Apukák, figyelem!

A legtöbb kisgyerek általában nem az apukájával szokott kézműveskedni, szabni-varrni, vágni, ragasztani és gyöngyökkel szöszmötölni. Ez amolyan lányos feladat, ami általában az anyukákra marad. De mi van akkor, ha a gyerkőc pont őt szeretné meglepni valamivel?  

hirdetés

 

A május első vasárnapja előtti napokban valószínűleg sok, kisgyermekkel rendelkező férfiember szembesül ezzel a problémával. Jézusom, jön az anyák napja, de még ötletünk sincs, hogy mit kellene készíteni! Mert valljuk be, bár az anyukák minden apróságnak örülnek, de mégiscsak az a legkedvesebb ajándék, ha a csemete saját kezűleg készít valami meglepit erre a májusi délutánra.

Épp ezért arra gondoltunk, megkérjük a ANK óvoda gyerkőceit és Pécs egyik legnépszerűbb virágkötőjét, Neubauer Szilviát, alias „Szilvát”, hogy segítsenek az apukáknak, és mutassanak néhány könnyen és viszonylag gyorsan elkészíthető meglepetést, amivel előállhatnak anyák napján.

 

Virággömb a nappaliba 

Az egész dekoráció alapja egy hungarocellgömb (ilyet bármelyik hobbiboltban vagy virágüzletben kapunk). Ezenkívül szárított virágra, ragasztóra vagy gombostűkre és néhány szép szalagra lesz szükségünk. Első lépésben hajlítsunk U-alakúra két rövidebb drótot, és a hurokkal felfelé dugjuk bele egyet-egyet a gömb két oldalán található lyukba.  Az így kapott hurkokba fűzzük majd bele a színes szalagokat. Ezután a gömb felezővonalától indulva, egyenként ragasztgassuk fel a szárított szalmarózsa-fejeket úgy, hogy végül az egész gömb virágba boruljon (ha nincs ragasztópisztolyunk, akkor gombostűvel is felszúrhatjuk a fejeket). A felső hurokba fűzzünk egy rózsaszín szalagot akasztó gyanánt, az alsó drótba pedig díszítésként kössünk színes, szélesebb és keskenyebb szalagokat. Végül ragasszunk a szalagokra lila kartonból apró szívecskéket vagy gyöngyöket.

 

 

Virágcsokor papírból

Még egyszerűbb, és szintén mutatós anyák napi ajándék lehet a következő: vegyünk egy nagyobb cserepet (de akár egy nagyobb konzerv lemeztelenített doboza is megteszi), száraz tűzhabot vagy hungarocellt, hurkapálcákat, és néhány színes kartont. Vágjunk ki virágformákat a papírból, és duplán ragasszuk rá a hurkapálcákra, majd ha végeztünk, tegyük a cserépbe a hungarocellt, és tűzdeljük bele a „virágokat”. Még személyesebb ajándékot készíthetünk, ha egy-egy virág közepébe fényképet ragasztunk a kisgyerekről vagy a családról.

Vászonterítő az anyukáknak

Az ANK óvoda gyerkőcei is nagy munkában voltak anyák napja előtt. Többek között saját kezűleg díszített vászonterítőt készítettek ajándékba. Ezt otthon, az apukákkal közösen is el tudják készíteni a kicsik. Semmi más nem kell hozzá, mint méteráru boltban vásárolt textil, vászonanyag, és hobbiboltban kapható textil filc. A többi a csemete fantáziájára van bízva.

 

Még néhány tipp az óvó néniktől

Kisebb gyerekekkel sokkal egyszerűbb ajándékokat is készíthetünk az anyukáknak, nagymamáknak. Pici kezükkel és talpukkal nyomdázhatunk papírra vagy textilre. A tempera tökéletesen megfelel a mártogatáshoz, de különféle bőrbarát festékeket is lehet már kapni. Az elkészült alkotást akár be is keretezhetjük. De nyomdázhatunk félbevágott almával vagy pet palack aljával is. Az utóbbi minta segítségével gyönyörű képet festhetünk. Készíthetünk például egy virágos fát. Barnával fessük meg a  törzsét és a fa ágait, majd rózsaszín festékbe mártva nyomdázzunk az ágak végére virágokat. Képkeretbe illő alkotás lesz.

[frame]

Orgona ága…

Anyák napján elmaradhatatlan és egyben örök érvényű ajándék a virág. Mindegy, hogy árokpartról szedett vagy boltban vásárolt, az ünnepeltek mindenképpen örülni fognak neki. Ám ha igazán tökéletes csokrot szeretnénk, érdemes megfogadni Szilva tanácsát:

– Ha a vásárló rám bízza a csokor stílusát, akkor én szinte mindig apró fejű virágokat válogatok össze. Tapasztalatom szerint így sokkal kedvesebb, bájosabb lesz a végeredmény, mintha markáns, karakteres virágokból állna a csokor. Az orgona, a gyöngyvirág és a hozzájuk hasonló, évszakra jellemző kerti virágok állandó szereplői az anyák napi bokrétának, általában ezeket vegyítem más virágokkal, és zöldekkel. 

[/frame]