A szülőszobában is történhet erőszak!

Egy szülés sajnos nem csak a fizikai mepróbáltatásokról szól: körüllengi a stressz a hálapénzzel kapcsolatban, hogy milyen orvos segít majd, és vajon olyan bánásmódot kap-e a kismama, amilyet megérdemelne, szeretne. Ha nem, akkor az eredmény olyan lelki sérülés lehet, amit már senki nem képes helyretenni. Az összkép nem ennyire borús, mégis sok a negatív élmény a szülőszobákon.

Nem ritka, hogy sérül az emberi méltósághoz, az önrendelkezéshez, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való joga a kismamáknak a szülőszobában. Sokszor nem is a szülés természetéből fakadó kihívások jelentenek nehéz élményt, hanem az, ahogy a nőkkel bánnak a szülészeti ellátásban: vannak nők, akik akár halálfélelmet, magárahagyottságot, a teljes kiszolgáltatottságot élik át.

Keszler Viktória, a Másállapotot a szülészetben mozgalom egyik szervezője szerint gyakori a tiszteletlen bánásmód, fenyegető szavak, türelmetlenség, becsmérlő megjegyzések, sürgetés, a hálapénz elvárása, a nő hozzájárulása nélkül vagy kifejezett akarata ellenére elvégzett beavatkozások. A szeparáció, a kisbaba és édesanyjának elválasztása is kihatással van az anya és babája testi-lelki egészségére.

Mother breast-feeding baby girl

Nem lehet rá igazán készülni

A helyzetet tovább nehezíti, hogy az intézmények hallgatólagos, írásban sehol el nem érhető belső szabályait, szokásait más anyák történeteiből, utalásokból tudjuk csak megfejteni. A nők nem tudják, hogy valójában mi fog történni, ki, mikor, hol lehet és nem lehet az édesanyákkal, mi a kórház elképzelése az optimális szülési folyamatokról. Így a megfelelő tájékoztatás híján sérülhet az önrendelkezés joga is.

– A szülés utáni első órák jelentőségét, élettani előnyeit például a legtöbb szakember a mai napig nem ismeri el. A születést követő közvetlen és hosszan tartó bőrkontaktusnak elsődleges szerepe van a rövid és hosszú távú testi és lelki egészségség elérésében – mondja Keszler Viktória.

Bababarát kórháznak lenni nem kis dolog, és elég komoly követelményrendszernek kell megfelelni. Országunkban Pécsen, a PTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája is büszkélkedhet a címmel, amely nem technikai felszereltség vagy az adott intézmény anyagi hátterének függvénye, hanem inkább hozzáállás és szemléletmód. Vezetőelve, hogy a szoptatás korai megkezdését maximálisan támogatja, nem csupán elviekben, hanem a gyakorlatban is. Ez azonban nem garancia még arra, hogy az éppen velünk dolgozó szakemberek valóban olyan bánásmódban részesítenek, amire számítunk.

Van, aki segít a traumát megélt anyukákon

A Másállapotot a szülészetben mozgalom országunkban a szülőszobában traumát megélt nőkön segít. Sokak számára megkönnyebbülés, a gyógyulás egyik lépése, hogy megoszthatják, akár anonim módon, hogy mi történt velük. Ezzel együtt pedig erőt adó lehet, hogy kiállhatnak a változás igénye mellett is, tehetnek valamit azért, hogy ne így történjen legközelebb.

masallapot

– Sajnos sokak számára mi vagyunk az egyetlenek, akik nem azt mondják, hogy “ezt ki kell bírni, ilyen a szülés, örüljön az egészséges kisgyerekének”. Mi elismerjük, hogy számít, ami ezekkel a nőkkel – és párjukkal –  történt. Utcai közösségi eseményeink a résztvevők szerint nagyon megerősítőek, gyógyítóak szoktak lenni, amelyeken valóban megélhetik a nők, hogy nincsenek egyedül – teszi hozzá a mozgalom vezetője.

Ne csak testileg készülj, lelkileg is!

Rengeteget számít, ha a szülőszobába érkezve az édesanya ismeri a jogait. Segíthet, ha már a várandósság előtt, alatt megkapja azokat a releváns információkat, amelyek alapján kialakíthatja a saját prioritásait, és kiválaszthatja azt a helyszínt, azokat a kísérőket, akik támogatják őt a saját választásaiban.

Segíthet, ha megismeri a szülés természetét, testi-lelki, hormonális folyamatit, és tudja, hogy mi az, ami támogatja az élettani folyamatokat. Érdemes a WHO normál szülésre vonatkozó ajánlásait megismernie, hogy visszautasíthassa az ártalmas gyakorlatokat.

2015-ben egyébként a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája nyerte el a KRIO Intézet által alapított Díj a Törődésért elismerést, így ez a szülészet lett a idehaza a leginkább mama- és bababarát. A pécsi intézményt csaknem hetven kórház közül választották ki. Ezt a díjat egyébként a szülők véleménye alapján ítélik oda, az anyák a szülés közben és a kórházi tartózkodás ideje alatt szerzett élményeik, tapasztalataik alapján értékelik az adott intézményt.

Hirdetés