Biotermékek: valóban jó választás?

Szinte mindenki szeret egészségesen táplálkozni és sokaknak az is fontos, hogy ökológiailag megbízható élelmiszereket vegyenek – ezért fordulnak a bioélelmiszerekhez. Utánajártunk, hogy a “megbízható” forrásból származó termékek valóban jobb választásnak bizonyulnak-e, mint “hagyományos” társaik.

hirdetés

Nincs egészségtelen élelmiszer…

…csak rosszul összeállított étrend – mondja Vági Zsolt táplálkozáskutató, a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet szakembere. Elmondja, hogy az a heti egy-két alkalom, amikor áldozunk káros étkezési szenvedélyeinknek, nem jelent különösebb fenyegetést egészségünkre. Azonban azzal, ha rendszeresen sokat fogyasztunk olyan élelmiszerből, amire testünknek nincs szüksége, egyértelműen károsítjuk szervezetünket.

Mi is az a „bio”?

A bioélelmiszer fogalmát legegyszerűbben úgy határozzuk meg, hogy olyan gazdálkodási rendszer terméke, melynek folyamán tartózkodnak az ember által készített műtrágyák, növényvédő szerek (peszticidek), növekedésszabályozók és takarmánykiegészítő alkalmazásától.

Thyme in bowl

Bionutella vagy mogyoróvaj

Vági Zsolt elmondja, hogy a tápanyagtartalmukat alapul véve semmi különbség nincsen a hagyományos és a bionutella vagy a mogyoróvaj között. Tény, hogy az alapanyagok nem tartalmaznak annyi káros összetevőt, ám ez nem jelenti azt, hogy nem fog ránk ugrani pár kiló ha a kelleténél több mogyoróvajat kanalazunk be.

Biomüzliszelet

– Ha a tápanyagtartalmat vesszük figyelembe, akkor egy müzliszelet cukortartalma hozzávetőlegesen megegyezik egy szelet hagyományos csokoládééval – így a szakember. Ez igaz az ízesített müzlikre, valamint a biomüzlikre is. Semmivel sem egészségesebb választás mert tele van cukorral és zsírral, így biomüzlit semmiképpen ne fogyasszunk mértéktelenül ha diétázunk. Mindig legyünk tisztában azzal, hogy attól még, hogy bio, nem ehetünk belőle akármennyit.

Bio-üdítőitalok

Szintén félreértés, hogy a biokóla és társai valamivel is egészségesebbek lennének a hagyományos rokonaiknál. Összetételét, energia- és tápanyagtartalmát tekintve ugyanis szinte ugyanaz a két termék.

– A fogyni vágyóknak semmiképpen sem ajánlom, hogy a napi kóla adagját biokólára váltsa, inkább próbáljon meg összességében kevesebb cukros üdítőt fogyasztani – mondja a táplálkozáskutató.

Organikus 3

Bio szója tej

Egyre elterjedtebb a tejellenes hangulat, ám azt lehet mondani a növényi tejekről, hogy nagy cukortartalmuk miatt csak mértékkel érdemes fogyasztani őket, fogyókúrába ritkán illenek.

[box title=”Mit tehetünk?” box_color=”#f6b474″]

– A táplálkozáskutató elmondja, a kilókkal küzdők vagy azok, akik egyszerűen csak egészségesen akarnak élni, először mindenképpen olvassanak utána, hogy a kiválasztott élelmiszerek valójában hogyan hatnak a szervezetre.

– Ugyancsak jó taktika elolvasgatni a termékek hátulján feltüntetett összetételi listát. Ezen ugyanis csökkenő sorrendben vannak az összetevők, így ha már a legelső szavak egyike a cukor vagy a zsír, akkor inkább hagyjuk a polcon a terméket.

– A legjobb amit tehetünk, hogy olyan élelmiszereket vásárolunk, melyek minél kevesebb fázison mennek keresztül, míg eljutnak a termőföldtől az asztalig. Ne ragaszkodjunk mindenképpen a biotermékekhez, de törekedjünk arra, hogy a vásárolt élelmiszer ne menjen át hosszas feldolgozási procedúrán.

– A gyártók gyakran trükköznek azzal, hogy az E-számú adalékanyagok nevét tüntetik fel, nem a számát – például az E 260-as számú adalékanyag neve ecetsav, de a gyártó nem köteles megjelölni mindkét megnevezést – így a vásárló sokszor nem veszi észre, hogy tulajdonképpen milyen összetevővel is van dolga.[/box] [note note_color=”#c9f764″]

Plusz tipp: Ha valami nagyon finomat és nagyon egészségeset szeretnénk ropogtatni, akkor próbáljuk ki a bio puffasztott kölesgolyót és ízesített változatait. Csak természetes fűszerrel ízesítve, a chips és a tortilla tökéletes helyettesítője lehet. Persze mint mindent, ezt is csak mértékkel fogyasszuk![/note]