A cumi vagy az ujja?

A legtöbb kisgyermekes szülő úgy gondolja, sokkal rosszabb, ha csemetéje cumi helyett az ujját szopja. Meglátásukat arra a tényre alapozzák, hogy a cumival ellentétben a kicsi ujja mindig kéznél van, így erről sokkal nehezebb leszoktatni a gyereket. Ám a pszichológus szerint a dolog nem ilyen egyszerű.

hirdetés

A velünk született szopási ösztön különböző erősséggel jelenik meg a kisgyermekeknél. Van olyan baba, akinek elég az anyammellből történő szopizás, más még a táplálkozás után is igényli ezt a tevékenységet – mondja Goldmann-né Fehér Hajnalka, gyermekpszichológus.

A kicsik egy része automatikusan rátalál az ujjára és elkezdi azt szopni. Sok szülő viszont igyekszik ezt kiküszöbölni, és inkább a cumit adja oda gyermekének. De valóban jó döntés az ujjat cumira cseréni?

cumizás

Tények és tévhitek

A cumi a szoptatott babáknál különösen sok gondot okozhat. Lehet, hogy a cumizás miatt nem fog elég hosszan és gyakran szopni ahhoz, hogy édesanyja szervezete elegendő tejet termeljen számára, így pótlásra lesz szükség. Ez pedig könnyen a szoptatás korai befejezéséhez vezethet.

– A cumizó baba ráadásul hajlamos arra, hogy nem kapja be eléggé a mellbimbót, és ki-kilökdösi a szájából. Így nem csoda, ha az anya melle fájdalmasan kisebesedik – mondja a szakember.

Ezzel szemben az ujját szopó gyerkőc (ideális esetben) ritkábban veszi a szájba a kezét attól kezdve, hogy a világ egyre jobban kitágul a számára és csúszni, mászni, matatni kezd. Így értelemszerűen egyre kevesebb alkalma lesz a kezeit a szájba venni, egyre inkább az ellazulás, az elalvás idejére korlátozódik az ujjszopás.

cumizás

Ne erőltessük!

Goldmann-né Fehér Hajnalka tapasztalata szerint sajnos sok szülő nem figyel oda eléggé gyermeke jelzéseire. A nyugtalanságot és a kétségbeesett sírást egyből a cumival próbálják csillapítani, ahelyett, hogy előbb más módszerekkel próbálkoznának.

Bár a baba többször kiköpi a cumit, a szülő mégis addig erőlteti, amíg végül a gyermek megadja magát, és rátalál a tevékenységre.

– Olyan szélsőséges megoldással is találkoztam már, hogy egy anyuka gyermeke szájára ragasztotta a cumit, hogy nehogy kiköpje azt.  Ez természetesen nem mindennapos “megoldás”, de rávilágít arra, hogy a szülők sokszor mennyire tévúton járnak.

Ne felejtsük el, hogy a túlzott ujjszopás és cumizás negatívan hathat a gyermek beszédfejlődésére. Befolyásolja a fogak helyzetét, az állkapocs formáját , és a beszédképzéshez szükséges izmok sem erősödnek megfelelően. Valamint cumival a szájban az artikuláció sem megy rendesen.

Hogyan szokjunk le?

A szülők általában tanácstalannak érzik magukat a cumiról való leszoktatásban. Úgy érzik, bántják a gyermeküket azzal, hogy erőszakkal elveszik tőle azt, amit annyira szeretnek. Pedig a cumitól és az ujjszopástól előbb-utóbb meg kell válnia a csemetének.

– Ha óvodába kerül a gyermek, általában a kiscsoportban még az alvás idejére megengedik a cumi használatát az óvónők, de kezd egyre „cikibbé” válni. Én azt javaslom, hogy legkésőbb 2,5-3 éves korban el kell kezdeni szép fokozatosan „letenni” a cumit. A gyermekkel megbeszélve, következetes szülői magatartással határt lehet szabni a cumizási szokásoknak – tanácsolja a pszichológus.

Először játszótérre ne vigyük magunkkal, csak az autóban és otthon lehessen használni, majd már otthon is csak bizonyos szituációkban, például alvás idejére (és természetesen betegségek idejére) korlátozódjon a használata. Végül már a nagy, okos 3 évessel meg tudjuk beszélni, hogy be lehet váltani a cumit valamilyen hőn áhított játékra. Így ha később eszébe jut a cumi, a játékkal mindig lehet emlékeztetni, hogy „tudod, megbeszéltük, már kinőtted a cumit, nagyfiú/lány vagy és helytett ezt választottad.”

Persze eljön az a szituáció, mikor a gyermek megbánja a döntését, ilyenkor a szülőnek erősnek kell lenniük. Nem szabad visszavarázsolni a cumit, csak azért, mert ez lenne a könnyebb megoldás. Sok közös játékkal, meséléssel, énekléssel, együtt eltöltött idővel lassan-lassan szép emlékké válik a cumizós időszak.

cumizás

 

[note]Figyelem!

Amennyiben egy gyermeket még kisiskolás korára sem lehetett leszoktatni a cumizásról, mindenképpen forduljunk szakemberhez. Ilyenkor erős szorongás, vagy a szülő és a gyermek között kapcsolati zavar állhat a háttérben.  Ha pedig egyszer abbahagyta már a cumizást ám hirtelen újra visszatért, valamilyen megrázkódtatásra gyanakodhatunk.[/note]

  • naja

    Nálunk szerencsére “elvitte a szomszéd néni macskája az összeset”. Ez volt már 3-4 hónapja, az elején nehezebb volt, de nálunk az azonnali teljes megvonás vált be. Kb. mint a ciginél 🙂 (2 éves gyerek)

  • Rózsa

    Köszönöm a cikket, impulzust kaptam és eltökéltséget:)