Cseréld el, ami nem kell!

Pendrive-ot egy bicikliért? Miért ne, ha éppen arra van szükséged? Pécsi KTK-s hallgatók csere-bere programot és piacokat szeretnének meghonosítani a városban. Fél éve dolgoznak a projekten, az egyetemen már több barter napot tartottak, és most a nagyközönség előtt is elérhetővé teszik a pénzmentes piacot. 

hirdetés

Biztosan mindenki találna otthon a lakásában, a ház pincéjében, padlásán, vagy akár a konyhájában olyan tárgyat, amire már nincs szüksége. Ezektől persze sokféleképpen meg lehet válni, egy-egy lomtalanítás alkalmával megszabadulhatunk tőlük, odaadhatjuk a szomszédnak, eladományozhatjuk, de végső esetben a kukában is végezhetik.

Ugyanakkor biztosan van olyan ember Pécsen, akinek pont egy irodai székre, vagy egy kotyogós kávéfőzőre van szüksége, legalábbis tudná még mire használni.

cserebere

Éppen ebből kiindulva szeretnének pécsi fiatalok létrehozni egy barter-ezésen, csere-berén alapuló honlapot és mobil alkalmazást. Persze vannak már hasonló weboldalak, az egyik legnagyobb ilyen például a Cserebere.hu.

A start-up vállalkozás megvalósulása azonban még a jövő zenéje, először élesben próbálják ki, hogy a pécsiek mennyire mozgósíthatóak az ilyen jellegű üzletelésre.

– Az egyetemen már kettő ilyen piacot szerveztünk. A résztvevők nagyon élvezték, hogy nem volt pénzmozgás, és így jutottak számukra hasznos tárgyakhoz. Meglepő, de volt, aki a bicikliét cserélte el egy pendrive-ért- így Fülöp Tamás a SwapTrade egyik ötletfejlesztője.

Pontosan így működik majd a május 9-ére, szombatra szervezett Pécsi Barternap. A Csinos Presszóban kialakított piacra tényleg bármilyen a padláson, vagy a pincében porosodó tárgyat el lehet hozni, amiről úgy gondoljuk, hogy másvalaki számára értékes lehet.

takarítás

Akinek pedig nincs felesleges tárgy a birtokában, az felajánlhatja tudását, valamilyen szolgáltatás formájában. Vállalhat mondjuk korrepetálást, főzést, fűnyírást, bármit, amihez ért.

A programról részletesebben ITT tájékozódhat. 

Pécsen a tervek szerint lesznek még csere-bere piacok, elképzelhető, hogy a május 15-i Pécsi Szalon Majálison is megjelenik a fiatal közgázos csapat. Bővebb információ ITT érhető el.