Apád lehetne?

A párválasztásban általában nem a józan ész diktál. Okozhat problémát, ha választottad jóval idősebb nálad? Vagy éppen az a baj, hogy egy sokkal fiatalabb pasi vett le a lábadról?

Mi számít nagy korkülönbségnek? Ez attól függ, hogy a páros tagjai éppen mennyi idősek. Egy 14 és egy 19 éves fiatal esetében ugyanúgy nagy korkülönbségről beszélünk, mint egy 20 és egy 35 éves páros esetén. Utóbbi másfél évtized egy 50 és egy 65 éves pár tagjai között elenyészőnek tűnhet. Ezek a számok azért beszédesek, mert egy kapcsolatban leginkább az számít, hogy a felek más-más életciklusban vannak, mások a céljaik, gondolkodásmódjuk eltérő. Az életciklus azonossága, a hasonló célok és feladatok, a jövőbeli tervek szinkronitása indokolja, hogy korban közelebb álló partnert válasszunk.

Partnerválasztás evolúciós szemmel

– Ha evolúciós oldalról közelítjük meg a párválasztást, akkor elmondhatjuk, hogy annak a szempontjából fontosabb, aki több energiát fordít az utódokra – fogalmaz Cser Izolda pszichológus. A családterápiával is foglalkozó szakember hozzáteszi, fentiek miatt a nőknél jobban számít a többrétegű biztonságot adó partner, ami gyakran korrelál az idősebb korral. Vagyis, mivel egy idősebb férfi foglalkozását, státuszát, jövedelmét tekintve nagyobb eséllyel látja el jól a családját, tudat alatt egy nő inkább egy ilyen partnert választ, semmint egy fiatalabb, jóval energikusabb, ugyanakkor még nem megállapodott pasit.

Ezzel egyidejűleg az erősebb nem képviselői nagyobb figyelmet fordítanak párjuk kiválasztásánál a testi kondícióra, a szexuális jelzésekre. Fontos számukra az életkor – általában minél fiatalabb valaki, annál jobb –, a testalkat, az arc szimmetriája, a derék-csípő arány. Ez utóbbi – természetesen nem tudatosan – fontos lehet akkor, ha egy férfi utódokra vágyik, hiszen a sikeres terhesség és szülés egyik előfeltétele lehet, ha egy nőnek széles a csípője.

idősebb pár
Hugh Hefner is a friss husira esküszik…

– A párválasztásnál az evolúció során kialakult, beépült preferenciák segítségével becsüljük meg a másik személy jövőbeli reproduktív értékét, vagyis milyen képességei teszik majd alkalmassá az utódok nemzésére és gondozására. Az életkor elsődleges helyen szerepel, hiszen a nők szexuálisan előbb érnek, korábban házasodnak, valamint hamarabb fejeződik be a szaporodásuk is a menopauza következtében – ismerteti Cser Izolda.

Érdemes kitérni arra is, hogy egy idősebb férfinak nem egy fiatal lány az első partnere. Gyakran akár több sikertelen házasság is a háta mögött lehet. Ilyen esetekben össze kell egyeztetni az előző házasságból származó gyerekek és a kibontakozóban lévő kapcsolat közötti igényeket, valamint sok sértettség, harag, düh lehet a válás miatt, csak akkor lehet nyert ügyed, ha szembe mersz nézni azzal, hogy a másiknak gyermeke(i), exe(i) vannak.

Ha te vagy az idősebb

Fiatalabb partnerrel élsz együtt? Gondolkodjatok közösen! Ha mindketten elfogadjátok, hogy egy kicsit anya-fia kapcsolat is a tiétek és nem vagy féltékeny a fiú összes hasonló korú, csinos nőismerősére, akkor ne törődjetek a külvilág véleményével!

A pszichológus szerint a fiatalabb férfiak számára azért lehet vonzó egy érettebb nő, mert amellett, hogy szexuálisan tapasztalt, érzelmileg is érett, ezáltal elegendő megértéssel és türelemmel rendelkezik. Mindemellett nem házasságot és gyereket szeretne, hanem pozitív visszacsatolást, miáltal ő is „visszafiatalodhat”.

Érdemes azonban szabad utat engedni a másiknak, ha ő még nem mondott le az apai örömökről, a Te biológiai órád azonban már a visszaszámlálásba kezdett.

idősebb pár

Ha nem a korkülönbség számít

Cser Izolda a jelentős korkülönbségnél nagyobb problémának tartja, ha a pár tagjai eltérő családi, társadalmi vagy kulturális háttérrel rendelkeznek A nagyon különböző családból érkezett felek nehezebben tudják egyeztetni céljaikat, közös gondolkodásukat, ami tapasztalatok szerint gyakran vezethet konfliktushoz.

 

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. Hefner nem közmunkás hanem milliárdos. Mutassanak csak egyetlen párt ahol az idős férfi kukás, és a fiatal szép nő gazdag! Csak egyet!!!

Comments are closed.