AIDS-teszt – nem adunk a biztonságra

A szexfüggők élete meglepően sanyarú

Úgy tűnik, nem vesszük elég komolyon az AIDS kockázatát. Pécsett ugyanis csupán évente 400-500-an vesznek részt az ingyenes és anonim HIV-szűréseken. Ezzel szemben külföldön több országban bevett gyakorlat, hogy a frissen összekerült párok elvárják egymástól a vizsgálaton való részvételt. Mi miért nem teszünk így? 

hirdetés

Hát, akkor először is nézzük a száraz tényeket: a HIV- vagy AIDS-fertőzéssel kapcsolatos hazai statisztikák 2006 óta romló tendenciát mutatnak. Az elmúlt években elsősorban a 20-39 éves korosztályban növekedett az újonnan kiszűrt HIV-fertőzöttek száma. Az országban 2014-ben 271 új beteget tartottak nyilván, ezzel 2845 főre emelkedett a kórban szenvedők száma. Hozzá kell tenni továbbá, hogy a hosszú (akár 4-5 éves) lappangási idő miatt valószínűleg ennél jóval többen élnek közöttünk tünetmentesen – mondta dr. Kassay Veronika megyei tisztifőorvos.

Habár a HIV-fertőzés ma sem gyógyítható – csak gyógyszeresen kezelhető -, a fiatalok többsége nem veszi komolyan a kockázatot. Annak ellenére, hogy Pécsen 1986 óta folyamatos az önkéntes HIV- és AIDS-szűrővizsgálat és -tanácsadás, ezt évente átlagosan (csupán) 400-500 fő veszi igénybe.

HIV, AIDS, betegség

[note note_color=”#f99b8a”]

A vizsgálat a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán történik (7623, Pécs, Szabadság út 7. hétfő: 8.00-10.00 és szerda 13.00-15.00 között), amely külön bejáraton, a Nagy Lajos király útjáról közelíthető meg. A részvételhez az elhatározáson kívül semmire sincs szükség. A térítésmentes szűréshez nem kell beutaló és előzetes jelentkezés sem. A vizsgálat teljesen anonim módon is történhet. Ráadásul vizsgálat közben olyan információkat kapnak az ide fordulók, amelyek a megelőzésben segíthetnek.[/note]

Természetesen nem kell hipochondernek lenni, de fontos tudnunk arról, ha a rizikócsoportba tartozunk.

– Azoknak, akik gyakran váltanak szexuális partnert, akiknek a partner szexuális előéletéről nincsenek információik (beleértve a prostituáltakkal való alkalmi kapcsolatot is), azoknak mindenképpen részt kellene venniük a vizsgálaton. Különösen veszélyeztetettek a nem stabil, homoszexuális párkapcsolatokban elő férfiak. Illetve kiemelkedő veszélyforrást jelent az intravénás kábítószer használok köre, akik a tűt és fecskendőt közösen használják – mondja a tisztifőorvos.

HIV, AIDS, szex

Az alkalmi kapcsolatoknál persze ott van a védekezés lehetősége, habár tudvalevő, hogy még az óvszer sem nyújt száz százalékos biztonságot. De mi van akkor, ha tartósan szeretnénk együtt lenni valakivel? Külföldön például  több országban bevett gyakorlat, hogy a frissen összekerült párok elvárják egymástól a vizsgálaton való részvételt. Jó példa erre Ausztria, ahol ez természetes és a mindennapi norma része.