Bukás vagy refluxbetegség?

A csecsemők nagy része szokott olykor-olykor bukni szoptatás után, ez teljesen természetes, nem kell tőle megijedni. Bizonyos esetekben azonban a dolog kórossá válhat, ilyenkor már refluxbetegségről beszélünk.

hirdetés

A bukás normális

Ha a csecsemő túl sok anyatejet ivott, esetleg túl gyorsan vagy sok levegőt nyelt közben, akkor evés után kis idővel néhány nyelésnyi táplálékot visszabüföghet. Ha ez nem történik meg gyakran és közben a baba jókedvű, súlygyarapodása normális, akkor a szülőknek nem kell aggódniuk.

– A nyelőcső záróizma nem kellően erős még a kisbabáknál, ezért gyakori, hogy visszaáramlik a gyomorból az ennivaló, ami a szájon keresztül kiürülhet. Ez a jelenség az esetek nagyobbik hányadában nem igényel különösebb tennivalót – mondta dr. Pátri László, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos.

baba szoptatás

A refluxbetegség

A gyermekorvos magyarázata szerint az említett betegség akkor áll fenn, ha maga a reflux ismétlődik, naponta többször is előfordul. További intő jel lehet a fejlődés stagnálása vagy a testsúly csökkenése, valamint bizonyos kísérő tünetek, például légzési szabálytalanság, fulladásos köhögés, fülgyulladás. Jellemző még, hogy a kisbabák, akiket a betegség érint rosszkedvűek, sokat sírnak.

– Ilyen esetben mindenképpen tanácsos konzultálni egy gyermekorvossal, aki segíthet eldönteni, hogy a tünetek kórósnak minősülnek-e, valamint szükség esetén további vizsgálatokat végez a gyermeken – javasolja a szakorvos.

A betegség kapcsán egyébként a szövődmény mint olyan nem igazán merül fel, mert a szülők jellemzően azonnal orvoshoz fordulnak, ha a gyermekük táplálkozásával gondok adódnak. Fél-egyéves korra a babák általában kinövik a refluxot, mert ekkorra a nyelőcső záróizma kellően megerősödik, vagyis a tünetek megszűnnek.

baba etetés

A kezelés

A legtöbb esetben a táplálásra való fokozott figyelemmel megszűnnek a tünetek, tehát a betegséget alapvetően ily módon kezelik, további beavatkozások csak ritkán szükségesek.

Szoptatás esetén többek között arra kell ügyelni, hogy a baba minél kevesebb levegőt nyeljen, naponta többször egyen evés után egyből ne fektessük le, hanem büfiztessük, hogy a felesleges levegő ne feszítse a gyomrot. További hatásos módszer lehet még, ha a kiságy fejrészét megemelik, mert így a felső testfél fekvő helyzetben kicsit magasabban helyezkedik el. Ha tápszeres a baba, akkor kifejezetten a bukást csökkentő gyógytápszereket használnak. A csecsemőkori bukás az esetek jelentős részében nem igényel gyógyszeres kezelést.