Asztali „homokozó” irodai stressz ellen

Talán mindenki látott már olyan filmjeleneteket, ahol a főszereplő az irodai asztalánál ülve békésen gereblyéz egy tálcányi homokot. Ilyenkor biztosan sokaknak szöget üt a fejébe a gondolat, hogy milyen jó lenne egy ilyen a saját munkahelyünkre is. 

hirdetés
Uránia Mozi

Az irodai „homokozó” valódi neve asztali zen kert, ami az életnagyságú zen kert miniatűr mása, lényege pedig nem a virágültetés, hanem az elmélyülés. Az egyik leggyönyörűbb példány a világ leghíresebb Zen buddhista temploma, a Kiotói Ryoanji egyedülálló szépségű és energiájú meditációs kertje, melyben csupán 14 sziklát és némi homokot helyeztek el.

A buddhista szerzetesek ebből a homogén felületből „építenek” szigeteket, illetve szertartásosan telegereblyézik különböző formájú, vízre emlékeztető hullámvonalakkal. De előfordul, hogy csupán egyetlen ülőpontból hosszasan szemlélik a kertet. A cél a teljes meditáció és az önismeret elérése.

 

A tiszta, kuszaságoktól mentes geometria segíti a szemlélődőt, hogy gondolataiban rendet, lelkében harmóniát teremtsen. A minél tökéletesebb alakzatok vagy írásjelek rajzolása pedig a belső nyugalom és az ideális lelki egyensúly állapotát idézik elő.

Ugyanezt a célt szolgálja a zen kert kicsinyített mása is. Hiszen nem a méret a lényeg, hanem a tevékenység, amit a kis felületen is ugyanolyan eredménnyel végezhetünk.

 

 

Az asztali zen táblával elég csupán néha pár percet foglalkozni, a rövid, elmélyült foglalatosság hamar kitisztítja, megnyugtatja az elmét. Rajzoljunk az apró gereblyével kör- és hullámformákat vagy egyeneseket, hallgassuk a homok pergését, és ürítsük ki a fejünket. Ha kész a teljes mű, egy mozdulattal elsimíthatjuk a felületet, szimbolizálva ezzel, hogy a tökéletesség csupán pillanatnyi állapot, aminek az elérésére újra és újra törekedni kell.

 

[frame]

Hol szerezhetjük be?

Zen kertet rendelhetünk az internetről vagy megvásárolhatjuk bármelyik Feng Shui boltban is. De a legegyszerűbb és a legköltséghatékonyabb talán az, ha magunk készítjük el asztali kertünket, elég hozzá némi dekorációs, kezelt faanyag, néhány szög, valamint jó minőségű homok. Szikla gyanánt pedig gyűjthetünk hozzá szép köveket vagy kavicsokat. [/frame]