Asztma ellen szaxofon

Gyógyítja az asztmát, jó hatással van diszlexiás gyerekekre, fejleszti az intelligenciát és javítja memóriát. Persze nem mindegy, hogy milyen testi adottságokkal rendelkezik a gyerek. 

hirdetés

Az 1842-ben született hangszer atyjáról, Adolphe Saxról kapta a nevét. Bár a szaxofon teste sárgarézből készül, ennek ellenére a nádnyelves hangszerek családjába tartozik – a klarinéthoz hasonló megszólaltatási technikája miatt. A dzsessztől a népzenén és a klasszikus zenén át a könnyűzenéig minden műfajban képviselteti magát, lágy hangzása és sokoldalúsága miatt a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskola tanulói közül is többen választották ezt a hangszert.

Kiknél mit fejleszt?

Járemko Igor, a zeneiskola hangszeres tanára szerint ennél a hangszernél is fontos, hogy milyen testi adottságokkal rendelkezik egy gyermek. Ahhoz, hogy a legtesthezállóbb zeneszerszámot találja meg a jelentkező, a szaktanárok a felvételi eljárás alkalmával megvizsgálják azt is, megfelelő-e a jelentkező alkata. Szaxofon esetében, fúvós hangszerről lévén szó, nem hátrány, ha a nebuló nagy tüdőkapacitással rendelkezik, de ez is, mint minden más hasonló adottság, a gyakorlás során fejleszthető.

A 11 éves Boldizsár kétéves furulyatanulás után tért át a szaxofonra. Édesanyja, Gabriella úgy érzékeli, hogy gyermeke hangszeres tanulmányainak megkezdése óta fegyelmezettebb, és szellemileg, fizikailag terhelhetőbb lett.

– Hangszertanulásnál egy sokoldalú szellemi fejlődési folyamat zajlik le. Fejlődik a ritmusérzék, a hallás, a hangköz-érzékenység, az összpontosítás, a memória. Ehhez hozzáadódik egy nagyon fontos folyamat: a gyermek egyéni belső világának, zeneérzékenységének fejlődése, amit különböző színekben és hangulatokban saját maga kreál hangszerjátékával. Fejlődik a gondolkodási képesség, a belső intellektus és az intelligencia. Kimondottan gyógyhatással van a diszlexiás gyerekekre, az asztmával küzdőknek az orvosok a fúvós hangszerek választását javasolják – osztja meg tapasztalatait Járemko Igor. – Vannak hangszerek, amelyeknél a koordináció, vagy a végtagok mozgásának függetlensége fejlődik. Ilyenek az ütős hangszerek, a billentyűsök és a vonósok. A fúvósoknál elsősorban a légzéstechnika fejlődik, ami mindenképpen hozzásegít a nagyobb önkontrollhoz – fűzi hozzá a pedagógus.

illusztráció

Zenekari tevékenység

Aki szaxofonozni tanul, a zeneiskola 3. osztályától tagja lehet a kis fúvószenekarnak, 5. osztálytól pedig a Sopianae Ifjúsági Fúvószenekarnak is.

– Fontosnak tartom a kamarazenélést, a zenekari játékot, mert a gyerekek itt tanulják meg az együttmuzsikálás alapszabályait. Közösségformáló tevékenység ez. Most is játszanak olyan növendékek a zenekarokban, akik koruk miatt még éppen csak hogy beférnek, de szívesen részt vesznek az együttesek munkájában. Vannak olyan zenészeink is, akik nem tagjai hivatalosan a zeneiskolának, de aktív tagjai valamelyik kamaraegyüttesnek vagy zenekarnak. Öröm őket látni, hallani a fellépéseken! Ezek olyan kapcsolatok, melyek túlnyúlnak a hivatalos kereteken – ismerteti Zsoldos Attila igazgató.

Az iskolai házi hangversenyek, hazai megmérettetések, nemzetközi fesztiválok, versenyek sok bemutatkozási lehetőséghez juttatják a gyerekeket egyénileg és zenekarban egyaránt, ami ösztönzi őket a gyakorlásra, eredményesebb hangszeres játékra. Többen készülnek zenei pályára, köztük Boldizsár is, aki szilárd elhatározással dzsessz tanszakra készül.

A saját hangszer költségei

Minden más hangszerhez hasonlóan, a Liszt Ferenc Zeneiskola biztosítja a gyakorló szaxofont a növendékei számára, amelyért felelősséget vállalnak az azt használók. Természetesen lehetőség van saját zeneeszköz beszerzésére és a zeneiskolában is ennek használatára. A hangszerek ára igen széles skálán mozog. Felépítésétől és minőségétől függően 150.000 forinttól akár másfél millió forintig is költhet egy család új szaxofonra. Járemko Igor szerint vannak jó minőségű használt hangszerek is a piacon, s ha valaki idővel jobb hangszerre váltana, és a régit eladná, akkor nem veszít annyit az árából, mint egy új zeneszerszám. Aki hosszú távon gondolkodik a szaxofonban, annak mindenképpen megtérül ez a befektetés.

Hirdetés

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. azért megnéznélek pubi hány menetet bírsz? Gyanítom csak a szád nagy, a szerszámod meg aprócska 🙂 Várlak a hatosnál

  2. Én is mindig mondom a csajomnak, hogy szaxizzon egyet, és akkor meggyógyul..Már 4 éve kúrálom, nincs sok javulás, de bízik bennem….

Comments are closed.