A PMFC focistái nem bántják a nőket

A világon minden harmadik nőt megerőszakolják élete során, csak Magyarországon minden héten egy nő belehal partnere bántalmazásába. Bár a Pécsi Rendőrkapitányság 2012-es statisztikája alapján tavaly összesen négy alkalommal kellett erőszakos közösülés elkövetése miatt eljárniuk, a helyzet vélhetően ennél sokkal súlyosabb. A nők bántalmazásának többségéről ugyanis nem születik bűnügyi statisztika. Tíz nemi erőszakból legfeljebb egyszer tesz feljelentést az áldozat. 

A helyzet javítása érdekében a PMFC-MATIAS, a Karbon Kör Sportegyesület, a NŐ az Esély Egyesület és Pécs  támogatásával nagyszabású figyelemfelhívó, nyolc hónapig tartó, szemléletformáló kampány indul Pécsett ” Férfiak a Nőkért” címmel. A projekt az EGT/Norvég Civil Alap támogatásával jött létre, összesen hárommillió forintból.

Gyenese Andrea
Gyenese Andrea a projekt vezetője és ötletgazdája

Az ötletgazda Gyenese Andrea, a NŐ az Esély Egyesület alelnöke, aki  egyetemistaként maga is kis híján nemi erőszak áldozata lett.

– Éjszaka egy buli után sétáltam hazafelé, amikor az utcán a nyomomba eredt egy férfi. Hátulról megragadott, be akarta fogni a számat. Szerencsére még volt annyi lélekjelenlétem és erőm, hogy elkaptam a kezét. Kiabálni kezdtem, amilyen hangosan csak bírtam, ezért a segítségemre sittek, így nem történt komolyabb baj.

Az eset annyira megviselte Andreát, hogy azóta sem sétál éjszaka egyedül a városban. Ebből az élményből és a közeljövőben történt esetekből táplálkozva született meg az ötlet, hogy tenni kellene valamit a társadalom szemléletformálásáért.

A kampány szlogenjét –  “Az igazi férfi nem bánt nőt, az igazi férfi nem erőszakos.” – a PMFC-MATIAS focistái szájába adták, mert úgy vélik, az üzenet így biztosan eljut a férfiakhoz.

Halász Gábor klubigazgató szerint a csapatnak nem csupán annyi a feladata, hogy hétvégén kifutnak a gyepre és végigjátszanak kilencven percet.

– A mérkőzésekre kijáró fiúkat, férfiakat próbáljuk megszólítani, nevelni, és bízunk benne, hogy  képesek vagyunk a szemléletformálásra. Célunk az, hogy elmondjuk a kampány üzenetét a mérkőzéseinken, különféle eseményeken. A saját eszközeinkkel próbálunk meg tenni valamit a nőkért – tette hozzá.

A kampány négy alappillérből áll:

Az egyik eleme, hogy ilyen óriásplakátokkal teszik tele a várost.

PMFC
Forrás: www.ferfiakanokert.hu

 

A másik, hogy a játékosok ilyen, vagy ehhez hasonló pólókban futnak be a pályára:

PMFC

 

A harmadik ez a videó, ami az alábbi honlapon és a klub, valamint a Férfiak a Nőkért Facebook oldalán is megtekinthető. (több kisfilm is készül majd).

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=wd8TIrHrsGA” width=”650″]

 

A negyedik pedig egy rendezvény lesz, aminek a pontos helyéről és időpontjáról egyeztetés folyik.

Pécs alpolgármestere támogatja, hogy a szemléletformáló kampányt a pécsi focisták képviseljék.  Csizi Péter szerint ugyanis a férfiak feladata felhívni az erőszakoskodó társaik figyelmét arra, hogy a nők bántalmazása megvetés tárgya.

Az alpolgármester hozzátette: komoly problémát jelent az, hogy a nők sokszor nem tesznek feljelentést, így a rendőrséghez el sem jut a bántalmazás ténye, így fellépni sem tudnak ellene.

– Hívjuk fel a nők figyelmét is arra, hogy ne féljenek nyilvánosságra hozni azt, ami velük történt – emelte ki Csizi.

A kampányban a projekt szervezői attitűdmérést is végeznek,  a mérkőzésekre látogató szurkolókkal kitöltetnek egy kérdőívet azt tudakolva, hogy milyen hatása van a programnak. Az eredményeket  szociológus értékeli majd ki.

Hirdetés

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Édes dolog ez.
    A szánalom része ott kezdődik, hogy erre fel kell hívni a figyelmet.

  2. Csoki! – de jó lett volna első hozzászólásként azt olvasnom, hogy ez egy jó projekt! Igenis tegyünk valamit vagy így, vagy úgy a nőkért! Politikusokkal vagy azok nélkül……. de tegyünk!! – még ha két pillanat figyelméért is…….. lehet hogy az a két pillanat menti meg valakinek az életét……….. Csoki, Csoki! – de kár, ej de kár………

  3. Kezdeményezés jó lenne ha nem megélhetési focistákkal próbálnának elérni bárkit is. Leszámítva azt 300-400 nézőt aki hajlandó végigszenvedni 90 percet a magyar fociból…
    Amúgy meg hányinger ahogy a politikusok minden témához odadörgölőznek 2 pillanat figyelemért.

Comments are closed.