Beteg gyerekeknek gyűjtenek Pécsen

Egy hely, ahol a krónikus gyerekek kikapcsolódhatnak és igazán jól érezhetik magukat: ez a Bátor Tábor. A komplex terápiás rekreációs programokat kínáló tábort 2001 óta minden évben adományokból, önkéntesek segítségével szervezik meg. Számukra szerveznek adománygyűjtést április 18-án, szombaton az Auguszt Házban Pécsen. 

hirdetés

A Bátor Tábor Alapítványt civil magánszemélyek, pedagógusok, pszichológusok és orvosok hozták létre még 2001-ben. A tábor létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy amíg a kezdetekkor hetven onkológiai, illetve súlyos ízületi problémákkal, cukorbetegséggel és vérzékenységgel küzdő gyereket táboroztattak, addig mára évente több mint ezer gyerek kapcsolódhat ki náluk.

A Hatvan határában működő táborokban a gyerekek élményterápiás programokon vehetnek részt, amelyek célja önbizalmuk növelése, önmagukba és egymásba vetett hitük megerősítése, ezzel gyógyulásuk támogatása. A gyerekek többek között bátorságpróbát tehetnek a magas kötélpályán, lovagolhatnak, evezhetnek, zenés-táncos programokon, valamint színjátszó foglalkozásokon vehetnek részt. Mindezt teljesen ingyen, állandó orvosi felügyelet mellett, az egészségi állapotuk és a legszigorúbb biztonsági szempontok szem előtt tartásával.

batortabor1

Az alapítvány teljes egészében magánszemélyek és cégek adományaiból, illetve pályázati forrásokból működik, egyebek mellett az adózók egyszázalékos felajánlásaiból. Épp ezért idén egy pécsi csapat is beszállt az adománygyűjtésbe. Az Auguszt Ház mint rendezvényhelyszín és művészeti galéria nemrég, március 21-én nyílt meg az Orsolya utcában, a működtetőknek pedig szívügyük az, amit  a Bátor Tábor csapata képvisel.

– Nagyon sok alapítvány van, akik rászorulnának a támogatásra. Mi azért választottuk a Bátor Tábor szervezőinek és önkénteseinek a tevékenységét, mert elképesztően fontos hiányt töltenek be néhány napos programjaikkal. A tartósan beteg gyerekek akár családjukkal együtt is olyan élményekkel gazdagodhatnak, amikben egyébként nem lehetne részük. Mindezt vidám közösségben és nem utolsó sorban biztonságos környezetben – mondja Auguszt Éva szervező.

bátortábor4

A jótékonysági délutánt április 18-án szervezik meg (Orsolya u. 8-10.), ahová délután két órától várják a pécsieket. A rendezvényhez önkéntes alapon csatlakozott többek között Lipics Zsolt, Götz Attila és Tamás Éva színművészek, akik egy-egy rövid előadással lepik majd meg az Aguszt Ház udvarába látogatókat. Lesz továbbá kézműves kuckó a kicsiknek, állatsimogató, mesesarok és gyermek karaoke is.

Adakozni többféleképpen is lehet. Egyfelől aukciót rendeznek különféle tárgyakból, művészeti alkotásokból, ma délután például Körtvélyesi László pécsi fotográfustól érkezett felajánlás, de amatőr művészek, festők alkotásai ugyanígy lesznek a licitre bocsátott tárgyak között. Ahogy Auguszt Éve mondja, a lényeg nem az érték, hanem a szándék. Emellett a Bátor Tábor kihelyezett gyűjtőládájába bármennyi pénzt be lehet dobni, cserébe az adakozók kapnak egy-egy színes lufit. Ezek mellett természetesen személyi jövedelemadónk adó 1%-val is támogathatjuk a tábort.

A rendezvény zárásaként a jótékonykodásért járó színes lufikat együtt engedik fel a résztvevők.

Részletek IDE kattintva.