Csupán öt perc, mégis az életedet mentheti meg!

Majd minden nyolcadik magyar nő találkozik azzal a betegséggel, mely országunkban a vezető halálokok közé sorolható: évente több mint kétezren halnak meg benne, megelőzni nem lehet, de idejében felismerni igen – mégsem veszik elég komolyan. Október az emlőrák elleni küzdelem hónapja, amelyhez Pécs is csatlakozik.

hirdetés

Az országos adatok azt mutatják, hogy a szervezett emlővizsgálatokra a leginkább veszélyeztetett korú, 35 év feletti nők fele sem megy el, miközben az időben felfedezett mellrákos esetek 80 százaléka gyógyítható. Októberben ezért számos rákellenes szervezet készül programokkal, és arra kéri a nőket, hogy maguk is támogassák a megelőzésre való figyelemfelhívást. Jó Marianna, az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen vezetője szerint a mellrákot teljességében nem lehet megelőzni. Mivel minden 8-9. magyar nő találkozik ezzel a betegséggel, nagyon fontos a mammográfiás szűrővizsgálat nyújtotta minél korábbi diagnosztizálhatóság, az egészségtudatosság, és tudni, melyek az ezt segítő hiteles információk.

Bármivel is próbáljuk felkelteni a figyelmet, a hangsúly a jellegzetes rózsaszín árnyalaton van, amely a nemzetközileg elfogadott színszimbolikája az emlőráknak.

Ultrahang vagy mammográfia?

Korábban írtuk, hogy a 30 évesnél fiatalabb nőknél ultrahanggal szűrnek, a 30-35 éves kor közötti páciensek esetében az orvos mérlegel, 35 felett pedig mindenképpen mammográfiás vizsgálatot végeznek.

A mammográfia, vagyis emlővizsgálat 30-35 év feletti hölgyeknek javasolt, ugyanis fiatalabb korban az emlő mirigyállománya a hagyományos röntgen mammográfia számára csak korlátozottan vizsgálható. A mammográfiás vizit csupán 20 percet vesz igénybe és egyáltalán nem fájdalmas procedúra.

Kérjünk időpontot időben!

Kétféle “formában” kerülhet sor röntgen mammográfiára a pécsi klinikán. A klinikai röntgen mammográfiára beutalóval mehetünk el. Erre a vizsgálatra, ha rendszeresen járunk kontrollra, vagy tünetmentesek vagyunk, legközelebb jövő júniusra kapunk időpontot. Valószínűleg nem daganatra utaló panasszal jövő januárjában kapunk időpontot, de daganatgyanús esetben akár két munkanapon belül is elmehetünk vizsgálatra. Ultrahangos vizsgálatnál 1-5 hét a várakozási idő.

Borzasztóan fontos az önvizsgálat!

35 év alatt is erősen ajánlott az önvizsgálat, amelyet havonta, menstruációs ciklusunk ugyanazon napján javasolt elvégezni. Ahogy a Magyar Rákellenes Liga honlapján is olvasható, az emlő rendszeres vizsgálata jelentősen fokozza annak esélyét, hogy az esetleges elváltozást korai stádiumban észleljük. Ne feledjük, hogy az emlőrák a fiatalabb nőknél is előfordulhat! Ide kattintva részletes leírást olvashatunk az önvizsgálat menetéről!

Októberben szerte az országban úgynevezett rózsaszín sétára indulnak a nők. A programsorozat célja egyrészt a már említett figyelemfelhívás, másrészt azoknak a hölgyeknek a bemutatása, akik már átestek a műtéten.

Két éve a Magyar Rákellenes Liga Pécsi Alapszervezete és az Avon közösen szervezte a sétát, amelyet egy sikeres pályázat keretében hajtottak végre, így mintegy 10 millió forintnyi adományt kaptak. Ezt a PTE emlőrákellenes kutatócsoportjának ajánlották fel, amelyből két készüléket is vásároltak a kutatók.