Bicskát és öngyújtót a gyerek kezébe!

Kés, villa, olló: gyerek kezébe nem való – skandálják már a gyerekek is. A „veszélyesnek” titulált éles, forró, vagy sérülést okozó tárgyakkal kis túlzással a legjobb, amit tehetünk, ha odaadjuk a gyereknek a megfelelő életkorban! Azt lehet mondani, hogy sokkal többet ártunk sarjunknak, ha óvjuk őt, mint ha születésnapjára kapna egy zsebkést. El is mondjuk, hogy miért.

hirdetés

Vannak olyan potenciális veszélyforrások az életben, amelyekkel egy kisgyerek előbb-utóbb találkozni fog. Kézbe fog venni hegyes tárgyakat, kést, bicskát, ollót, de minden bizonnyal a tűzzel is találkozni fog. Tesztelni fogja a gyufát, öngyújtót, petárdát, vagy ha nagyon elszalad vele a ló, akkor még a fújós dezodort is be fogja gyújtani a haverokkal. A többi kísérletről már nem is beszélünk, nehogy ötletforrásnak használja bármely kisdiák cikkünket. Szó mi szó, a gyerek úgyis találkozni fog potenciális veszélyforrással a valóságban, és ha nem fogja tudni kezelni, azonnal megsebzi majd magát.

A szülők felelőssége, hogy gyermekeinek az életkoruknak megfelelően megtanítsák a veszélyes eszközök használatát. Felügyelettel, példamutatással, ismerve a gyermek képességeit, nem eltiltani és túlóvni kell a gyermeket, hanem megtanítani a helyes használatra – mondja Goldmanné Fehér Hajnalka pécsi gyermekpszichológus.

kes

Mivel általános iskolában még nincs kémiaóra, de késsel sem tudnak bánni a fiatalabb gyerkőcök, tisztán a szülő felelőssége, hogy megtanítsa az alapokat. Nem is beszélve arról, hogy ha tiltott zónának kiáltjuk ki ezeket az eszközöket, azzal csak azt érjük el, hogy tudtunk nélkül, a hátunk mögött fog kísérletezni, ami semmi jóval nem kecsegtet. Magyarán irány az erdő: rakjunk tábortüzet a gyerekkel, adjunk a kezébe kést, tanítsuk meg a használatára, lőjünk íjjal és a többi.

Mindent a maga idejében!

A hangsúly az életkoron van. Ahogy a pécsi szakember is elmondja, mindennek megvan a maga ideje, így természetesen egy baba kezébe tényleg nem való kés, villa, olló, de a szülőnek szemfülesnek kell lennie, és ha látjuk az érdeklődést a csemetén, lépjünk a tettek mezejére.

tűz

Gever Tulley amerikai író és informatikus egy nemrég megjelent cikkében beszél a veszélyes tárgyak fontosságáról, és 5 dolgot emel ki, amit a szülőknek mindenképpen engedniük kellene a piciknek. Ilyen a játék a tűzzel, saját zsebkés, lándzsahajítás, tárgyak szétszerelése és a szabályok megszegése. Bár ez utóbbival nem teljesen értünk egyet, hiszen akkor a következetességnek és a becsületességnek ezzel annyi is volna, de azért érdemes megnézni az úriember előadását.

Alább nézhetjük meg a videót, magyar felirattal.