A jótékony Dévény-terápia

A terhesség alatt, szülés közben vagy a megszületést követően kialakult idegrendszeri kórképek, például agyvérzés, ciszták, agykamrai tágulatok miatt beteggé vált babáknál rendkívüli eredményekkel használt módszer Pécsett is kipróbálható.

hirdetés

 

Akiknek a gyermeke valamilyen méhen belüli, születéskori, vagy azt követően kialakult körülmény miatt mozgásában vagy idegrendszeri fejlődésében elmarad hasonló korú társaitól, gyakran osztják meg tapasztalataikat egymással. Így manapság már egymásnak ajánlják a problémák megoldására a Dévény-terápia alkalmazását. Pécsett négy Dévény speciális manuális technika – gimnasztika módszert alkalmazó terapeuta foglalkozik a gyermekekkel, akiknek eredményei megkérdőjelezhetetlenek.

A módszer lényege és hatásai

A Dévény-módszert és annak gyógyító eljárását, a speciális manuális technikát Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző dolgozta ki 1976-tól kezdődően. A rendszer a gyógyítást és a mozgásfejlesztést egyidejűleg magában foglalja, és mind szemléletében, mind gyakorlatában gyökeresen eltér más mozgásrehabilitációs módszerektől. Hatására kiemelkedő eredmények érhetők el a szülési oxigénhiányos agykárosodásban szenvedő csecsemőknél, valamint a mozgássérülések valamennyi területén. A Dévény-módszer során alkalmazott speciális manuális kezelés az izom-ín-kötőszövet rendszer elváltozásait korrigálja, és direkt stimulálja az agyat és az idegrendszert, ezáltal lehetővé teszi az egészséges, normál mozgást.

Judit két hónapos Peti fiánál figyelt fel a következő problémákra: a gyerek lábfeje a méhen belüli kényszertartás miatt befelé fordult, mindig egy irányba fordította a fejét kissé C-alakú törzstartásban, a kicsi szopizással háromnegyed óra alatt lakott csak jól. Bár a fenti jelenségeket a védőnő, a gyermekorvos és a szoptatási tanácsadó nem tartotta súlyos elváltozásoknak, a kisfiú három hónapos korában Judit újabb tüneteket észlelt.

Forrás: a Dévény Anna Alapítvány archívuma

– A kisfiam hason fekve egyszerűen nem maradt meg. A fejét nem emelte, könyöklésről, pláne fordulási kísérletekről még a betöltött harmadik hónapnál sem ábrándozhattunk. Ahogy megosztottam a problémáimat a baba-mama fórumon, úgy javasoltak egyre többen „dévényes” szakgyógytornászt – meséli az édesanya, aki végül elvitte kisfiát Füge Katalinhoz állapotfelmérésre. Nem hiába. – A látszólag teljesen egészséges, szépen fejlődő babámnál tetőtől talpig problémák voltak. Ferde gerinctartás, enyhe kiflialak a törzsben, nem szimmetrikus ráncok a végtagokon, lassú szopi, csorgó nyál.

Mindez az egész testre, így az arcizmokra is kiterjedő csökkent izomtónus a centrális hypotonia miatt alakult ki. Peti azért nem tűrte a hason fekvést, mert nem tudta tartani a fejét a hypotoniás nyak- és törzsizmok gyengesége miatt. Füge Katalin megnyugtatta az édesanyát, hogy ezek a tünetek Dévény-terápiával megszüntethetők. Judit öt alkalommal vitte Petit kezelésre, amelynek eredményeként magától fordult hasra és vissza, elkezdett kúszni, és megszűntek a szopási problémák is.

