Anyának lenni nem munka?

Anyának lenni nem kis feladat, ezért is szokás azt mondani, hogy az édesanyáknak egymással párhuzamosan több szerepben is bizonyítaniuk kell. Még akkor is, ha valakinek úgy alakul az élete, hogy háromnál több gyereket is vállal, ezzel szinte kizárva annak az esélyét, hogy valaha is visszatérjen a munkaerőpiacra. Sokan hajlamosak ezt úgy értékelni, hogy ők nem is dolgoznak, hanem “csak” gyereket nevelnek egész életükben. De ez vajon nem ugyanolyan fontos, mint ha valaki karriert épít?

hirdetés

– Ötödik gyermekem születése után egy ismerősöm azt kérdezte tőlem: “Akkor te már nem is fogsz visszamenni dolgozni?”. Először nagyon megsértődtem, de aztán elengedtem a dolgot, mert egyrészt remélem, hogy azért egy kicsit visszatérhetek még a szakmámhoz, másrészt pedig mert azt gondolom, az a munka is fontos, amit anyaként végzek nap mint nap – mesélte egy pécsi nagycsaládos anyuka, Nóri.

terhes anya

Az eset kapcsán kezdtünk el azon gondolkodni, hogy vajon egy sokgyerekes anya, aki nem a munkahelyén, hanem a családja körében látja el a napi feladatait, hogyan járul hozzá a társadalom és a gazdaság működéséhez. A válasz nagyon is kézenfekvő: pozitívan.

– Társadalmi értelemben az anyaság a lehető leghasznosabb tevékenység, amit egy nő végezhet, hiszen az emberiség legalapvetőbb célja a fennmaradás, minden más – azaz a gazdaság is – a populációra épül – mondta Tistyán László, pécsi szociológus. Már csak azért is fontos ez a szerepkör, mert hazánkban jelenleg nem állunk túl rózsásan, ami a népességet illeti.

A szociológus szerint egyébként tisztán gazdasági szempontból tekinteni az anyaságra nem célszerű, mert az nem működne a társadalom nélkül és fordítva. A gazdaságnak végtére is az a “dolga”, hogy a társadalom működését támogassa. Amit megtermelünk, az emberiség kényelmét, fejlődését, életét szolgálja.

anya gyerekek

– Ha minden áron erőltetjük a gazdasági nézőpontot, akkor is előnyös, ha valaki sok gyermeket vállal, hiszen több ember többet is fogyaszt, a gyerekekből pedig felnőve munkaerő válik – véli Tistyán László. Ha a munkát tehát profittermelő tevékenységnek tekintjük, akkor a sokgyerekes anyukák, akik főállásban nevelik csemetéiket a társadalom számára hosszú távon nagyon is kedvező tevékenységet végeznek.