A vízipóló tiszteletre tanít

Jó úszóknak, a labda kedvelőinek ajánlott sporttevékenység a vízilabda. A szárazföldi labdajátékoknál jóval kisebb a sérülési esély, így a gyermeküket féltő szülők is választhatják csemetéjük számára ezt a sportágat.

 

Ki pólózhat?

A most 16 éves Sólyomvári Márton bálványként tekintett az egykori válogatott játékosra, Kásás Tamásra, ezért már kisfiúként elhatározta, hogy a medencében az ő nyomdokaiba lép. Édesapja, János jó eredményekkel szereplő úszó volt, Marci számára nem volt idegen a vizes közeg. Ő is, mint mindenki, aki vízilabdával foglalkozik, először úszással kezdett, majd a vízilabdakapuba került. Alkata miatt lett ő a csapat kapusa: ma 192 cm magas, hosszúak a végtagjai, így átéri szinte az egész kaput.

úszó gyerek

– Vannak olyan szülők, akik azért hozzák le fiúkat az uszodába, mert esetleg sok az energiája és szeretnék, hogy a sportban le tudja vezetni. Mások éppen ellenkezőleg, azért íratják be vízilabdázni gyermeküket, mert nagyon visszahúzódó és ettől a sportágtól várják, hogy “vagányabb” legyen – vallja az utánpótlásszakág vezetője, Lukács Gergely. A legoptimálisabb, ha a gyermek már kiskorában megismerkedik az úszással, elsajátítja a helyes technikát, erőnlétre tesz szert és 8-10 éves korában kezdi el a vízilabdázást.

 

Miért ezt válasszuk?

A tréner szerint a kitartás, szorgalom, alázat, tisztelet, napi időbeosztás, fáradtság legyőzése, sikerek és kudarcok feldolgozása és persze a csapatszellem azok a tulajdonságok, amelyekkel egy vízilabdázó rendelkezik. János a csapatszellemet emeli ki elsősorban, hiszen amellett, hogy Marci céltudatosságot tanult és általában véve jó „baráttá” vált vízilabdás kora óta, első helyen a csapatát kezeli kortárs közegként. Így kimarad azokból a kamaszkori kilengésekből, amelyektől a legtöbb szülő óvja gyermekét.

vízilabda

 

Korosztályok

– A csapatokat életkor szerint osztjuk be. A tehetséges fiatalok olykor helyet követelnek maguknak az idősebb korosztályban is. Idén már a 2003-ban születettek is indulnak az úgynevezett bébi-bajnokságban, a 2001-esek pedig a Budapest Bajnokságban. Az Országos Bajnokságokban az ifjúsági, a serdülő és a gyermek csapatok szerepelnek – ismerteti Lukács Gergely. – A legfiatalabb korosztályban a legfontosabb dolog a helyes mozgástechnika elsajátítása. Ezt követi az úszástechnika folyamatos fejlesztése és rögzítése, a lábtempó és vízben való irányváltoztatások, a kiemelkedések és a helyes labdatechnika elsajátítása.

 

Mennyi az annyi?

A PSN Zrt. vízilabda-szakosztályának sportolói az Abay Nemes Oszkár Sportuszodában edzenek minden nap. Eleinte 1,5-2 órás foglalkozásokon vesznek részt a gyerekek, majd az eredmények és a korosztályok előrehaladtával már 3 órás edzések vannak. A tagdíj havi 8000 forint. Mivel a vízilabda is azon látvány-csapatsportágak között szerepel, amelyek jogosultak a TAO támogatásra, a fiúk Pécsett is ingyen jutottak hozzá az alapfelszereléshez: fürdőköpeny, úszónadrág, sapka, póló, melegítőruha. Korábban a szülők ezt saját zsebből finanszírozták. Mára már csak az edzésre való eljutás és a hazaszállítás terheli a családi kasszát, hiszen a versenyekre különbuszt biztosítanak a játékosoknak.

 

hirdetés
Hirdetés

4 HOZZÁSZÓLÁS

 1. na pont a pécsi vízilabda.
  maximum a városvezetés tiszteletére tanít.

  ha politikusgyerek vagy, azt csinálsz amit akarsz!

  nagyon jó üzenet, jó reklám a fidesznek, de azért ne csodálkozzon senki ha nem szavazzák meg a madarat meg a segítőit

 2. mesterségesen generált, sosem volt sosem lesz sport, talpnyalókkal a vezetőségben.

  nézni nem lehet, mert folyamatosan megszakítják a játékvezetők, akik bármelyik szituációra bármit fújhatnak.

  pécsi vízilabda mint olyan, nem létezik, dilettáns lobbisták játszótere csupán a sport

 3. A vízilabda egy aljas sport, a nagy túrót tanít tiszteletre. A játékosok folyamatosan öklözik, nyúzzák, rugdossák egymást a víz alatt, miközben a felszínen úgy tesznek, mintha sporteszerűek lennének és őket bántanák. Csak akkor iratnám a gyerekemet erre a sportra, ha azt akarnám, hogy képmutató, törtető gyennyláda legyen belőle, aki gátlás nélkül betesz bárkinek a céljai eléréssért.

 4. 1996-óta “testközelből” figyelhettem a pécsi vízilabda utánpótlás fejlődését. Sok probléma, nehézség, küzdelem árán, kisebb döccenőkkel, de folyamatosan fejlődve jutott el napjainkban egy jól működő, professzionális szintre. Őszintén gratulálok mindenkinek, aki részt vállalt ebben a folyamatban és köszönöm nekik, hogy munkájukkal, tudásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy ma két, fizikailag és lelkileg is egészséges, sportos és sportszerető fiatalember szülei lehetünk, akik játékukkal a mai napig sok örömet szereznek nekünk.

Comments are closed.