7 póz, ami után könnyebben elalszol

Nehezen alszol el egy-egy hajtósabb nap után? Alig merülsz álomba, pedig úgy érzed, hogy a végkimerülés végén jársz? Hiszed vagy sem, a jóga ezen az ambivalens állapoton is segít, és néhány pózzal illetve légzőgyakorlattal könnyen visszabillenthetjük a mérleget.

hirdetés

Vági Zsolt, pécsi dietetikus, életmód-tanácsadó, jógaoktató elmondja, hogy a vegetatív, azaz az akaratunktól függetlenül működő idegrendszerünknek két fő működési típusa van: a szimpatikus és a paraszimpatikus. Utóbbi felelős a regenerációért, a szervezet megújulásáért, az életfolyamatok fenntartásáért, egyszerűen mondva a tényleges pihenésért, amibe az alvás is beletartozik.

pexels-photo-102623

Ezzel éppen ellenkező hatású a szimpatikus idegrendszeri aktivitás, ami a nap folyamán az életmódunk miatt túlsúlyban van: munka, rohanás, közlekedés, rengeteg inger, mozgásszegény életmód, multitasking és képernyőnézés. A szakember szerint hatásukat könnyen érezhetjük magunkon, hiszen a szimpatikus hozza létre stresszhelyzetben a szaporább szívverést, fokozott oxigénfelvételt, paraszimpatikus hatásra lassul a szívverés és a légzés ritmusa. Mivel e két működési állapot közötti váltás akaratunkon kívül esik, ezért nap végére a legtöbben szimpatikus idegrendszeri túlsúllyal kerülnek ágyba, főleg akkor, ha még előtte izgalmas filmet nézünk, görgetjük a telefonon a Facebook-ot. Emiatt az alvás sem lesz igazán pihentető.

– A jóga nagyon erősen hat az idegrendszerre, különösen a paraszimpatikus idegrendszert
aktiválja, éppen ezért segít a nyugalmi állapotra való átállásban – avat be a szakember.
Összegyűjtöttünk 7 pózt (vagyis ászanát), melyek különösen jók az megfelelő alvás elősegítésére. A pózokat 1-3 percig tartsuk ki, közben mély, nyugodt lélegzeteket vegyünk. – Ezek a gyakorlatok átmasszírozzák a belső szerveket, nyújtják a láb és a hát izmait, stimulálják a gerincvelői idegeket, javítják az emésztést és természetesen nyugtatják az elmét, oldják a stresszt – így a jógaoktató.

joga5
1. Sasankászana (Nyúlpóz)
joga2
2. Uttanászana (Nyújtott lábbal előrehajlás)
joga3
3. Janu Sirsászana (Fej-a-térdhez póz)
joga4
4. Pascsimottászana (Nyújtott ülésben előrehajlás)
joga1
5. Sukhászana (Könnyű keresztezett lábú ülés)
joga6
6. Derékszögfekvés a falnál, úgy, hogy a lábak a falon vannak
joga7
7. Savászana (Hullapóz)

Jóga mellett légzőgyakorlatokat is végezz!

A fentieken kívül a bizonyos pránajáma – azaz légzőgyakorlatok is kiválóak este lefekvés előtt, például a nadhi shodana (váltott orrlyukas légzés) vagy a bhramari (zümmögő légzés).

Mire figyeljünk?

Mint minden jógagyakorlatnál, a ráhangolódás és bemelegítés mellett fontos a helyes kivitelezés is, ezért oktató vezette órákon érdemes megtanulnunk a precíz kivitelezést az otthoni gyakorlás előtt.

Hirdetés