6 feketelistás étel kismamáknak

Tolnánk egy kiadós rozé steaket várandósan? Vagy friss tejet, esetleg lágy tojást? Felejtsük el, ugyanis ezen élelmiszerekben számos olyan anyag található, amelyek a babára nézve ártalmasak lehetnek. Nagyon figyeljünk az étrendünkre, és tűzzük ki a listát a konyha falára, hogy mit kerüljünk el nagy ívben a kilenc hónap alatt. Íme a feketelista!

hirdetés

A várandós időszak egy „más állapot”, amelynek meg vannak a sajátosságai: az édesanya szervezetén belül növekszik egy új kis lény és ez plusz terhet ró az anya szervezetére. Megnövekszik az anyai szervezet kalóriaigénye, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, jó minőségű, változatos, vegyes étrendre van szüksége. Általában mindent ehet, ami az egészséges táplálkozás kereteibe beletartozik. Fontos a friss, lehetőleg „bio” alapanyagok biztosítása, a megfelelő higiénia betartása, a korszerű egészséges konyhatechnikai eljárások alkalmazása. Tarcai Ibolya pécsi védőnő segédkezett a gyűjtésben.

A tenger (és tó) gyümölcsei

A hal isteni táplálék, de a szusizást sajnos muszáj elnapolnunk a terhesség utáni időszakra. A halak bizonyos fajtái ugyanis tartalmazhatnak kisebb-nagyobb mennyiségben nehézfémeket, higanyt, ólmot és kadmiumot, amelyek a felnőtt ember testtömegéhez képest kevésbé ártalmasak, de a méhen belül fejlődő pici magzat testébe bejutva, már károsítóak lehetnek. Ezért kerülendő a cápa, kardhal, szusi, kagyló, és egyéb tengeri herkentyűk a fogyasztása. Hetente egy alkalommal azonban tonhalat vagy lazacot falatozhatunk, megfelelően hőkezelt állapotban.

Sushi

Kávé, kóla és tea

Nagyon sajnáljuk, de a reggeli kávé időszaka lejárt! Legalábbis addig, amíg a pici baba a pocakunkban van. A kávéban található koffein ugyanis megzavarja a kalcium felszívódásának lehetőségét a szervezetben, ráadásul a baba túlzott élénkségéhez is vezethet, ami a koraszülés esélyét is növelheti. Ugyanez a helyzet a kólával és a fekete teákkal is.

Tejtermékek és sajtok

A tej és a tejtermékek fontos kalciumforrások és még számtalan dolog miatt lényegesek. A pasztőrözetlen tejek és a penészes sajtok azonban sajnos olyan baktériumot tartalmaznak, amelyekre a kismamák fokozottan érzékenyek. Nagyon kell vigyáznunk ezzel, ugyanis a magzat súlyos megbetegedéséhez, esetleg vetéléshez is vezethet, ha felelőtlenül fogyasztjuk a márványsajtot vagy a camembert sajtot. A túlzott pasztőrözött tejfogyasztás is kerülendő, ugyanis allergiás megbetegedések okozója lehet. A javasolt mennyiség napi 2-4 dl.

Nyers hús – felejtsük el!

A tejtermékekhez hasonlóan a nem kellően átsült húsok is tartalmazhatnak olyan baktériumokat, például listeriát és szalmonellát, amelyek egy felnőtt emberre nézve nem jelentenek veszélyt, azonban a pici babának árthatnak. Nagyon fontos, hogy a húsokat is ellenőrzött helyről szerezze be a kismama és mossa meg, valamint süsse-főzze megfelelő ideig, mert így a fertőzés kivédhető. A kilenc hónap alatt azonban hagyjuk ki az isteni steaket és a beefsteaket is.

terhesség

Tojás

A tojás köztudottan jó táptalaja a szalmonella baktérium számára, amire ráadásul a kismamák fokozottan érzékenyek, és meggyengült immunrendszerük miatt a fertőzéseket sokkal könnyebben elkapják. A terhesség időszaka alatt ezért ajánlott ügyelni arra, hogy ne csak a lágy- és tükörtojást töröljük ki az étrendünkből, de a tojást tartalmazó élelmiszerek, mint például a sütemények, illetve a majonéz is veszélyt jelenthetnek a babára nézve. A tojás egyébként egy csodálatos, komplex tápanyag, amelyből szintén megfelelő mennyiségben – heti 2-3 darab – és a higiénés szabályok betartásával ehet a kismama is. A tojást is ellenőrzött helyről vegyük, mossuk meg alaposan és hőkezeljük.

Kevesebb só!

A terhesség alatt a kismamák vérnyomása megemelkedhet, amelyet okozhatnak a túlságosan megsózott ételek is. Ezért a kilenc hónap alatt kerüljük a túlságosan sós fogásokat.

[note note_color=”#60d787″]

A pécsi védőnő beavat, hogy az alapanyagok megfelelő tisztítása, mosása, valamint a hőkezelés egészségvédő, mert megóv a fertőzések veszélyétől. Fontos, hogy az élelmiszereket, alapanyagokat, vagy kész ételeket megfelelően tároljuk, a hűtőszekrényt tartsuk tisztán, ellenőrizzük a hőmérsékletet. Gyakran a nem megfelelő tárolás miatt megromlott ételektől kapunk fertőzést, amely a kismamára, magzatra fokozottan veszélyes lehet.[/note]