A pécsi anyukáknak segít a Nóra-hálózat

A munkaerőpiacra visszatérő nők a célcsoportja a Nóra-háló elnevezésű országos projektnek, mely tíz nagyvárosban előadásokkal és gyakorlati segítségnyújtással várja a gyermekgondozással töltött évek után munkát kereső édesanyákat. A kezdeményezésre nagy szükség van, jelenleg Magyarországon ugyanis csak a nők fele tud visszatérni a munka világába. A Pécsi Nóra-pont idén szeptemberben nyit a belvárosban. 

hirdetés

A Nóra-háló ötlet- és projektgazdája a JÓL-LÉT Alapítvány, amely már tíz éve a női munkavállalás egyenlő esélyeinek megteremtéséért munkálkodik a fővárosban. A szervezet projektfinanszírozástól függetlenül állandó tanácsadói szolgáltatást nyújt a női munkavállalóknak és a munkáltatóknak egyaránt.

dolgozó nő, munka, állás, gyerek, gyes, gyed
Jelenleg csupán a kisgyermekes nők fele tud visszatérni a munkaerőpiacra

Az alapítvány tapasztalatai az elmúlt évtizedben azt mutatták, hogy hatalmas igény van a segítségnyújtásra és tanácsadásra, hiszen a kisgyermekükkel hosszú éveket otthon töltött nőknek egyáltalán nem könnyű a visszatérés a munka világába.

– Általánosságban elmondható, hogy ma Magyarországon a gyesről, gyedről visszatérő nők 50%-a tud újra elhelyezkedni, az esélyek pedig az otthon töltött évekkel arányosan csökkennek. A kialakult helyzetnek több oka is van, de az biztos, hogy a munkavállalók és a munkáltatók részéről is stratégiaváltásra van szükség – magyarázza Kánya Kinga, a JÓL-LÉT Alapítvány programvezetője.

Az igencsak rossz arányok azonban javíthatók, ha a felek kommunikálnak egymással, előre megtervezik, felkészülnek erre az élethelyzetre és kidolgoznak egy rendszert a megoldására. Ebben tud segíteni a JÓL-LÉT Alapítvány és az országosan kiterjesztett Nóra-hálózat. A budapesti szervezet tanácsadásait megfogadó nők például 70-80%-ban vissza tudtak térni a munkaerőpiacra – mondja a programvezető.

dolgozó nő, munka, állás, gyerek, család, gyes, gyed

A Nóra-háló pécsi irodája hasonló tevékenységeket végez majd, és ugyanazt a fővárosban már bevált módszertant fogják alkalmazni. Az iroda a Családok Házában nyílik idén szeptemberben, a belváros szívében a Munkácsy Mihály utca 4-es szám alatt. A projekt a Pécsimami Egyesület égisze alatt fut, a csoportos tanácsadások pedig teljesen díjmentesek lesznek az érintettek számára.

– Többféle témakörben lesznek kurzusaink, előadásaink. Pszichológus, felnőttképzéssel foglalkozó szakember, jogász és TB-tanácsadó is részt vesz majd a munkában. Segítünk a régi munkahelyre való visszatérés és a saját vállalkozás indítása közötti döntésben, az önéletrajzírásban, a fotó elkészítésében, az állásinterjúra való felkészülésben. Konkrét és gyakorlatias tippeket adunk a boldoguláshoz – mondja Gellén Nóra, a Pécsimami Közhasznú Egyesület elnöke.

A kisgyermekes anyukák, kismamák vagy gyermekvállalás előtt álló nők pedig életpálya-tervezésen vehetnek részt. A JÓL-LÉT Alapítvány programtervezője szerint ugyanis sok nő az otthon töltött éveket egyfajta szabadságnak tekinti, és nem tartják a kapcsolatot a munkáltatójukkal, kollégáikkal, így pedig nagyon nehéz a visszatérés. Az életpálya-tervezés arra szolgál, hogy 2-3 évvel a visszatérés előtt kezdjék el az anyukák a szakmai felkészülést és jelöljék ki az irányt, amerre tartani szeretnének – így Kánya Kinga.

 • Ms.B

  A rosszat látni mindenben, ez sokkal egyszerűbb, mint lépni valamit. Mindenki a maga szerencséjének a kovácsa valamilyen szinten, azért nem lehet mindent az államra, a kormányra, a politikára fogni! Tegyük meg mi is, amit megtehetünk.
  Mondjuk ilyen hozzáállással ne csodálkozzon senki, ha nincs munkahelye!
  Miért kell minden kedvező kezdeményezést szidni, negatívan hozzáállni? Önök kedves pesszimisták mit tesznek azért, hogy bármi is jobb legyen?

 • ez vicc?

  ismerik a pécsi helyzetet? amire szükség van Pesten, az itt fantazmagória … egyetértek “ajjajj”-al — hova tervezzen itt életpályát bárki? amikor egyszerűen nincs munkahely, az új vállalkozásokra pedig felvevő piac nem akad — viszont azoknak lett most munkájuk, akik ezt a papírprojektet működtetik … ennyi haszna van, csak ne vegyék már magukat annyira komolyan

 • szaboandi

  És egy kis pozitív hozzáállás, hogy ne minden szuper kezdeményezés legyen rögtön leírva….. A projekt aktív résztvevőjeként nem kevés munkánk van abban, hogy ne csak egy “papírprojekt” legyen, ha már így fogalmazott, hanem használható és gyakorlati tudással vértezzük fel azokat a munkába visszatérni szándékozó édesanyákat, akik váltani szeretnének, vállalkozóvá válnának, vagy éppen úgy hozta a sors, hogy nincs hová visszamenniük, így kénytelenek új munkahelyet keresniük maguknak.
  Egy esély, egy lehetőség 🙂

 • ajjajj

  Megint egy mondvacsinált “papírprojekt” Munkahely kellene először!! Ahova vissza lehet egyáltalán térni!