Bodyart: a “tökéletes sport”

Egy új mozgásforma a Bodyart ütötte fel a fejét az elmúlt években országunkban és lassan Pécset is meghódítja. Egyesek szerint ez a “tökéletes sport” a különböző edzésformák között. Ez felkeltette az érdeklődésünket, és megkérdeztünk két pécsi szakembert, ők mit gondolnak, mitől “tökéletes” egy sport. 

hirdetés

Ahogy halad előre a világ, a rendszeresen edző emberek egyre tudatosabban törekednek a “tökéletes mozgásforma” kifejlesztésére, mely nem csak a testnek egészséges, de a léleknek is. Ez persze nem új dolog, hisz biztosan sokan hallottunk már a jóga vagy a különböző harcművészetek több ezer éves múltra visszatekintő történelméről, ami pont a test és lélek közötti harmóniára törekszik, ám egyes vélemények szerint a Bodyart ezeknél is többet ad.

Relaxation 3

Ez a sport Németországból indult, ahol két gyógytornász fejlesztette ki a mozgásformást. Amerikában már a legjobb koncepció díját is elnyerte, ugyanis csak funkcionális gyakorlatokat tartalmaz a mozgásforma – ami annyit tesz, hogy olyan mozdulatokat tartalmaz, amit a hétköznapi élet során is végzünk. Ezen túl pedig nagy hangsúlyt fektet a légzésre, a hajlékonyságra, az erőre és az állóképességre.

Összességében elmondhatjuk, hogy a “test és a lélek” típusú sportok közé tartozik, mely megtanít az önismeretre, testtudatra, harmóniára és nem utolsó sorban szép és izmos testet farag. Több sportból is táplálkozik a Bodyart, vesz át elemeket a jógából, piláteszből de még japán do-in technikákat is alkalmaz, mely célja a testi-lelki egészségünk megőrzése.

Hogy néz ki egy Bodyart óra?

Több típusa van a Bodyartnak, Kovács Viktória, gyógytestnevelő, pécsi Bodyart oktató elmondja, hogy statikus és dinamikus elemekből is áll az edzésprogram, így egyszerre fejleszti a hajlékonyságot, stabilitást, erőt, egyensúlyt de a kitartást és a türelmet is.

Bodyart 2

– Vannak a deepwork típusú órák melyek az erőállóképességet, a stretch órák a lazaságot, ízületi mozgékonyságot, a basic foglalkozások az erőt és az egyensúlyt fejlesztik, és a dinamic órák pedig a légzésre és a dinamikus mozdulatokra helyezik a hangsúlyt – mondja Kovács Viktória.

Hozzáteszi, hogy kivétel nélkül mindegyik órán szól valamilyen inspiratív dallam, a statikus foglalkozásokon aláfestő, a dinamikus órákon pedig ritmust adó zene szól. Ráadásul szintek is vannak az órákon, ami lehetővé teszi, hogy bárki, bármilyen korban különböző szinten tudja végezni a gyakorlatokat, így valamennyi mozdulatot tudunk magas illetve kímélő fokozaton végezni. A szakember elmondja, hogy aki a Bodyartot végzi, az teljesen kiszolgálja testét és lelkét, hiszen minden fontos képességünket fejleszti a sport.

Hogya kicsit belepillantsunk a foglalkozásokba, íme egy videó Robert Steinbacherről, a megalapító órájáról:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=WLHq8LT4PHU” width=”660″]

Szakálas Judit, pécsi gyógytornász elmondja, hogy a Bodyart nem csak azért jó mert szép alakot ad nekünk, hanem azért is mert a sérült, kíméletes mozgásra kényszerült embereknek is tökéletesen egészséges.

– A gerincre nézve teljesen kímélő, nem hajtja túl a sportolót, nem teszi ki negatív hatásnak a testünket és minden korosztálynak jó megoldást kínál. A csak saját testsúllyal dolgozó, funkcionális gyakorlatok a legegészségesebbek. Ízületvédelem szempontjából lettek kiválogatva ezek a gyakorlatok, nem csoda, hiszen gyógytornászok találták ki – mondja Szakálas Judit.

Hozzáteszi: nem csak egészségesek ezek a gyakorlatok, de nem utolsósorban nagyon intenzívem fejlesztik az izomerőt és az állóképességet is.

Bodyart 1