Babamasszázs – hatékonyabb, mint gondolnánk

A rendszeresen masszírozott apróságok éjjelenként jobban alszanak, súlygyarapodásuk egyenletesebb, könnyebben múlik a hasfájásuk és gyorsabb ütemben fejlődnek, mint a velük egykorúak többsége. A babamasszázs jótékony hatásai ellenére azonban sok szülő sajnálja az időt a napi fél-egy órás tevékenységre.

hirdetés

Amikor egy kisbaba világra jön a szülők és a család jó esetben rengeteget szeretgetik, simogatják, puszilgatják. A gondoskodás ilyetén formája teljesen ösztönös, bele sem gondolunk abba,  mindez mennyire fontos. Pedig a fizikai kontaktus felszabadítja a hormonokat, serkentve ezáltal az agy egyes részeinek fejlődését.

Babamasszázs

Ne csak simogass, masszírozz! 

Természetesen az is nagyon jó, ha valaki ösztönösen simogatja, masszírozgatja kisbabáját, de a leghatékonyabb az, ha a technikát szakembertől tanuljuk meg.

Tokodi Eszter, pécsi védőnő, nemzetközi okleveles babamasszázs-oktató az egyik legismertebb, Vimala McClure által kifejlesztett indiai babamasszázst sajátította el, és ezt tanítja a hozzá forduló szülőknek is.

– A módszer nem bonyolult, mindenki képes rá, de leírni vagy elmondani nagyon nehéz, a fogásokat meg kell mutatni – mondja Eszter.

Ő egy négy-öt órás tanfolyam alatt minden testrész átmasszírozását megmutatja a szülőknek, majd az utolsó órán az egészet átismétlik.

– Sok anyuka azt szeretné, hogy egyszerre tanuljunk meg mindent, ezt azonban nem szabad. A csecsemőt fokozatosan kell hozzászoktatni az új érzéshez, ha túlstimuláljuk az idegrendszerét, akkor ellenkező hatást váltunk ki vele. Ingerült és nyűgös lesz.

Az Eszter által tanított módszer azonban csak egy a sok közül, a babamasszázsnak több formája ismert. Az eltérő módszerekkel végzett fogások, simítások lényege azonban közös: a baba megérintése, és saját nyugalmunk, szeretetünk átadása mozdulataink által.

babamasszázs

Miért jó a babamasszázs? 

A csecsemők masszírozásának jótékony hatásait szinte vég nélkül lehetne sorolni: erősíti a szülő-gyermek kötődést, az immunrendszer működését, serkenti a vérkeringést, csökkenti a stresszhormonok felszabadulását. Segíti a testkép kialakulását, saját testrészeinek megismerését, az idegrendszer érését, az érzékszervek fejlődését.

Ám a babamasszázs elősegíti a mozgásfejlődést is. Azok a gyerkőcök, akiket minden nap legalább egyszer átmasszíroznak, már  7-8 hónapos korukban állhatnak – mondja Tokodi Eszter.

– A baba eleinte nem változtatja önállóan a testhelyzetét, később viszont megtanul a hasára fordulni, mászik, kúszik, minden izmát használja. Ha megmasszírozzuk, segítünk neki az izomláz elmulasztásában, de gyakorlatilag nincs olyan testtájék, melynek érintésével nem tennénk jót: a mellkas masszírozásával a tüdőre hathatunk, a hónalj simogatásával pedig  a nyirokmirigyeket stimuláljuk.

babamasszázs

Mikor és hogyan? 

A babamasszázs jótékony hatásai hosszú távon akkor érvényesülnek, ha minden nap szánunk rá időt – mondja a szakember. Ez nem sok, naponta fél-egy órát vesz igénybe, de ha valaki jobban ráér és a gyerkőc is élvezi, napi kétszer ismételhető. Hasfájós babáknál pedig még gyakrabban, hiszen a pocakmasszázzsal a fájdalom megszüntetése a cél.

A szoba legyen kellemesen meleg (26-28 fokos), továbbá kerüljük az erős megvilágítást, legjobb a szűrt fény. Ha szeretnénk, betehetünk egy nyugodt zenét, de az is elég, ha csendesen, halkan beszélünk gyermekünkhöz, vagy dúdolgatunk és közben mosolygunk rá.

Mindig használjunk olajat, ez 30%-kal megnöveli a masszázs hatékonyságát. A hagyományos babaolaj és a gyógyszertárban kapható napraforgóolaj is megteszi, de legjobb a mandulaolaj.

Nagyon fontos, hogy mindkét szülő kivegye a részét a babamasszázsból, de ha lehet – főleg eleinte – ne egyszerre. Egyik nap az anya, másik nap az apa foglalkozzon a kicsivel, ha ugyanis egyszerre többen masszírozzák, a túl sok ingertől feszült lehet a csecsemő. A masszázshoz a lefekvés előtti, nyugodt időszak a legalkalmasabb.

babamasszázs

Várjunk vele! 

Ne végezzünk masszázst lázas, beteg gyermeken, valamint a védőoltásokat követően 2-3 napig. Akkor sem ajánlott, ha valamilyen kiütése, bőrbetegsége van a picinek. Ne olyan időpontot válasszunk, amikor a kicsi éhes, túlságosan élénk vagy nagyon álmos. Legmegfelelőbb, ha éber, de nyugodt állapotban van. Ha neki épp nincs kedve hozzá, ne erőltessük rá a masszírozást, várjuk meg, amíg ő is szívesen fogadja.

[note note_color=”#f085b3″]Babamasszázs Pécsett

Az interneten fellelhető információk alapján az alábbi védőnők oktatnak babamasszázst a városban:

– Tokodi Eszter
– Bálintné Szabó Mariann
– Fábiánné Wach Erzsébet
– Pál Gyuláné[/note]

  • és

    Felinger Mónika