Így tartják rettegésben a pécsi nőt!

Nem hagy lila foltot a szem alatt vagy véraláfutást a karon, a verbális erőszak mégis borzasztóan veszélyes. Jellemző, hogy a zaklatás idővel súlyosbodik, tettlegességre akkor kerül sor, mikor a bántalmazott elhatározza, hogy elhagyja partnerét. Hosszútávon gyilkosság vagy öngyilkosság lehet a történet vége, amit hosszú hónapokig tartó zaklatás, megalázás és fenyegetés előz meg. Egy pécsi nő története bárki számára tanulságos lehet, mégis a legfontosabb üzenete a bántalmazottaknak szól: nem szabad feladni!

hirdetés

A párkapcsolati erőszak leggyakoribb módja a szóbeli, azaz a verbális erőszak. A szakemberek szerint ezen a téren nagy a látencia, hiszen míg a fizikai bántalmazásnak vannak észrevehető jelei, addig a verbális erőszak nehezebben érzékelhető. Egy olyan hölgy történetét fogjuk bemutatni, aki egy igen brutális verbális zaklatás áldozata volt, válása még most is folyamatban van, valamint feljelentése után a rendőrségi eljárás is zajlik. Az interjúnk kedvéért hónapok óta először merészkedett a belvárosba, elmondása szerint kis utcákban közlekedik, ha teheti, soha nem megy gyalog, és szinte mindig kíséri valaki. Egy kávézóban találkoztunk.

bántalmazott nő, hl03

– Hogyan kezdődött a történeted?
– Hatalmas szerelemmel és boldogsággal indult a kapcsolatunk. Aztán valami megváltozott: azt vettem észre, hogy semmi nem jó a férjemnek,  én meg egyre kényelmetlenebbül éreztem magam. Ahogy minden normálisan gondolkodó ember, én is arra jutottam, hogy ez a házasság megérett a válásra. A rémálom ekkor kezdődött.

Volt, hogy egy nap alatt hatvanhétszer hívott.

– Nem sikerült elválnotok?
– Még nem. Először megbeszéltük, hogy közös megegyezéssel elválunk, majd az első tárgyaláson ezt visszavonta. Ilyenkor hivatalosan a bíróságnak fel kell tárnia, hogy mi vezetett a házasság megromlásához, így hónapokkal eltolták a következő tárgyalást – ez körülbelül négy hónapja volt. A legközelebbi alkalommal, remélem, már engedik, hogy elváljunk, mivel rendőrségi feljelentést tettem három hónappal az első tárgyalás után.

– Mi történt, ami a feljelentéshez vezetett?
– Hatalmas fájdalom feljelenteni egy olyan embert, akinek egykoron megfogtad a kezét, és azt mondtad, hogy vele szeretnéd leélni az életed. De egy idő után elkezdtem félni a sötétben, és nem mertem egyedül az utcára menni. Az utolsó csepp az volt a pohárban, amikor hívott a gyermekem, hogy majdnem betörte az ajtót, és halálosan megfenyegette, hogy megöli. Hozzáteszem, nekünk nincs közös gyermekünk. A feljelentés után sem ritkult a zaklatás, volt, hogy eljött a munkahelyemre, részegen kiabált velem a kollégáim előtt. Azóta biztonsági őr áll a munkahelyem bejárata előtt.

bántalmazott nő, hl02

Mindenki azt kérdezte, hogy miért veszem fel neki a telefont. Természetesen felvettem, mert azzal fenyegetett, hogy megvárja a gyerekem az iskolában, és elviszi. Egy hosszú folyamat volt, mire rájöttem, nem komolyak a fenyegetései, csak engem akar tönkretenni.

– Kizárólag verbálisan bántalmazott?
– Sosem emelt rám kezet. De mit számít, ha eljön a munkahelyemre napközben, megáll, és fél óráig csak néz a szemembe?

– A környezeted segítséget nyújtott a kezdetektől fogva?
– Abszolút. A munkahelyemen maximálisan támogatnak, a családtagjaim vagy a barátaim mindenhova elkísérnek. Volt persze olyan ember is, aki egyáltalán nem értette, miért teszek feljelentést, mondván, még csak meg sem ütött.

– Vége lehet ennek valaha?
– A legnagyobb baj az, hogy hivatalosan távol tarthatják tőlem, akár börtönbe is kerülhet, de ő nem kap lelki segítséget senkitől. A világ csak a bűncselekményt látja, senki nem foglalkozik azzal, hogy mi zajlik le egy zaklatóban. Vannak olyan országok, ahol a bántalmazót három hónapos intenzív agressziókezelési tréning elvégzésére kötelezik. Persze szerintem ennyi idő alatt nem lehet kigyógyulni semmiből, de utána általában hajlandóak a további pszichiátriai kezelésre is. Jelenleg egyébként gyorsított eljárásban van bent a bíróságon távoltartási kérelmem – de több mint egy hete nem kapok választ.

Hol kaphatunk segítséget?

Összegyűjtöttük, hogy hol kaphatunk segítséget, első körben telefonon keresztül:

  • Segélyvonal bántalmazott nőknek: 06-80-505-101
  • Szexuális erőszak segélyvonal: 06-40-630-006
  • Patent Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70-252-5254
  • Mentők: 104 vagy 112
  • Rendőrség: 107 vagy 112
  • Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: 06-80-20-55-20