Az ital a gond? Itt segítenek a családnak!

A szesz árát nem felezik

Ha alkoholfüggőként valaki szeretne felhagyni függőségével, többféle út áll előtte: járhat csoportterápiára, kérhet egyénileg segítséget, elmehet elvonókúrára és így tovább. Az alkoholizmus ugyanakkor nem egyszemélyi probléma, a hozzátartozók is belebetegedhetnek a helyzetbe. De mi a megoldás?

hirdetés

Ahogy fentebb már említettük, az alkoholizmus olyan betegség, amely az egész családra hatással van. Egyfelől megpecsételi az alkoholistát, másfelől elszigeteli a családtagokat egymástól és a körülöttük lévő világtól. Mivel a hozzátartozók érzéseit, gondolatait, cselekedeteit az alkoholista ivászata határozza meg, ezért ez nem egy ember betegsége, hanem az egész családé.

alkoholista, veszekedés, család, gyerek, szülők

Ebből következik, hogy nemcsak a szó szerinti értelemben vett beteg embernek van szüksége segítségre, hanem az egész családnak. Mégis, csak kevesen tudják – sokszor még az érintettek sem -, hogy ilyen közösség a városban is létezik. Al-Anon Családi Csoport néven fut, és két különböző helyszínen is működnek Pécsen.

A csoport egyik alapelve – az Anonim Alkoholistákhoz hasonlóan – a névtelenség. A gyűlések bizalmasak, vagyis a résztvevők senkinek sem adják tovább a látottakat-hallottakat.

Gyakorlatilag egy kölcsönösen támogató csoportról van szó, ahol mindenki egyenrangú félként vesz részt a gyűléseken, illetve mindenkinek van valamilyen tapasztalata azokról a problémákról, amelyeket egy alkoholfüggő közelsége okoz. A gyűléseken bárki részt vehet, aki bármilyen módon érintett a témában. Az újonnan érkezőket ellátják irodalommal és átadják nekik a helyi gyűlések listáját. Bizonyos csoportok külön kezdő gyűléseket is tartanak az újak számára. A gyűlés előtt és után a tagok szívesen válaszolnak minden kérdésre.

alkohol, alkoholista, alkoholizmus

Tagsági díj nincs, a gyűlések végén a legtöbb csoportban körbeadnak egy kosarat az önkéntes hozzájárulások összegyűjtésére és a tagok saját lehetőségeik szerint tesznek hozzá a költségekhez.

Amíg pedig az Al-Anon elsősorban felnőtteknek szól, addig létezik egy úgynevezett Alateen nevű közösség, ahol az italozástól megviselt fiatalok olyan kortársaiktól kapnak támogatást és megértést, akiknek hasonló nehézségekkel kell vagy kellett megküzdeniük.

[note note_color=”#becee9″]

Pécsi gyűlések 

Szombat: Pécs, Szabadság u. 35. Református Templom  16:45-17.45

Kedd: Pécs, Váradi Antal u. 7/2 Vasutas Művelődési Ház 18.00-19.00[/note]

További részletek az Al-Anon Családi Csoportokról ITT