9 dolog, ami legyen nálad a kórházban

Bár a pécsi védőnők mindig lelkiismeretesen és alaposan felkészítenek a kis jövevény érkezésére, vannak kismamák, akik előre gondolkodnak, és a csomagot, amit magukkal visznek a szülőszobába, jó előre elkezdik összeállítani. Épp ezért, megkértünk egy pécsi szakembert, foglalja össze, mik a legfontosabb kellékek.

hirdetés

1. Okmányok

Mindenképpen legyen nálunk a várandósgondozási könyv, illetve a terhesség alatt felgyülemlett leletek, hogy az orvosok lássák a várandósság adatait. Fontos továbbá a személyi igazolvány, TAJ kártya, valamint, ha már tudjuk a pici nevét akkor a házassági anyakönyvi kivonat, vagy apasági nyilatkozat, ha nem házas a pár.

2. Hálóing a szüléshez

Legyen nálunk egy hálóing, vagy egy régi póló, amit majd a szüléskor fogunk hordani. Horváthné Kun Johanna, területi védőnő elmondta, hogy a legpraktikusabb, ha olyan hálóinget viszünk magunkkal, ami elöl kigombolható.

9 dolog ami legyen nálad a szülőszobában

3. Szőlőcukor

Egyszerű, mégis fontos részlet a szőlőcukor! Energiára ugyanis szükség lesz. Ugyanez a helyzet a buborékmentes vízzel, főleg ha a szülés a hőségriadóban történik.

4. Eldobható bugyi

Az egyik leghasznosabb találmány a szülés idejére, az eldobható bugyi. A védőnő elmondta, hogy a gyermekágyi vérzéskor az egyik legjobb megoldás, ha betét és a saját fehérneműnk helyett eldobhatót hordunk, ugyanis elég nagy az esély arra, hogy átázik a fehrnemű, ennek tisztítása később kellemetlen lehet. A cseréje gyors, nem kell bajlódni a tisztításával, és higiéné szempontjából is igen hasznos lehet az eldobható bugyi.

5. Szoptatós melltartó

Fontos kellék, viszont a méretezéssel vigyázzunk! A megszokott kosár és mellkas mérethez képest eggyel nagyobbat vásároljunk, még akkor is ha nagyon nagynak tűnik, ugyanis a gyermekágyas időszakban megnövekedhet a mellméret. A szoptatós melltartóból kettőt vigyünk és vegyünk beléjük eldobható betétet, tejcsöpögés esetére.

Kórházi táska

6. Az alapok

Horváthné Kun Johanna elmondta, hogy ne feledjük azokat a kellékeket sem, melyek a kórházba mindig kellenek, mert ott nem biztos, hogy biztosítanak. Ilyenek a törölköző, papucs, fogkefe, fogkrém, tusfürdő, sampon, evőeszköz, szalvéta, műanyag pohár, vécé papír, papír zsebkendő.

7. Törölközőből több

Fontos, hogy ne csak egy törölközőt vigyünk magunkkal, ugyanis érdemes a tusolás utáni törölközőt elkülöníteni az intim területek szárogatására használt törölközőtől. Apróságnak tűnik, de a gyermekágyas időszak alatt szükség lesz rájuk.

8. A bébinek

Az újszülöttek számára érdemes vinni nullás pelenkát illetve popsitörlőt, hiszen erre már az első napokban is szükség lesz! Ruhácskákra illetve pólyára még nem lesz szükségünk, ugyanis ezeket biztosítja a kórház.

Újszülött

9. Bimbóvédő krém

A pécsi védőnő elmondta, hogy ajánlatos bimbóvédő krémet vinni arra a pár napra. Ezek a krémek lanolint tartalmaznak, vagyis nem minősülnek gyógyszernek, amik már inkább akkor kellenek, amikor begyulladtak a bimbók. A lanolinos krémek inkább a megelőzésre alkalmasak, hogy puhán tartsák a bimbókat, ugyanis az elején nagyon érzékenyek.