Van módszer, amivel megszabadulhatunk az allergiától

A természet éledése az allergiások számára kevésbé örömteli időszak. Már kora tavasszal jelentkezhetnek a kínzó tünetek, attól függően, milyen pollenekkel szemben nem tudja felvenni a harcot a szervezetünk. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a gyógyszer szedése mellett más módszer is bevethető az allergiával szemben. Dr. Harangi Ferenc pécsi allergológus az általános tudnivalók mellett az immunterápia hatásait is részletezi.

hirdetés

Azoknak, akik a tinikort átvészelve nem tapasztaltak allergiás tüneteket magukon, sokkal kisebb az esélyük arra, hogy a későbbi évek során allergiássá válnak. A megkérdezett szakember szerint genetikusan meghatározott, hogy van-e hajlamunk az allergiára.

–  Amennyiben az egyik, vagy mindkét szülő allergiás, abban az esetben nagyon nagy a valószínűsége, hogy gyermekük is az lesz, ennek kialakulását nem tudja a mai orvostudomány megakadályozni – magyarázza a szakember.

allergia

Az allergia tünetei már egészen fiatal korban jelentkezhetnek, ha a szervezetnek egy adott allergénnel szemben nem alakul ki a toleranciája.

Az allergológus szerint ugyan nem tekinthető általános szabályszerűségnek, de megfigyelések alapján az a tapasztalat, hogy többnyire az ételallergia alakul ki a legkorábban. Már a kisbabáknál észlelhetőek az allergiás tünetek. Ezt követheti időben az ekcéma megjelenése, majd az asztma és végül, akár felnőttkorban a szénanátha.

A legismertebb kezelése a kialakult allergiának a gyógyszerek, illetve az orrspay használata. A szakember azonban kiemeli, hogy egy másik, egyelőre kevésbé ismert módszer alkalmazásával akár teljesen megszüntethetőek az allergia kínzó tünetei.

allergia2

– Az immunterápia bevált módszer az allergia gyógyítására. Sajnálatos módon nem OEP támogatott kezelésről van szó, így kevés allergiás választja ezt a módszert, hiszen a 3-5 évig tartó procedúra költségeit teljes egészében a betegnek kell állnia – fejti ki Dr. Harangi.

A kezelések célja, hogy a száj nyálkahártyájára folyamatosan növekvő adagokban juttatják az allergént, aminek hatására fokozatosan ki tud alakulni a szervezet toleranciája azzal szemben. Ez azonban hosszabb időt vesz igénybe, viszont nagy előnye, hogy az allergia elleni gyógyszerek teljesen elhagyhatóvá válnak, illetve a kezeléssel akár teljesen meg is szüntethető a probléma.

Azok számára, akiket allergiaszezonban hosszú időn át kínoznak a tünetek, érdemes allergológus által tájékozódni a lehetséges gyógyszereken kívüli módszerekről. A szakember szerint a szezon előtti kezelés az immunterápia esetében szintén hatásos lehet a tünetek csökkentésére.