A sikerhez Pécsett is kell a csoportszellem

A napunk egy tetemes részét a munkahelyünkön töltjük, ráadásul mindezt kollégáinkkal együtt tesszük. Bár munkát nem a munkatársak által választ az ember, azért nem árt, ha a hatékonyság érdekében megtanulunk jól együttműködni.  Héder Sándor pécsi trainer és a város egyik legnagyobb cége ad nekünk betekintést, hogyan működik ez a pécsi valóságban.  

hirdetés

Ugyan nem vállalati szinten, inkább a közvetlen vezetők által szervezve, de egyre többször hallani a munkán kívüli, irodai csapatépítő programokról. Ha igazán tágan értelmezzük a fogalmat, egy közös vacsora a munkatársakkal, vagy a festékpatronos gyilkolás a paintball pályán, és minden egyéb új trend, amiben kisebb-nagyobb fős társaságokba verődve fejleszthetjük a kollegiális kohéziót, csapatépítésnek tekinthető. Persze ennél lényegesen komolyabban kell vennünk mindezt.

group

Fejlesztés külső trainer segítségével

A leggyakoribb esetben a vállalkozások a csapatépítés terén jártas trainerek bevonásával kívánják fejleszteni az együttműködést dolgozóik között. Egy ilyen program sikerének titka, hogy tisztában legyen vele az adott cég, milyen területet kíván fejleszteni. Ennek tükrében a trainer feladata az, hogy a megfelelő képzést összeállítsa. Tehát sokkal inkább speciális oktatásról, semmint kellemes időtöltésről és közös élményről van szó – számolt be róla Héder Sándor.

Azt gondolhatnánk, hogy hasonlóan a számos mostanság teret hódító új ünnephez, egy újabb Nyugatról beáramlott hóbortról van szó, azonban tévedés ezt hinni, mivel már Pécsen is több mint 20 éve létezik a csapatépítés kultúrája –árulta el nekünk Héder Sándor.

A nagy létszámot foglalkoztató cégeknél dolgozók számára ugyan nem idegen a csapatépítés fogalma, hiszen ezek azok a vállalatok, akik a legnagyobb számban tudnak, és akarnak pénzt, illetve energiát fektetni a csapatépítésbe. Mellettük azonban egyre gyakoribb, hogy kisebb cégek is áldoznak a dolgozók fejlesztésébe.

Jelenleg a legfőbb cél, ami motiválja a vezetőket a csapatépítésre a megkérdezett trainer véleménye szerint az, hogy a munkaerőpiacon is új kihívásoknak kell megfelelnie a dolgozónak, egyre összetettebb termékek jelennek meg a piacon, és ezzel együtt azok létrehozására is komplex tudásra van szükség. Így nem meglepő, hogy a nagyobb, stratégiai fejlődéssel operáló cégek rendszeresen tartanak csapatépítő trainingeket, beleértve a konfliktuskezelést, vagy a döntéshozó képesség elősegítésére irányuló oktatásokat.

window-770535_960_720

A cégen belül szervezett trainingekben rejlő lehetőségek

Egyes cégek, köztük az egyik legnagyobb pécsi vállalat is dolgozóinak fejlesztését már saját HR alkalmazottjának továbbképzésében látja kivitelezhetőnek. A vállalat saját dolgozója által tartott belső traineres képzései néhány éve indultak meg az egy területen, és azonos munkakörben dolgozók, a különböző területen, de azonos munkakörben dolgozók, illetve konfliktussal küzdő társterületek számára.

A munkatársak a hatékony kommunikációra, konfliktuskezelésre, illetve együttműködés fejlesztésére irányuló képzésen vehetnek részt. A megkérdezett trainer arról számolt be, hogy a belső képzés során a szociális készségek fejlesztése és az attitűd formálása a cél elsősorban, melyet csoportmunkával igyekszik megvalósítani. Mivel a résztvevők számára a tagok adják a visszajelzést – elindítva a munkatársat a fejlődés útján –, ezért a trainer az ideális létszámnak a 10-16 fő közötti csoportot tekinti, ahol a csoportdinamika működik, és a képzést vezető is szükség szerint irányíthatja a jelenlévőket.