Anyák napi üzenet pécsi édesanyáktól

Three generations of women smiling outdoors

Az anyák napja különleges ünnep, de ezt igazán akkor tapasztaljuk meg, ha mi is édesanyákká válunk. Attól a pillanattól átértékelődnek a tetteink és eddigi tapasztalataink. Az ünnep alkalmából négy, a pécsiek számára jól ismert anyukát kértünk meg, mondják el nekünk, számukra mi volt a legfontosabb, amit az édesanyjuktól tanultak, illetve mi az a tudás, amit át szeretnének adni gyermekeiknek.  

hirdetés
Iványi Dalma – akinek az életében a főszerepet a kosárlabda helyett két gyermeke vette át
A feltétel nélküli, teljesen odaadó szeretetet és elfogadást tartom a legfontosabbnak. Húgommal idilli családi környezetben nőttem fel. Mindent megkaptunk a szüleinktől, amiben anyukám mellett apukámnak is nagy szerepe volt. Hálás vagyok a mai napig tartó önzetlen odaadásért, hogy ha szükség van rá, mindig a rendelkezésünkre áll. Az elfogadásért, ami megmutatkozott abban is, hogy bármit szerettünk volna a húgommal, mindenben támogattak. Mindig elmondták véleményüket, de megadták azt a szabadságot, hogy mi dönthessünk. Ennek köszönhetem az egészséges önbizalmat, amire a kosárlabdában is szükségem volt, illetve azt, hogy van bátorságom dönteni és vállalni a felelősséget ezekért.

Iványi Dalma
Dalma gyermekeivel

Közhelyesen hangzik, de az ember úgy neveli a gyermekeit, ahogy őt nevelték. Én a szüleim példáját szeretném követni, igazítva a világ alakulásához. Szeretném, hogy ugyanazt a szeretetet és bizalmat érezzék irányunkból a gyermekeink. Meg szeretném tanítani nekik, hogy érdeklődővé, nyitottakká váljanak és keressék a jót. Hogy ők is érezzék a biztos hátteret és bázist, de emellett szeretném megadni nekik azt a szabadságot és önzetlen szeretetet, amit én is kaptam. Szeretném, hogy legyenek álmaik és terveik, de tanulják meg, hogy dolgozni is kell. Meg szeretném tanítani nekik, hogy ne minden áron a cél elérése legyen a fontos, hanem az út, ami oda vezet. Szerintem akkor vehetik észre az igazi értékeket.

Bende Kornélia – közgazdász, zenész és a DÚDOLDA zeneműhely vezetője
Örülök ennek a kérdésnek, jómagam is sokat gondolkodtam ezen az elmúlt néhány évben, hiszen annyiféle cikk, könyv, stb. jelenik meg a témában, hogy az már nyomasztó. Mindenki szeretne jó anya, jó szülő lenni. De mégis mit jelent a jó?

Bende Kornélia_fotó_Kölcsey Sára
Nelli kisfiával (fotó: Kölcsey Sára)

A legfontosabbnak így utólag a születésem óta körülvevő feltétlen szeretetet, elfogadást és bizalmat érzem. Nagyon korán egyenrangú félként kezeltek. Hittek bennem, és elhitették velem, hogy bármi sikerülhet, amit szeretnék. Piciként is határozottan éreztem, hogy felnéz rám, sőt tisztel az Édesanyám. Ez adta a legtöbbet. Hiszen később kiskamaszként, felnőttként én is hittem magamban. Értékesnek éreztem magam minden pillanatban. Magabiztosságot és rendíthetetlen optimizmust kaptam tehát ajándékba. Ezt szeretném leginkább továbbadni a gyermekeimnek. Minden más később is megtanulható.

Gellén Nóra – a Pécsimami weboldal főszerkesztője és a Pécsimami Közhasznú Egyesület elnöke
Édesanyámról elsőként a feltétel nélküli szeretet és az elfogadás jut eszembe, amivel mindig is felém fordult. Gyerekként őszintén elmondhattam neki, ha bármit „elkövettem” és ma sem próbálja rám erőltetni az akaratát, ha valamiben nem értünk egyet. Negyven évig foglalkozott kisgyermekekkel, de amikor megszülettek az unokái, tiszteletben tartotta a szülői elképzeléseinket. Sosem tolakodó, de mindig mellettünk áll, ha szükség van rá. Bár egy országos hálózatot irányítok, a munkatársi (és egyéb) kapcsolataimban is akkor érzem jól magam, ha a közös célok, és nem az alá-fölé rendeltség vagy szabályok motiválják a körülöttem lévőket. Élni és élni hagyni. Ezt otthonról hoztam magammal, ahogy tőle tanultam megteremteni az ünnepeink meghittségét is. Néha eszembe jut, hogy milyen szerencsés vagyok: anya lehetek, és van édesanyám… Legyen ez még sokáig így!

Gellén Nóra
Nóra fiaival

Két életrevaló, eleven, vagány fiam van… Hunor 12 éves, Magor 6 éves múlt. A legfontosabb, amit szeretnénk nekik átadni: bízzanak magukban és merjenek a saját útjukon járni, bármi is lesz az! Találják meg az életben azt, amiben jók, ami boldoggá teszi őket és amivel másoknak is értéket tudnak adni, még akkor is, ha ehhez a nehezebb utat kell választani! Legyen a mindennapjaik része a zene, a színház, az olvasás, a sport… és párosítsák össze a zoknijaikat  , mert akkor életük párjának is sokkal könnyebb lesz majd!

Vörösné Deák Andrea - 3 gyermekes anyuka, középiskolai tanár, a Mosolymanó Egyesület vezetője
Számomra a legfontosabb, hogy bármi is történik bármelyikünkkel, akkor is a lánya maradok. Egy gyerek nem tehet soha olyat, ami miatt az édesanyja meggyűlölné. Úgy gondolom, ez a biztonság szükséges a boldog élethez és meghatározza minden későbbi kapcsolatunk minőségét.

Deák Andrea
Egy téli pillanatkép Andreáról és gyermekeiről

Szeretném, ha lenne belső késztetésük a világ és az életük jobbá tételére. Találják meg minden munkában a ritmust és az örömöt. Ha falakba ütköznek, ne a fal előtt szomorkodjanak, hanem keressenek másik utat, vagy kezdjék el bontani azt, ami előttük tornyosul. Élvezzék az életet tiszta tudattal, mindig megtalálva az apró örömöket és szépséget. Bármilyen szörnyű is egy adott élethelyzet, mindig van valaki, aki náluk sokkal rosszabb helyzetben van. Szeressék saját magukat!

III. Pécsi Családi Expó
Május 1-én a Pécsimami külön köszönti az anyukákat. Vasárnap délután 14.00 és 19.00 között belépő nélkül várja a családokat a Slyven Rendezvényközpontban. A mini vidámpark mellett színes programok, anyák napi fotózás, „Anya csak egy van” c. mesejáték és anyák napi versmondó versenyen is részt vehetnek a legbátrabb gyerekek, amit a Pécs Rádió élőben fog közvetíteni. A program részletei itt érhetőek el.