Dobd el a hamburgert hétfőnként!

Dobjuk félre a hamburgert – szól a felhívás a nemzetközi mozgalom, a Húsmentes Hétfő felhívásában, amely április 22-én, a 45. Föld Napján veszi kezdetét. Akármennyire hihetetlenül is hangzik, egy hamburger kihagyásával például annyi vizet tudunk megtakarítani, amennyivel 15-ször lemoshatjuk az autónkat és még a szervezetünknek is jót teszünk. Ráadásul Jamie Oliver és néhány pécsi étterem is követi a módszert. Hogy miként? Eláruljuk!

Heti egy húsmentes nap fellélegzés a Földnek és a szívnek is – szól a nemzetközi húsmentes mozgalom mottója. Az akcióhoz több mint 30 ország, köztük Magyarország is csatlakozott már. A mozgalom első húsmentes napját április 22-ére, a Föld Napjára hirdetik meg. A heti egy húsmentes nap ugyanis jót tesz a pénztárcánknak,, a bolygónknak, az állatoknak, de még az egészségünknek is.

hirdetés

vegetáriánus

Ha ritkábban eszünk húst, akkor az egyre dráguló húskészítmények helyett magasabb tápértékű gyümölcsöt, zöldséget tudunk vásárolni, amelyekből akár a kevesebb is több! A bolygónknak azért tesz jót, mert az állattenyésztés szénlábnyoma kiemelkedően magas, így egy nap hús nélkül sokat tud segíteni egyrészt az üvegházhatású gázok csökkentésében, de növelni tudjuk az ivóvízkészletünket is – mivel egy állat rengeteg vizet fogyaszt a tenyésztés során.

Az éhezőkön azért tudnánk segíteni, mert a világ mezőgazdasági területének 80%-án az állattelepek ellátására termelnek takarmányt – ha ennek a mennyiségnek legalább a töredéke nem az állatokhoz, hanem az éhezőkhöz jutna el, rengeteget javulna a helyzet. Arról nem is beszélve, hogy ez a rengeteg állat, amelyeket a húsipar tenyészt, ma már túlzsúfolt környezetben, karámokban, élhetetlen körülmények között tengődnek.

Húsmentes hétfő 5

A grafikákon a következő olvasható: “Minden hamburgerrel, amit nem eszel meg, annyi vizet tudsz megtakarítani, amennyit 3 év alatt iszol.”, “Minden hamburgerrel, amit nem eszel meg, annyi vizet tudsz megtakarítani, amennyivel 15-ször lemoshatod az autódat.”, “Minden hamburgerrel, amit nem eszel meg, annyi vizet tudsz megtakarítani, amennyivel 2,5 hónapon át zuhanyozhatsz.”, “Minden hamburgerrel, amit nem eszel meg, annyi energiát tudsz megtakarítani, amennyivel 4,5 éven át működik az iPhonod.”

Végül, de nem utolsósorban a szervezetünknek is jót teszünk heti egy húsmentes nappal. A hús ugyanis fontos, de a jóból is megárt a sok – ezt mutatják az adatok is. Magyarországon ugyanis az évenkénti elfogyasztott állati fehérje és zsiradék jóval meghaladja az egészséges határértéket, zöldségekből, gabonafélékből és gyümölcsökből ugyanakkor kevesebbet fogyasztunk.

Meatless monday
A #meatlessmonday instagramos képei

Hogy hat mindez a szervezetünkre?

– A húsmentes nap egy nagyon jó és sikeres kezdeményezés annak érdekében, hogy tudatosuljon bennünk, túl sok húst fogyasztunk. Egyoldalú és kizsákmányoló az, ahogy az emberiség táplálkozik manapság, hiszen a természet erőforrásai is végesek, és ez a fajta húsipari feldolgozás, ami jelenleg a világban zajlik, maximum 20-30 évig működtethető, a nagy mértékű víz- és helyfelhasználás miatt – mondja Vági Zsolt, a Nemzetközi Táplálkozástudományi Intézet szakembere.

Egyértelmű, hogy a húsokból túlfogyasztás van, főleg Magyarországon, a zöldségekből és gyümölcsökből pedig kevesebbet eszünk, mint kellene. Vági Zsolt hozzáteszi, hogy az ember minden egyes vásárlással szavaz az élelmiszerpiacon valami mellett és valami ellen. Ezért a húsmentes hétfő hatalmas fejlődés lehet, főleg ha azt nézzük, hogy régebben az emberek inkább heti egyszer ettek húst, ami biológiai szempontból tökéletesen elég lenne számunkra.

– Az embereknek ugyanis nem húsra, hanem fehérjékre és az azokat felépítő aminosavakra van szükségük. Ehhez a mennyiséghez pedig testtömegenként elég lenne naponta 0,8 gramm fehérjét fogyasztatunk. Ez egy átlagos 70 kilós felnőttnél 60 gramm fehérjét jelent – teszi hozzá a pécsi táplálkozáskutató.

[note note_color=”#65d28a”]Pécsett néhány étteremben találkozhatunk már heti egyszeri húsmentes nappal, amely direkt vagy indirekt módon is egyfajta irányváltást jelent. [/note]

hirdetés

Hirdetés