Boltkór: mikortól betegség a vásárlás?

Nem diagnosztizált betegség a pszichiátriai tankönyvekben, a köznyelv mégis szenvedélybetegségnek, vagy kényszerbetegségnek nevezi. A statisztikák szerint százból öt nőt és manapság legalább ugyanennyi férfit érint. A jó hír az, hogy a kór gyógyítható.

Igen, a vásárlási mániáról van szó. Egy olyan betegségről (az egyszerűség kedvéért hívom így – a szerk.), ami legalább annyira súlyos lehet, mint az alkoholizmus vagy a drogfüggőség, még sincs igazán előtérben.

A problémát ugyanis nem könnyű felismerni. Kívülről nézve nem mindig egyértelmű, hogy valaki csak nagyon szeret vásárolni vagy kényszeres költekező.

Különös ismertetőjegyek

Tegyük a szívünkre a kezünket, ugyan ki ne álmodozna arról, hogy minden szezon elején lecseréli a ruhatárát? Most pedig, hogy mindjárt itt a tavasz, és a kirakatokban megjelentek 2013 trendi szerelései, különösen nagy a kísértés, hogy kiürítsük a pénztárcánkat.

Az ilyen jellegű álmodozás egyáltalán nem kóros – mondja Pozsgainé Dömös Diána, a Társak Tanácsadó Központ klinikai szakpszichológusa. Sőt, még akkor sem beszélhetünk szenvedélybetegségről, ha valaki eleget téve fentebb említett vágyának, feltölti a gardróbját csupa új ruhával.

– Amíg nagyjából mérlegeljük, hogy mit és mennyiért vásárolunk, addig nincs gond. Az sem tragédia, ha a szükséges dolgok mellé néha bekúszik a kosárba egy-egy felesleges darab.

A baj akkor kezdődik, amikor a költekezés pótcselekvéssé válik – teszi hozzá a szakember. Magyarul, ha a rossz kedvünket, depressziónkat, vagy a szakítás utáni sírhatnékunkat vásárlásba fojtjuk. Persze ez nem azt jelenti, hogy alkalmanként nem szerezhetünk örömet magunknak egy-egy csinos ruhadarabbal vagy ékszerrel. De mindenképpen kezdjünk el gyanakodni, ha az euforikus érzést később bűntudat vagy szégyenérzet váltja fel. Ez ugyanis már a szenvedélybetegség egyik jele lehet.

Ha üres a pénztárca, jöhet a kölcsön

Sokkal nyilvánvalóbb tünet, ha a vásárlásmániás tovább nyújtózkodik, mint ameddig a takarója ér. Ez az egyáltalán nem ritka jelenség általában már a családtagoknak, hozzátartozóknak is szemet szúr. Hiszen ha a kényszeresség olyan szintet ér el, akkor a költekezésnek senki és semmi nem szabhat határt. A bankszámla-egyenleg lenullázása után jöhetnek a különféle kölcsönök és hitelek.

A mániákus vásárlás problémája jellemzően a harmincas-negyvenes korosztályt érinti, de valójában a betegség nem korfüggő – mondja a pszichológus. Sőt, még csak nem is anyagi helyzet vagy iskolázottság kérdése. Több tényező:  a genetika, a neveltetés, és persze a társadalmi hatások együtteséből alakulhat ki az erre való hajlam.

 

 

[frame]Terápiával a boltkórosság ellen

Kétségbeesni azért nem kell, mint minden függőség, a vásárlási mánia is gyógyítható, csak az a fontos, hogy időben ráébredjünk, hogy gondjaink vannak – figyelmeztet Pozsgainé Dömös Diána. A problémával pedig mindenképpen forduljunk szakemberhez. A szenvedélybetegségeknél ugyanis elsősorban az azokat kiváltó okokat kell feltárni, nem pedig kizárólag a tüneteket kezelni. A függőség ugyanis olyan betegség, amit ha nem orvosolnak, akkor előbb-utóbb más területeken üti fel a fejét. [/frame]

hirdetés

Hirdetés

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Nagyon jf3 a mindennapra egy vers f6tleted, egy picit a haonglatud is e1tjf6n rajta. Reme9lem mine9l tf6bb vide1m e9s gondolkodtatf3 sorokkal f6rvendeztetsz meg a jf6vőben is.

Comments are closed.