Bajt jelezhet a hajhullás!

Napi 100-150 szál elvesztése teljesen természetes jelenség, ám a kóros hajhullás azt jelzi, hogy valamilyen rendellenes folyamat zajlik a szervezetben. Kiváltó ok lehet például a hormonális egyensúly hiánya, betegség,  gyógyszerek, vagy mérgezés.

hirdetés

Nem csak esztétikai probléma. 

A hajhullás akkor nevezhető kórosnak, ha az elveszett szálak száma meghaladja a fentebb írt 100-150 darabot. Vagyis, ha marokszámra hullik a hajunk és a hajkorona minősége, illetve tapintása megváltozik.

Foltos vagy szétszórt?

Az előbbi hátterében általában valamilyen gyulladás, góc áll (mandulák, gócos fog, krónikus arcüreggyulladás). A szervezet védekezési rendszere valamilyen tévedés miatt a hajhagymák ellen fordult. Ám ha sikerül kideríteni és megszüntetni a problémát, a hajhullás megállhat.

Ritkábban a foltos hajhullás hátterében autoimmun betegség áll, ilyen esetekben a szervezetet megtámadó baktériumok, vírusok és gombák leküzdéséért felelős sejtek a saját hajtüszőket támadják meg. Ez akár visszafordíthatatlan hajvesztést is eredményezhet.

Diffúz (szétszórt) hajhullásról beszélünk, amikor a haj az egész fejbőrön megritkul. Ilyen előfordulhat szülés után, fertőző betegség vagy vashiányos állapot, nem megfelelő táplálkozás, vegetarianizmus esetén. De különböző gyógyszerek is okozhatnak hajhullást, valamint hormonális okok, stresszes életmód és lelki megrázkódtatások is állhatnak a háttérben.

Mindkét típusú hajhullás esetén fennáll a maradandó kopaszság veszélye, ha elpusztulnak a szűrtüszők és a bennük található hajszemölcsök.

kopaszodás

Örökletes hajhullás

A hajkorona ritkulásáért az esetek 90%-ában, nőknél és férfiaknál egyaránt androgén alopécia felelős, melyet öröklött hajhullásnak is neveznek. Ez a fajta hajhullás főleg a férfiakat érinti, nem ritkán 20. életévüktől, egyes esetekben pedig már pubertás koruktól kezdve. A háttérben a hajtüszők dihidrotesztoszteronra (DHT) való örökletes túlérzékenysége áll. A DHT a szervezetben a tesztoszteron nevű férfi nemi hormonból képződik. Hatására sorvadni kezdenek a hajhagymák, növekedési fázisuk lerövidül, az újonnan növő hajak mindig vékonyabbak lesznek, mígnem a hajtüszők beszüntetik munkájukat.

Ez elsősorban a halántékon és a fejtetőn észlelhető, míg a nőknél a fejtető és a választék környezetében jelenik meg. Ám a gyengébbik nem a teljes kopaszságtól általában megmenekül.

Fordulj orvoshoz!

A hajbetegségek diagnosztizálásában régóta ismert módszer az úgynevezett trichogram vizsgálat. A vizsgálat során az orvos részletesen kikérdezi a beteget (a családban volt-e hasonló vagy komolyabb betegség, fogyás, gyógyszerszedés, stressz stb.), megtekinti a fejbőrt, majd két régióból vesz mintát egy speciális eszköz segítségével a hajmosást követő 5. napon. Egészen pontosan 40-50 darab hajszálat húznak ki egy-egy területről.

A mintát ezután mikroszkóppal megvizsgálják és kiértékelik, hogy melyik hajszál melyik növekedési fázisban van éppen. A trichogram vizsgálat segítségével elkülöníthetők a hajhullás nagy csoportjai, és a bevezetett terápia hatékonyságának ellenőrzésére is alkalmas.

Fontos tudni, hogy a hajhullás igazából csak akkor kezelhető hatékonyan, ha a hátterében álló okot megtaláljuk.

hajhullás

Megoldás?

Sajnos nincs. Az örökletes hajhullásra legalábbis biztosan. Ám azért van néhány dolog, amit megtehetünk a folyamat késleltetéséért. Fontos a kiegyensúlyozott és változatos étrend, az elegendő vitamin-, nyomelem- és folyadékbevitel. A rendszeres testmozgás, különösen a  jógagyakorlatok kiváló hatással lehetnek a fej bőrének vérellátottságára. Hasonló hatással bír még a fejbőr masszírozása is. A dohányzás ellenben ronthat a helyzeten.

Végső esetben megoldást jelenthet a hajbeültetés, ami bár meglehetősen macerás és drága beavatkozás, a szakemberek szerint végleges gyógyírt jelent a kopaszodásra.

  • Pál Zoltán

    olyankor mi a teendő ha nekem foltokba hullot ki a hajam de azonban vannak hajszálak de őszek gyengék és kisebbek.Szétszortan foltokban hullik, orvosnál is jártam már nem egynél de nem tudják miért van ez.