Császárral vagy anélkül?

Van különbség a spontán és a császármetszéssel való szülés között? Ha igen, befolyásolja-e ez az anya-gyermek kapcsolatot? Hazánkban még nem, de Európában már inkább választott császármetszéssel hozzák világra kisbabájukat az édesanyák. 

hirdetés

Európában egyre több országban engedélyezi törvény a várandós anyáknak, hogy a válasszanak a természetes úton való szülés és a császármetszéssel történő beavatkozás között.

Terhes

Melyik kockázatosabb?

Bálint Írisz Boglárka, pécsi szülész-nőgyógyász elmondta, hogy Magyarországon a törvény szerint csak orvosi döntés útján végezhető császármetszés anyai vagy magzati indokból, de minden esetben a hüvelyi szülést részesítik előnyben a magyar orvosok. Ennek oka szerinte az, hogy a spontán szülésnek kevesebb szövődménye van és a felépülési idő is rövidebb.

– Általában országunkban a császármetszés indoka anyai vagy magzati veszélyállapot, betegség, valamilyen deformitás. Ezekben az esetekben nincsen választásunk, nem dönthetünk a hüvelyi szülés mellett – így dr. Bálint Írisz Boglárka.

Közös fájdalom, szorosabb kapcsolat?

[note note_color=”#ef988f”]Természetesen az anya és a csecsemő közötti érzelmi kapcsolat és a kötődés kialakulása bonyolult, összetett folyamat, melyet sok minden befolyásolhat, segíthet, vagy épp nehezíthet. Meghatározó az anya személyisége, kapcsolata az apával, a fogamzás körülményei és az anya környezete a terhesség alatt. Ezen tényezőknek csak egy szegmense a szülés típusa![/note]

Tarcai Ibolya, pécsi védőnő úgy vélekedik, mindezek mellett a spontán szülés is erősíthet az anya és gyermeke közötti kapcsolaton, hiszen a vajúdás alatt bekövetkező hormonális változások – a nagy mennyiségű felszabaduló endorfin, vagyis boldogsághormon – segítik a kötődés kialakulását, a baba megszületése után a fájdalom útján beinduló tejtermelést, és pozitívan befolyásolják a hormonok miatt az anya érzelmi állapotát, boldogság érzését. Ilyen állapotban az édesanya eleve máshogy nyúl gyermekéhez.

– A műtéti szüléseknél ez a természetes módon bekövetkező hormonális változás zavart szenved, emiatt az anya rosszul érezheti magát. Önbizalma és önértékelése sérülhet – így a védőnő.

Hogy ezt a fajta negatív érzést megelőzze a kismama, lelkileg készen kell állnia a császármetszés elfogadására, abban az esetben, ha az orvos ezt tartja indokoltnak. A védőnő szerint szükséges, hogy a várandósok halljanak a császármetszésről a terhesség ideje alatt, hiszen nem kell  megijedni attól sem. Tarcai Ibolya szerint számos gyakorlat van arra, hogy a császáros kismama a gyermekével való kapcsolatot erősítse!

Baba 2

[box title=”Ezek a gyakorlatok” box_color=”#7d9ede”]
  • „Szőr-bőr” kontaktus – ahogy a hüvelyi szülést, a császármetszéssel való szülést követően is fontos, hogy az anya a meztelen mellkasára ráfektesse a kisbabát – vagy ha ez nem lehetséges, akkor az apáéra! A baba ekkor érezheti szülei illatát, testük melegét, szívdobogásukat, hangjukat, simogatásukat.
  • Szoptatás – bár császármetszést követően előfordulhat, hogy nehezen indul be a tejtermelés, nagyon fontos a baba egészséges lelki fejlődésében a szoptatás élménye, így törekedni kell arra, hogy az anya sokszor a mellére helyezze a csecsemőt, ezzel elősegítve a tejtermelést – mondja a pécsi védőnő.
  • Babusgatás – ha az anyának nehezebben indul meg a teje, fontos, hogy rengeteg időt szakítson az édesgetésre, simogatásra, ringatásra és a dajkálásra, ezzel megnyugtatva a babát és önmagát is. Tarcai Ibolya szerint ez a komplex élmény elősegítheti a baba egészséges fejlődését.[/box]