük kutyánk mancsait. De nem is kell feltétlenül így hibáznunk, előfordulhat, hogy egyszerűen túl sok időnk van megfigyelni a macskát és fantombetegségek tüneteit véljük felfedezni az egyébként makkegészséges szőrmókon. Figyeljünk oda a megszokott módon a háziállatokra, de hagyjunk nekik ugyanannyi szabad teret, mint egyébként! Hálásak lesznek érte.

Nem muszáj házi kedvencünk nyomában loholni, bőven elég ha a szokásos módon gondoskodunk róla

3. Apróságoktól is az egekbe szökik a pulzusod

Nem nyílik ki egy fiók, valaki elhagyott a lakásban egy kósza zoknit, esetleg kiégett egy lámpa a konyhában? Hogy csak néhány olyan apróságot említsünk, ami normális esetben nem érné el az ember ingerküszöbét. Na de most… Az ember a stressz hatása és a huzamosabb idejű összezártság alatt képes felesleges apró-cseprő szituációkon felhúzni magát, holott ez egyáltalán nem tesz jót. Inkább próbáljunk jógázni, mély levegőket venni, zenét hallgatni, vagy bármilyen elfoglaltságot találni ahelyett, hogy idegeskednénk vagy valaki máson vezetnénk le a feszkót!

Magunkkal és a környezetünkkel sem teszünk jót, ha minden butaságon kiakadunk

4. Hirtelen semmi nincs jó helyen a lakásban…

De főleg mi nem vagyunk jó helyen, hiszen tudjuk, unalmas állandóan otthon lenni. A lakóhely szépítgetése, néhány bútor átmozgatása viszont szuper elfoglaltság és némi változatosságot is hozhat a járvány ideje alatt. Ahogy azonban annyi minden mást, ezt sem szabad túlzásba vinni. Ha azt veszi észre magán az ember, hogy ugyanaz a puff egy héten belül 5-6 alkalommal került egyik helyről a másikra, vagy a képek és szobrocskák egy nap többször cseréltek már helyet egymással, itt az idő más tevékenység után nézni. Egyrészt valószínű, hogy csupán pótcselekvés a pakolást ilyen mértékben túlzásba vinni. Másrészt nagy eséllyel a lakberendezési tárgyak előbb-utóbb vissza fognak vándorolni eredeti helyükre, ahol mindig is leginkább szerettük őket látni. Vagyis feleslegesen erőltetjük meg magunkat. Amennyiben tényleg változtatnánk a környezetünkön, jól gondoljuk át, és tervezzük meg az újításokat, ezzel is sok izgalmas percet tölthetünk.

Néhány új szín, minta, vagy a tárgyak mozgatása sokszor csodákra képes

5. Az egész napot pizsamában, a kanapén fetrengve töltöd

Egy-két napig jó lehet pizsamapartisat játszani és a kanapéról vagy az ágyból fel sem kelve hálóruhában elfecsérelni az időt. Ha viszont azt vesszük észre, hogy már lassan egy hete nem húztunk fel normális – ebbe akár a mackónadrág is beletartozhat – ruhát és nem jutott eszünkbe semmilyen értelmes tevékenység, akkor szedjük össze magunkat! Gondoljunk csak bele: a koronavírus miatt rengetegen vesztették el az állásukat, vállalkozások kerültek veszélybe, családoknak okoz hatalmas problémákat az online tanítás és a hirtelen még nagyobb mennyiségben rájuk zúduló házimunka. Vegyük figyelembe, hogy ha mi a felsoroltak közül egyiket sem tapasztaljuk, roppant szerencsésnek tarthatjuk magunkat és tartozunk annyival pórul járt embertársainknak, hogy megpróbálunk valami hasznosat tenni az időnkkel! Ha pedig éppen a listában szereplő dolgok elszenvedése miatt fuldoklunk a semmittevés és az önsajnálat mocsarában, igyekezzünk kiutat találni és valamilyen pozitív célt kitűzni magunk elé!

Nem könnyű motiváció találni a nehéz helyzetben, de igyekezzünk – magunk miatt is – pozitívnak maradni

+1. Nagy unalmadban nem veszed észre a számtalan lehetőséget

Egyrészt nagyon rossz, ha nem nagyon mozdulhatunk ki a lakásból. Másrészt viszont sok lehetőséget is magában rejt a dolog. A családok, párok jobban odafigyelhetnek egymásra, sőt az egyedül élőknek is jóval nagyobb esélye van önmaguknak szentelni idejüket. Ha személyesen nem is, de a modern kommunikációs csatornák által jó esetben idősebb rokonainkkal is többet beszélgethetünk az otthon töltött órák alatt, hiszen most sehová sem muszáj rohannunk, nemde? De nem csak a kapcsolatok erősítésére, például a fejlődésre is jó ez a kényszerhelyzetből fakadó sok szabadidő. Legyen az egy idegen nyelv tanulása, művészi énünk előcsalogatása, új hobbik felfedezése, most semmi nem állíthat meg minket. Vegyük észre, hogy nem csak rossz dolgokat tartogat magában az otthonlét, hanem számtalan lehetőséget is, melyek mind arra várnak, hogy kihasználják őket!

Hirdetés