Baba az autóban – mit ér a felirat?

Az utakon közlekedve egyre több esetben figyelhetünk fel arra, hogy a hátsó szélvédőn Baba az autóban, esetleg a gyerek saját nevével ellátott matrica néz vissza ránk. De vajon körültekintőbbek ettől a sofőrök? 

hirdetés

A Baby on board (Baba az autóban) táblákat 1984 szeptemberében hozták először forgalomba. Akkoriban tapadókoronggal lehetett felrakni az autó hátsó szélvédőjére. A figyelmeztető jelzés hamarosan igencsak népszerű lett, leginkább Amerikában, az Egyesült Királyságban, Olaszországban és Japánban használták.

Mostanra a világ minden táján elterjedt, de a tapadókorongos megoldás helyett jellemzően matricák formájában figyelmeztetik a többi autóst arról, hogy bébi tartózkodik a fedélzeten. Továbbá fontos változás, hogy néhány éve az egyhangú, sárga, piros háromszögek helyett és mellett megjelentek a névvel ellátott kislány és kisfiú figurák.

baba az autóban

[note note_color=”#df9fa7″ text_color=”#490e13″]

Szerinted ér valamit a gyerekek jelenlétére figyelmeztető felirat?

Ákos (34)

“Nemrég született kisbabánk, de én úgy vélem, semmi értelme nincs ezeknek a matricáknak. Az idegbeteg sofőr a figyelmeztető jelzést sem fogja figyelembe venni, ugyanúgy nem tartja be a követési távolságot, ledudál, vagy letol az útról. Mindenkinek magára kell vigyáznia, szerintem legalábbis.”

Zsuzsa (28)

“Nekem még nincs gyerekem, úgyhogy a másik oldal nevében nem tudok nyilatkozni. Én sofőrként körültekintőbb vagyok azokkal az autósokkal, akiknek kint van a Baby on board matrica a szélvédőjükön. Ha valaki ezzel a felirattal tötyörög előttem, akkor kevésbé vagyok mérges, és jobban elnézem a bénázást.”

Szilvi (40)

“Két kicsi gyerekünk is van, akikre minden helyzetben nagyon vigyázunk. Nincs ez másként vezetés közben sem, ezért mi két névvel ellátott matricát is ragasztottunk az autóra. Ez főleg akkor nagyon praktikus, ha egyedül vagyok a gyerkőcökkel, mert olyankor százfelé kell figyelnem. Nem tudom, figyelembe veszi-e a többi autós, de az tény, hogy nem szoktak letolni az útról.”[/note]

De vajon a “személyesebb” jelzés hatásosabb a hagyományos Baby on board matricánál? Az emberek jobban vigyáznak olyan valakikre, akiknek a nevével is tisztában vannak?

Goldmann-né Fehér Hajnalka, klinikai szakpszichológus szerint általános emberi tulajdonság, hogyha valamit nevesítünk, megszemélyesítünk, akkor az már érzelmi viszonyulást vált ki belőlünk vagy a másik félből. Egyáltalán nem biztos, de tudat alatt nagyobb felelősségtudat alakulhat ki a mögöttünk haladóban, ha a Baba az autóban felirat helyett egy névvel ellátott matrica van a szélvédőn.

– Azt gondolom, hogy a figyelmeztető felirat – legyen az bármilyen – elsősorban azokból a sofőrökből válthat ki együttérzést, akik maguk is szülők. Közülük is inkább az anyákat tartom érzékenyebbnek erre, hiszen ők igazán bele tudják képzelni magukat a gyerekkel a kocsiban szituációba – mondja a szakember.

Goldmann-né Fehér Hajnalka hozzátette, a baleseteket a figyelmeztető matrica biztosan nem fogja megakadályozni, de már akkor hasznos lehet, ha csak azt érjük el vele, hogy nem türelmetlenkednek a mögöttünk haladók.

baba az autóban

[box title=”Mire figyelmeztet a matrica? ” box_color=”#c2eba8″ title_color=”#3b4932″]

Ne dudálj feleslegesen! – Lehet, hogy a gyermek nagy nehezen éppen most aludt el. A dudálásoddal pedig felébreszted.

Ne előzgess ész és jelzés nélkül! – Lehet, hogy az autós előtted egy kicsit ügyetlenkedik az úton, de talán azért, mert a hátul ülő gyerekek ordítanak.

Ne parkolj rájuk! – Egy babakocsi két autó között való áttolásához, vagy egy gyerek a babakocsiból az ülésbe való átrakásához nagy hely kell. Akkora, hogy rendesen nyitható legyen az ajtó. Ha ráparkolsz az ajtóra, az anyuka képtelen lesz betenni a babát a kocsiba.

Figyelmeztetés baleset esetén – A helyszínre érkező mentők számára figyelemfelhívó lehet, hogy feltétlen keressék meg a gyermeket is az autóban, hiszen egy kisbaba egy ütközés esetén könnyen eltűnhet az utastérben, beeshet például a két ülés közé.[/box]

Általánosságban elmondható, hogy akár a névvel ellátott, személyesebb hangvételű figyelmeztetést, akár az egyforma Baba az autóban feliratot választjuk, célszerűbb állandó matrica helyett a tapadókorongos táblákat választani – szerencsére manapság is kapni ilyesmit. Utóbbi ugyanis leszedhető abban az esetben, ha az autóban éppen nem ülnek bent a gyerekek. És bár a biztonságos közlekedés ilyenkor is elsőrangú kérdés, mégsem érdemes kihasználni a többi autós jóindulatát.