Drogoznak az elvált szülők gyerekei?

Több nehézséggel találkoznak az iskolában, szexuálisan aktívabbak, könnyebben keveredhetnek bűncselekményekbe és az élvezeti szerek használatára is hajlamosabbak. Mindezek persze nem írhatók egyértelműen a válás számlájára, mégis az a tapasztalat, hogy az elvált szülők gyermekeivel gyakrabban előfordulnak a fentiek. Hogyan előzhetjük meg a bajt? 

hirdetés

A mai 10 éves gyerekek 19%-a, és a 16 évesek 25%-a megtapasztalja a szülők válását és az ebből eredő változásokat. Azaz a kamaszok közel negyede átéli a család megcsonkítását, és jó részük szinte biztosan maradandó lelki sérüléseket szerez a szülők konfliktusa miatt.

Konfliktuskezelés

– Válás után a szülői képességek romlanak. Hiszen hirtelen olyan döntéseket kell meghoznia a gyermekével egyedül maradt felnőttnek, amilyeneket korábban nem – ismerteti Cser Izolda gyermek- és ifjúsági szakpszichológus.

Épp ezért fontos, hogy lehetőség szerint lakóhelyet, iskolát ne változtassunk, kövessük a megszokott napirendet és figyeljünk oda arra, hogy ne üljön rá a légkörre a „világvége hangulat”. A helyzet megoldása nagyban függ attól, hogy a szülő mennyire képes feldolgozni a válást. Düh, harag minden érintettnél előfordul, ám ha a depresszív, melankolikus hangulat, 4-6 hétnél tovább tart, érdemes szakemberhez fordulni.

A pszichológus szerint a gyermek számára fejlődésének megfelelő, érthető magyarázatra van szüksége arról, mi változott meg, mi az oka a lehangoltságnak. Fontos világosan elmagyarázni, hogy a házaspár nem képes együtt élni, azonban a szülő-gyermek kapcsolat folytatódik. Konkrét példákkal magyarázzuk el a kicsinek, hogy mikor, hol és hogyan fog találkozni ezentúl az édesapjával vagy édesanyjával.

– Nem érdemes egyszerre két szülői szerepet vinni, bár ez sok esetben elkerülhetetlen. Ám ha a gyermek azt igényli, hogy anyja menjen el vele focizni, amikor korábban apával szokott, tegyen eleget a kérésnek.

A külön élő szülőnek érdemes olyan programokat szervezni gyermekével, ami korábban is mindkettőjük számára kellemes élményt jelentett. A strand, a játszótér jó kikapcsolódás, de iskolaidőben a különórákra való szállítás is alkalmas lehet a találkozásra.

Sokat jelent az is, ha a másik félről ítéletek nélkül, tényeket közölve beszélget a felnőtt. Jó, ha azt mondja: „Apa és anya nem érti meg egymást, ezért a jövőben nem élnek együtt, de te mindkettőnkkel kapcsolatban maradsz”, ahelyett, hogy „Apa/anya rossz volt, mostantól nem fog velünk élni”.

Jó ha tudjuk: Az a csemete, aki korábban konfliktusmentes kapcsolatot alakított ki mindkét szülőjével, könnyebben dolgozza fel a különélést. Sőt, a testvérek közötti szoros kapcsolat is könnyebben átsegíti a gyerekeket a váláson.

Ha színre lép az új társ…

Az új partner bemutatásában és a mindennapi életbe való bevonásban a legfontosabb a fokozatosság – mondja Cser Izolda. A szülő mondja el gyermekének, hogy van egy számára fontos ember, akivel találkozik, beszélget, majd jöhetnek a közös programok is.

Ám szerencsés, ha az új partner érkezése előtt a vér szerinti szülők tisztázzák a köztük lévő viszonyokat, a helyzet bizonytalansága ugyanis megnehezíti a csemete számára az idegen felnőttel való kapcsolatépítést.

– Gyakran megfigyelhető, hogy a gyermekek nem akarnak érzelmileg közel kerülni az új partnerhez, mert lojálisak szeretnének maradni külön élő szülőjükkel – ismertette a pszichológus.

Ha már a „pótszülő” együtt él a családdal, lehetnek konfliktushelyzetek, amennyiben nevelési elvei eltérnek a megszokottaktól. Fontos, hogy az új partner kimutassa, hogy kedveli a gyermeket. Ugyanakkor a szülőnek az új szerelem mellett is figyelembe kell vennie gyermeke szükségleteit. Ha a friss kapcsolat is kudarcba fullad, a kicsi újra átélheti a válásnál megtapasztalt traumákat.

Hogyan tehetünk jót a gyereknek?

A későbbi párkapcsolati életet befolyásolja, ha a szülők különválnak. Ezért jó, ha a gyermekek más családoknál láthatnak pozitív szülői példákat. A fiúgyermekekre előnyösen hat például, ha férfi edzővel sportol, mert ez esetben vele is tud azonosulni. Egy nagybácsi, vagy egyéb férfirokon, akivel sokszor találkozik a fiú, szintén jó példakép lehet. Az anyukkal egyedül maradt lányoknál pedig gyakrabban fordul elő, hogy serdülőkorukban vagy a későbbi felnőtt kapcsolataiban idősebb férfiba szeretnek bele.

Azonban tény, hogy a gyermekek szükségleteinek kielégítésével sokat javíthatunk a későbbi életvitelen. Van, aki teljes párkapcsolati életet képes élni saját szüleinek válása után is.