Aggódjunk, ha ijesztőek a firkáink!

Hegyes fegyverek, kések, könnycseppek, szomorúfűz, vagy fekete tócsában álló fa. Nem árt odafigyelni, ha ilyesmiket rajzolgatunk telefonálás közben a lap szélére. Persze nem kell rögtön pszichológushoz rohannunk, de azért érdemes elgondolkodnunk firkáink jelentésén. 

hirdetés

 

Perák Eszter grafológus rögtön az elején leszögezi: messzemenő következtetéseket nem szabad levonnunk jegyzetfüzetünk csücskébe rajzolt ábráinkból, hiszen ezek leginkább pillanatnyi hangulatokat jelenítenek meg. Természetesen valamelyest képet adnak személyiségünkről, épp úgy, ahogy a kisgyermekeknél is nagyon korán látszik, hogy szögletes vagy inkább gördülékeny vonalakat használnak-e szívesebben.

Tehát a vonalak milyensége a felnőtteknél is árulkodó lehet. A szögletes ábrák (négyzetek, háromszögek) utalhatnak racionális beállítottságra, de az is elképzelhető, hogy éppen abban a pillanatban (mondjuk egy fontos telefonbeszélgetés közben) nagyon erősen koncentrálunk, és igyekszünk összerendezni gondolatainkat. A gömbölyded formák éppen ellenkező személyiségjegyekről vagy hangulatról árulkodhatnak – mondja a szakember. Ezek az érzelmek dominanciáját hangsúlyozzák: kerek kacsok, szívecskék, karikák. Ha szerelmünkkel beszélgetünk, szinte biztos, hogy inkább ezek a formák fognak megjelenni.

Házikó, napocska, csigavonal: mit firkálunk és miért?

Tipikus lehet a virág: ez kifinomult szeretetet jelez. A pillangó jókedvet, önfeledtséget, szabadságvágyat jelölhet. Ha gyümölcsöket rajzolunk, elképzelhető, hogy dicséretre vágyunk. A felhők átmeneti problémára utalhatnak, főleg, ha eltakarják a Napot.

A Nap egyébként a felénk irányuló szeretet mennyiségéről és minőségéről árulkodik. Például, ha besatírozzuk az egészet, lehet, hogy jelenleg úgy érezzük, inkább sötét, vagy szigorú szeretetet kapunk. Ha a sugarak nem kapcsolódnak a napkoronghoz, akkor akadályozva van a felénk irányuló szeretet kifejezése. Mosolygós napocska jelezheti, hogy barátaink, szeretteink jókedvűen, őszintén viszonyulnak hozzánk – mondja Perák Eszter grafológus.

Ha házikót rajzolunk, érdemes megfigyelni a részleteket. Van-e rajta ajtó, ablak? Engedünk betekintést másoknak magunkba? Megengedjük, hogy belépjenek a házunkba, az intim közegünkbe? Vagy sötét ablakokat rajzolunk, amin nem lehet belátni? Esetleg elképzelhető, hogy hajlamosak vagyunk a saját benső világunkban élni, és „behúzni a függönyt”?

A tető formája szintén érdekes lehet: ha jó nagy, az bizony erősebb én-védelemre utal, vagyis bizalmatlanságra, zárkózottságra, távolságtartásra. Ha viszont egyáltalán nincs, vagy elenyésző, akkor jelezheti a nyitottságot, de akár az érzékenységet is. A házikón szimbolikusan a kémény az a hely, ahol a feszültséget levezetjük: ha a füst kapcsolódik, akkor ez zavartalan, ha nincs füst, vagy messze a kéménytől, akkor lehet, hogy inkább gyűjtögetjük a nehézségeket.

Fontos még megemlíteni a spirális vonalakat: ha jobbra tekeredik, az mindig valamiféle teremtő erőre utal: lendületre, nyitottságra, tenni akarásra. A bal felé irányuló spirálvonal lebontó folyamatot jelöl: passzivitás, visszahúzódás, esetleg önemésztés, zárkózottság.

A hegyes fegyverek, kések, könnycseppek, a szomorúfűz, vagy a fekete tócsában álló fa adhat okot néminemű aggodalomra. Ezek azonban inkább jelzésértékűek, komolyabb felméréshez grafológiai vizsgálat szükséges, ami aztán továbbvezethet pszichológushoz is.

A lapszéli firkák (legalábbis a grafológiában) nem képezik komoly elemzések tárgyát. A személyiség, a párkapcsolat vagy a problémák feltárására a kézírás vizsgálatát alkalmazzák. Ennek ellenére mindig érdemes egy-egy rövid pillanatra megállnunk, és odafigyelnünk magunkra; a lapszéli firkák akár jók lehetnek tükörként. Nézzünk rájuk, és nyugtázzuk, hogy éppen mi is foglalkoztat bennünket, milyen a hangulatunk, mert lehet, hogy éppen ideje pihenni kicsit – figyelmeztet Perák Eszter!