A kreativitás benned lakozik, csald elő!

Bármerre nézünk a városban, azt tapasztalhatjuk, hihetetlenül sok kreatív hely, kezdeményezés, stílus vesz körül minket. Irigykedve merenghetünk el az ötletek gazdáink, miközben bele se gondolunk, hogy a kreativitás mindenkiben ott szunnyad. Az egyetlen különbség, hogy van, akiben fel kell ébreszteni. Elizabeth Gilbert az Ízek, imák, szerelmek című nagy sikerű regény szerzője szerint ehhez elegendő az alábbi tippeket megfogadni.

hirdetés

A kreativitás a kíváncsisággal kezdődik

Az írónő szerint a legalapvetőbb tipp a kreativitás kiaknázására az, ha elkezdjük megfigyelni, mire vagyunk kíváncsiak. Abban a pillanatban, ha erre fókuszálunk, és követjük a kíváncsiságunkat, gyorsan megtapasztalhatjuk, sokkal kreatívabbá válnak a napjaink. Azoknak, akik egyhangúnak érzik az életüket, mindenképpen tenniük kell egy próbát.

Csinálj valamit! Csinálj bármit!

A kreatív elmére úgy kell tekinteni, mint egy játékos kölyökkutyára, akinek mindig kell adni valamit, amivel lefoglalhatja magát. Ha hagyjuk, hogy a felesleges energiát az agyunk, mint egy kiskutya, kedvére vezesse le, a végeredményre tekintve nem igazán lesz minek örülni. Ha azonban igyekszünk minden nap megtalálni azt a kreatív tevékenységet, amivel agyunk elfoglalhatja magát, sokkal boldogabbnak fogjuk érezni magunkat.

kreativitás

Hagyd abba a siránkozást és állj neki dolgozni!

Ha már kezd bennünk kibontakozni a kreatív énünk, és azt is megtaláltuk, mire tudjuk fordítani ezt a pozitív tulajdonságot, a legkevésbé bölcs dolog panaszkodásba fulladnunk. Végezzük el a feladatainkat anélkül, hogy folyamatosan arra fordítanánk a bennünk felgyűlt energiát, hogy ez ellen hadakozzunk. Főleg, ha mindezt a kollégáink füle hallatára tesszük, gátolva őket is a munkájuk hatékonyságában.

A félelem a barátod!

A vakmerőséget, vagy merészséget gyakran emlegetjük erénynek. A félelem azonban fontos része az életünknek. Az egyike a legmélyebb, legrégebbi érzéseinknek. Olyan szükséglet, ami segít életben tartani minket. A félelem a kreativitás közben is megjelenik, de ilyenkor nem szabad rá úgy tekintenünk, mint egy figyelmeztető jelzésre. Amikor titokban verset írogatunk, vagy képet festünk saját magunk örömére, amiket nem lenne bátorságunk másnak megmutatni, ne törődjünk vele. A félelem a barátunk. Ha elkap minket a bátortalanság művünk befejezésére, engedjük el ezt a rossz érzést, hagyjuk, hogy a kreativitás kerekedjen felül.

írás

A tökéletesség nem létezik

A tökéletességre való törekvés minden jó dolog elrontója – tartja az írónő. A kreativitás élvezetének halálát jelenti, ezért el is kell felejteni. Persze a kitartó munka fontos, de helyette inkább azzal kell inspirálni magunkat, hogy a tőlünk telhető lehető legjobb munkát végezzük el. A lehető legjobb pedig sosem feleltethető meg a tökéletessel. Ezt érdemes mindig szem előtt tartani, amikor kreativitásunk fejlesztésével próbálkozunk.