A legősibb szellemi sport

Magabiztosság, előrelátás, és fegyelmezettség. Ezek mind olyan tulajdonságok, amelyek fejleszthetőek a sakk segítségével. Sportválasztó sorozatunkban most a kockás tábla rejtelmeibe avatjuk be a szülőket. 

hirdetés

Ki gondolná, hogy a sakk már 1500 éve hódít a világon! Ám, mint minden sportág, úgy a sakk is különböző fejlődési szakaszokon ment keresztül. Az első nemzetközi sakkversenyt 1851-ben rendezték meg Londonban, ahol szemtől szemben párbajoztak a férfiak és a nők. Ma viszont már elegendő egy számítógép és egy leölthető program ahhoz, hogy akár a világ másik felén élő ellenféllel mérhessük össze tudásunkat.

Miért ajánlott?

– A sportág kiváló önfejlesztő eszköz, de csak az utóbbi évtizedekben kezdték komolyabban vizsgálni, miként lehetne a sakk képesség-, és személyiségfejlesztő hatását eredményesen kiaknázni – mondja Ambrus Lajos, a világon egyedülálló Nemzetközi Virtuális Sakkiskola, a www.websakk.hu oldal kidolgozója.

Egyik tanítványa, a 11 éves Kristóf négy éve sakkozik intézményesített formában. Bár otthon sakktáblán is gyakorol, leginkább a számítógép segítségével barátaival, oktatójával játszik.

– Amióta sakkozik, változott a gondolkodásmódja. Kitartóbb és előrelátóbb. Az iskolai feladatokat könnyedén veszi, a tanulásban módszeres, nem csapong. Korábban kudarc esetén elkeseredett, ma már nem olyan érzékeny, ha valami nem sikerül elsőre. Sokkal magabiztosabb lett, és ismeretlen dolgokhoz, témákhoz is könnyebben nyúl – ismerteti a sport jótékony hatásait Valéria, az édesanya.

Ambrus Lajos kiemeli, hogy minden sakkjátszma növeli a problémák észlelésében, elemzésében és megoldásában való rutint. Azoknak a gyerekeknek, akik óvodás korban megismerkednek a sakkal, lényegesen kevesebb problémájuk van a tanulással és a beilleszkedéssel.

Nem elhanyagolható, hogy a szellemi sportot űző gyerekeknél érdemes mozgásos tevékenységeket is beilleszteni a napirendbe. Kristóf például teniszezik, kocog és fitness edzésekre jár.

A tanítási folyamat

Az óvodás korú gyermekekkel, akikben még nem alakult ki a szabálytudat, gyakran nehéz bármilyen sport lényegét megértetni. Ambrus Lajosnak erre is van hatékony módszere.

– Először a táblát, az azon való tájékozódást és mozgási lehetőségeket sajátítják el a gyerekek. Ezután egyenként megismerik a figurákat, hogy melyik mire képes. Később különböző figura-csoportokkal végezhető gyakorlatok vannak, végül kezdődhet az alapállásból induló játék. Közben pedig az egyes témákhoz kapcsolódó szabályokat is megismerik. Az, hogy az ellenfél fejével is előre gondolkodjon a gyermek, egy hosszabb folyamat eredményeként alakul ki.

Anyagiak

A sakkot kezdetben mindenki kedvtelésből űzi. Később leigazolhat valamelyik egyesülethez. Pécsett jelenleg két helyen vannak rendszeres edzésnapok, a Karmin SE és Dozso SE berkein belül. A tagdíj évi 10-15 ezer forint, de van, ahol az oktatásért külön fizetni kell. Ha valaki magánoktatót hív gyermeke mellé, óránként 2500-6000 forintot fizethet ki.

A legolcsóbb oktatási forma az iskolai szakkör, ahol minimum 10 fős egy csoport. Ott akár 1000 Ft alá is mehet egy óra, de ennek a hatásfoka is gyengébb. A websakk nagy előnye, hogy a gyermekek szállítása sem az oktatásra, sem a versenyre nem jelent külön kiadást. Itt regisztráció után oktatót választanak az érdeklődők. 1000 Ft-tól kezdődik az óradíj, amihez még egy 700 Ft-os havi tagdíj társul. Itt átlagosan 1-4 fős csoportokban folyik az tanítás.

A versenyeken életkor szerint mérik össze tudásukat a gyerekek. Eddig általában tanévenként legfeljebb 3-5 alkalommal rendeztek versenyeket a megyei és országos sakkszövetségek. Ősztől a websakkon heti rendszerességgel lesznek korcsoportos versenyek, ráadásul nem csak a hagyományos sakkban, hanem egyéb sakkjátékokban is.