Dévény Anna Alapítvány

A Dévény-módszer egyedülállóan eredményes a szülési sérülések gyógyításában. A tapasztalatok és felmérések szerint 100 gyermekből, akiknek eddig sérülten kellett élniük egész életükben, 80 gyógyíthatóvá vált. A gyógyuláson normál mozgást és normál életlehetőséget kell érteni, nem a sérült valamilyen módon történő foglalkoztatását. A gyógyulás feltétele a minél korábban – akár már az inkubátorban – megkezdett kezelés. A csecsemők izomtónus-eloszlási zavarának két típusa van; a feszes (spasticus) és a csökkent (hypoton) jellegű. A feszes babáknál legkésőbb 5, a csökkent izomtónusú, hypoton csecsemőknél legkésőbb 10-12 hónapos korig meg kell kezdeni a kezelést. Mindkét típusnál a minél korábbi kezelés a legkedvezőbb, ugyanis az agynak 5 hónapos korig van tartalékállománya, amely élettanilag leépül, ha nincs igénybe véve. A kezelés direkt hatása képes ezt a tartalékállományt beindítani.

– A Dévény-módszer a mozgássérülések valamennyi területén hatékony gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt. Ajánlható gyermekeknek orthopédiai problémák, gerincferdülés, csípőfejlődési rendellenesség, tartáshibák, ferde nyak, lábdeformitások stb. esetén. Felnőtteknek sportsérülések, gerincpanaszok, különböző mozgásszervi problémák, neurológiai kórképek és műtét utáni rehabilitáció esetén is jótékony hatású – tájékoztat Füge Katalin DSGM-szakgyógytornász.

Hogyan gyógyít?

A speciális manuális technika két hatást fejt ki. Egyrészt az izmokat, inakat és a kötőszövetet hozza normál állapotba, hogy ne legyenek zsugorodások, letapadások. Ezzel egyidejűleg az izmokban és inakban lévő idegvégződéseket direkt stimulálja. Az idegvégződések speciális fogásokkal történő óvatos, közvetlen ingerlése a szülési sérülések gyógyításának a kulcsa. A szakszerű kezeléssel ártani nem lehet. Az pedig egyenesen „rémhír”, hogy a kezelés nagyon fájdalmas. Vannak érzékeny területek, de a sírás nem a fájdalom fokmérője. A csecsemő mindenért sír, ami nem tetszik neki.

A Dévény-kezelés előírt ideje 60 perc, miután a szülési problémás csecsemőknél az egész testet végig kell kezelni. Kiemelten is hangsúlyt kap a nyak, arc, koponya kezelése. Előre nem lehet megmondani, hány kezelésre lesz szükség. Ha a csecsemő eléri az életkorának megfelelő mozgásfejlettségi szintet, kaphat kezelési szünetet, de kontrollra egész addig visszakérik, míg szabályosan nem jár. A DSGM csak a normál mozgást tekinti gyógyultnak.

illusztráció

[frame]

Anyagiak

A DSGM központi intézménye a Dévény Anna Alapítvány. A kimagasló gyógyítási eredményekre tekintettel az alapítvány kap némi OEP-támogatást, de csak a költségek töredékére.

– Véleményem szerint hasznos lenne, ha legalább egy állapotfelmérést finanszírozna minden kisbabánál a társadalombiztosítás, ezt követően a szülő tudna arról dönteni, mennyire tudja vállalni ezt a kezelést az egyéb kiadások mellett. Ez megoldaná azt a problémát is, hogy sok baba már csak későn jut el a terápiára – vélekedik Judit.[/frame]

 

  • Snoopy79

    Csatlakozom a cikkben leírtakhoz. Nálunk a zárójelentésen már szerepelt a nyaki hipotónia, 5 hetesen már DGSM tornára jártunk, Pécsett nem csak Füge Kati végzi, hanem Szász Kriszta is, róla is csak jókat tudok mondani, köszönettel és hálával tartozom azért, amit ők csinálnak és persze Dévény Anna néninek. Sajnos az orvosok a mai napik nem ismerik el a módszer jelentőségét, itt Pécsett a fejlődés neurológián sem! Gyerekorvosok, védőnők (tisztelet a kivételnek) sincsenek tisztában azzal, hogy mit hagynak ki azok a gyerekek, akiknek erre szüksége lenne, de nem kapják meg időben a fejlesztést.