A rák ellen is gyógyír lehet a C-vitamin

Olykor talán úgy érezhetjük, hogy a “Vegyél be egy C-vitamint” kezdetű anyai jó tanácsok elcsépeltek, pedig a más néven aszkorbinsavként emlegetett vitamin nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. Hiányában többek között vérzékenység és ínysorvadás alakulhat ki, sőt a rákos megbetegedések kockázata is megnőhet. 

hirdetés

Jó, ha tudjuk, hogy az emberi szervezet képtelen az aszkorbinsav előállítására, így azt kívülről kell bevinnünk szervezetünkbe. A napi minimális C-vitamin szükséglet 60 mg, ám ez csak ahhoz elég, hogy ne alakuljon ki skorbut, vagyis ínysorvadás.

[note note_color=”#f3983a” text_color=”#fafafa”]

Szent-Györgyi Albert 1928-ban felfedezett egy addig ismeretlen vegyületet a mellékvesében, melyet azután sikeresen a paprikából is kivont. Később ezt nevezték el C-vitaminnak.[/note]

C vitamin

Nyilvánvalóan az a legjobb, ha a vitamint természetes táplálékunkból juttatjuk a szervezetünkbe. A citrusfélék például kiváló forrásai a C-vitaminnak, de a bogyós növényekben, zöldség és főzelékfélékben is akad felhasználható aszkorbinsav.

[note note_color=”#c9f089″]

Miben van?

gránátalma, citrom, paprika, kivi, narancs, citrusfélék, bodza, málna, sárgarépa, hagyma, paraj, brokkoli, zöldborsó, karalábé, spárga, káposzta, máj, szeder, szójabab (tofu), burgonya, paradicsom, alma, zöldpaprika, friss zöldségek, salátafélék, kelvirág, burgonya, csipkebogyó[/note]

A C-vitamin több, jótékony hatása mellett erős antioxidáns, segíti a sebgyógyulást, gyorsítja a fogak és a csontok fejlődését, valamint nagy szerepe van a kollagén termelésben is, ami lassítja a bőr öregedési folyamatát. Fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését, illetve növeli a fehérvérsejtek számát, így könnyebben szembeszállhatunk a testünket megtámadó kórokozókkal.

vitamin

Szent-Györgyi Albert által felfedezett anyag antioxidáns hatásánál fogva véd a szervezetet fenyegető rákkeltő anyagok káros hatásától is. Egyfelől, mert megköti a rákkeltő anyagok szabadgyökeit, másfelől, mert ellehetetleníti egy, a daganatos sejtek növekedését elősegítő enzim működését.

Daganatos megbetegedés esetén mindenképpen kérje ki orvosa véleményét a pluszban szedett vitaminokkal kapcsolatban! 

Megfázás, és influenzás időszak esetén nyugodtan megemelhetjük a napi mennyiséget 500 mg felé, és szedhetünk C-vitamint tabletta formájában.

[note note_color=”#ff6766″ text_color=”#ffffff”]

Ne fogyasszuk mértéktelenül!

Mivel az aszkorbinsav vízben oldódó vitamin, kiürül a vizelettel, így nem lehet túladagolni. Ám ha hosszabb időn át szedjük napi 2500 mg-ot meghaladó mennyiségben, mellékhatásként jelentkezhet hasmenés, illetve akadályozhatjuk vele más vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok felszívódását. Mivel pedig a felesleges C-vitamin a szervezetből oxalát formájában távozik, így hajlamosíthat a vesekő kialakulására is.[/note]