Munkát kerül az apuka, ha otthon van?

Általában csodálkozó szemekkel meredünk, a babát napközben egyedül gondozó apukára, hiszen ez ritka, mint a fehér holló. Az otthon maradó férfiak száma azonban nem azért alacsony, mert szerintük ez a nő dolga, hanem mert sok munkáltató nem is tudja, hogyan járjon el – sőt van, amikor a férfi a munkahelyével fizet az igyekezetért.

Akár hisszük akár nem, gyermekgondozáskor ugyanazok a jogok illetik meg az apát, mint az anyát: a férfi ugyanúgy jogosult a GYES-re, GYED-re és a fizetés nélküli szabadságra. Ennek ellenére ma is él az téves felfogás, hogy a gyerekkel otthon maradó apuka “munkakerülő”.

hirdetés

Horváthné Radics Mónika, pécsi TB szaktanácsadó elmondta, a baba születésétől kezdve 3 éves koráig, mind a két szülő jogosult fizetés nélküli szabadságra gyermekgondozás céljából.

– Ha úgy tetszik, akár másfél évet is kivehet az édesapa fizetés nélküli szabadságnak, ezalatt az idő alatt a felmondási védelemnek köszönhetően pedig el sem küldhetik – így a szakember. Más kérdés, hogy a gyakorlatban működik-e a papírforma, és a munkaadó hogyan kezeli a helyzetet.

apa1

Piros (24), babája 14 hónapos

„Szerintem a váltakozó otthon tartózkodás rögtön a születés után biztosan nem működött volna, hiszen 3 óránként eszik a baba féléves koráig. Bárhogy maradnak otthon a szülők, a gyermeknek mindenképpen lesz egy elsődleges gondozója, és ez így is van rendjén. Én egészen féléves koráig úgy éreztem, hogy hormonális és pszichés szükségletem vele lenni. Amikor már nem kellett szoptatni, akkor én is nyitottam a világ felé, és elkezdett külön élményeket megtapasztalni.”

Kriszti (31), babája 10 hónapos

„Szerencsére nálunk az édesapa rugalmas munkarendje lehetővé teszi, hogy sok időt töltsön a gyerekkel. A rendszer jól kezeli a felváltott otthonmaradást, azonban a férfiakban még mindig motoszkál a büszkeség, hogy ők a pénzkeresők és a családfenntartók. Nehezen fogadják el az emberek, hogy az apa is lehet anyaértékű. Én már a gyermek hat hónapos korától dolgozom, azóta egyszer az apa van itthon, egyszer én. Néha persze összecsúsznak a dolgok és egész éjjel fent vagyok, hogy behozzam a lemaradást a munkában.”

Volt, aki azt mondta, hogy ha nála dolgoznék megvárná amíg visszajövök, és rögtön kirúgna.

apa2

András (34), babája 15 hónapos

„Sajnos én rossz tapasztalattal gazdagodtam az apás GYED alatt. A munkaadóm ugyanis a felmondási védelem lejártával Kaposvárra helyezne át, amit nem tudok vállalni – így kvázi emiatt veszítettem el a munkámat, de nem bántam meg. Úgy vélem nagyon hasznos, ha az édesapák is otthon maradnak. Arányosabb a tehermegosztás, a gyerek-szülő kapcsolatnak is nagyon jót tesz és a párkapcsolatot is erősíti. A konzervatív képlet szerint a férfi a kenyérkereső a családban, ez azt eredményezheti, hogy az apa és gyerek kapcsolat kevésbé lesz szoros.

Nem egyedülálló az én helyzetem, mégis vannak, akik szerint ez direkt munkakerülés. Volt, aki azt mondta, hogy ha nála dolgoznék megvárná amíg visszajövök, és rögtön kirúgna.

Én a fiam 10 hónapos korától mentem el GYED-re, ami a HR-esnek is komoly kutatómunkát jelentett, mert ki kellett derítenie, hogyan kell ilyen esetben eljárni.”

Szidónia (24), babája 34 hónapos

“Nálunk jelenleg is a felváltott otthoni felügyelet működik! A baba másfél éves kora óta az édesapa szívesen maradt otthon, amikor én már nagyon vágytam vissza a munkahelyemre. A rugalmas főnöknek köszönhetően meg tudtuk azt csinálni, hogy egyik héten ő volt otthon, másikon én – fizetés nélküli szabadsággal.

Sok pozitívuma volt a felváltott felügyeletnek, de a legfontosabb az, hogy elértük: mindkettőnkhöz egyformán viszonyul a pici. Nem apás, és nem is anyás.”

Hirdetés