A nők mindig ducibbak?

Biztosan sokan tapasztaltuk, hogy míg mi nők hetekig koplalunk pár kilóért, a mellettünk élő férfiak mindennemű erőfeszítés nélkül maradnak szálkásak a sok lángos és a kolbász mellett is. A szigorú diéta ellenére a nők 10-15%-kal „zsírosabbak” mint a férfiak. Miért lehet ez?

hirdetés

Sokan hallhattunk már a rémálomszerű fogalmomról, a testzsírszázalékról. Ez az arányszám kilogrammal kifejezve megmutatja, hogy a testünk hány százalékát teszi ki a zsír (testtömeg x testzsírszázalék/100). Igen, ez az az érték, aminek emelkedése ellen a nők foggal-körömmel harcolnak. De megéri? Nem.

Szekeresné Szabó Szilvia, a PTE ETK szakoktatójával és dietetikus egészségtan tanárával eláruljuk, hogy miért.

– A testösszetételünk a sovány testszövet (izom, szervek, csontok, vér) és a zsírszövet arányából áll. A testzsírnak három összetevője van: az esszenciális, a raktározott és a nemre jellemző, vagyis hormonális mennyiség. A nőknél együttesen minimum 10%-nak kell lennie, ez a normális állapot, de a 18-25% között a legegészségesebb – így a szakember. Már ezek a számok is megdöbbentőek: ki gondolta volna, hogy egészséges, ha a testünk majdnem negyede zsír? Mi több, a férfiak számai sokkal alacsonyabbak!

Cherry red summer apple isolated on white

A nőké mindig magasabb

A két nemnél más az izom, a szervek, a csontok és a zsírszövet aránya. Hölgyeknél erőteljesebb a zsírösszetétel, ez csupán az evolúció okozata. Sokan gondolnak erre negatív előjellel, ám nem kellene, hisz így áldott meg minket az ég.

– Hölgyeknek általában magasabb a testzsírszázalékuk, de ez nem jelent semmi rosszat, nem következménye annak, hogy kevesebbet mozgunk, lusták vagy ducibbak vagyunk – mondja Szekeresné Szabó Szilvia.

De mi a normális?

A testzsírszázalékunkat különböző módszerekkel tudjuk meghatározni, melyet szakemberek végeznek, többek között városunkban is. Azt lehet mondani, hogy a hölgyek körében 20-24 éves korban jó a 18, közepes a 25, de 29% felett pedig rossz az érték. A 30-35 korosztály között a 30 fölötti érték rossz, 18-27%-ig pedig elfogadott. Férfiaknál a 20-40 éves korosztály között a 9-20 közötti a jó érték, efölött már túlsúlyosnak számít az ember. 50 éves férfiaknál pedig a 15-29% az ideális. Külön kategória a versenysportolók, hölgyeknél az ideális 10-18, férfiaknál az 5-15%.

[note note_color=”#69c977″]

Normális érték tehát, ha egy 60 kilós nőnek 22%-os a testzsírszázaléka, ekkor 60×0,22 vagyis 13,2 kiló a testén a zsír.[/note]

Fontos azonban megjegyezni, hogy bármilyen sportot is űzünk, az 5% alatti érték egészségkárosító hatással van a szervezetre.

– Nemre való tekintet nélkül az alacsony értékek zsírban oldódó vitaminhiányhoz, csontproblélmákhoz, hölgyeknél mentruációs zavarokhoz és termékenységi problémákhoz vezethetnek. Továbbá csontsűrűséget, csontritkulást, hormonális zavarokat, menstruáció kimaradást, terméketlenséget is okozhatnak, ezért szigorú diétával és mozgással ne erőszakoljuk a szervezetünket az alacsonyabb testzsírszázalékra, hiszen ezzel többet fogunk ártani mint használni – így a pécsi dietetikus egészségtan oktató.

Izom

Hogyan tartsuk mégis alacsonyan?

Különböző intenzítású gyakorlatok segítségével tudjuk lejjebb vinni a testzsírszázalékunkat. Ezt aerob jellegű, vagyis zsírégető mozgásformával érhetjük el. Ekkor a szervezet a zsírkészletekhez nyúl, és azokat használja fel. Ezek a mozgásformák a hosszú, monoton jellegű edzések, amik során a pulzusunk nem megy 100-120 fölé. A testzsírszázalék alacsonyan tartása azonban nem csak a mozgáson múlik; a táplálkozás 60%-ban befolyásolja az alkatunkat. 30%-ban a mozgással formálódhatunk, a maradék pár százalék pedig genetikai eredetű.

Ducibbak lennénk?

[note note_color=”#ff7666″]

Érdemes elfogadnunk, hogy a férfiak testzsírszázaléka alacsonyabb. Ám megnyugodhatunk, hiszen ez nem jelent edzetlenséget, lustaságot vagy bármi hasonlót, csupán a természet így gondoskodott arról, hogy a megmaradjon a termékenységünk, kívánatosak legyünk és a testrészeink mérete is ideális legyen. Ha az étrendünk rendben van, és a mozgásban sem szenvedünk hiányt, akkor bizony el kell fogadnunk, hogy ilyen a testalkatunk, de ttől még ducibbak nem leszünk![/note]