Édes vagy mostoha?

Harmincon túl már nem ritkaság, hogy olyan viszonyba fut bele egy nő, melyben a férfi egy gyermekkel lép a kapcsolatba. Persze minden élethelyzet más, de vannak olyan tanácsok, melyeket szituációtól függetlenül érdemes átgondolni.

hirdetés

A magánéleti konfliktusok, nehézségek megoldásában is segítségünkre lehet, ha life coach támogatását vesszük igénybe. Jakab Csillát, a Színvonal Coach munkatársát kérdeztük arról, hogy melyek a jellemző körülményei és legfontosabb lépései egy ilyen komplikált párkapcsolatnak.

Körülmények hatása

Egy ilyen többszereplős történet megélése függ attól, hogy mennyire intelligens az ex, és milyen „jól nevelt” a gyerek/ek. Ám az mindenképpen leszögezhető, hogy egy válás komoly nyomokat hagyhat a felekben. Jó esetben az események összegzéshez, majd az értékek felerősödéséhez vezetnek, illetve idővel új párkapcsolat fejlődik mindkét szülőnél.

szülő, gyerek, család

Kiindulópont

Nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy az ex és a gyerek is hozzátartozik párunkhoz, épp úgy, ahogy a múlt történései meghatározzák jelenünket.

– Ez az élethelyzet nagyon érdekes az ön és társunk megismerése és fejlődése szempontjából, rendkívül élesen világít rá azokra a személyiségjegyekre és értékekre, melyek minden kapcsolathoz szükségesek – mondja Csilla.

Hogyan álljunk neki? 

1. Önzetlen elfogadás

Nézzünk magunkba, vajon mennyire fontos nekünk a párunk? Érdemes megvizsgálni, hogy állunk az önzetlenséggel, képesek vagyunk-e önzetlenül szeretni, osztozni a szeretett lényen? A kezdeti összecsiszolódás a régi családtagokkal valószínűleg nem könnyű, de ha úgy érzem, hogy fontos a kapcsolat, akkor is érdemes maradni, ha nehéz.

2. Bizalmi kérdések 

Tisztáznunk kell, hogy párunk érzelmileg kötődik-e az exhez? Ha úgy látjuk, még nem sikerült továbblépnie, el kell dönteni, mennyi időt ér meg nekünk a türelmi időszak, mert másodiknak lenni nem a legjobb szerepválasztás. Továbbá fel kell tennünk magunknak a kérdést képesek vagyunk-e bízni a társunkban és támogatni őt?

3. Türelem, rózsát terem 

Idő és türelem kell ahhoz, hogy az új állapotokat mindegyik fél feldogozza, elfogadja. A “mostohának”  is be kell bizonyítania, hogy  nem kemencében akarja megsütni Jancsit és Juliskát.

4. Útban egy új helyzet felé

Ha szeretnénk jó viszont kialakítani a gyerekekkel és a volt feleséggel, akkor az első lépés az őszinte elhatározás – így Jakab Csilla.

– A folyamatosan fenntartott szándék erős kell legyen, ha a helyzetből a lehető legtöbbet, legmagasabb szinten akarjuk kihozni. Ha erre nem vagyunk képesek, csak magunkra erőltetjük a jó mostoha álarcát, ami megbosszulja magát egy idő után.

szülők, család, gyerek

[note note_color=”#f9c3cf”]

Ki a főnök? 

Nem kell azonnal anyáskodni. A támogató, közvetlen hozzáállás sokkal célravezetőbb. Idő kell, hogy kialakuljon egy bizalomteljes kapcsolat!

Nyugodt légkör

Nem kell mindent megengedni vagy a rossz érzésünk magunkba fojtani! A megoldás az őszinte, egyenes beszéd és a folyamatos higgadt visszajelzés. Nagyon fontos tudatosítanunk magunkban, hogy a gyerekek nem tehetnek semmiről. Ha ezt észben tartjuk és segítjük őket megértéssel, támogatással, azt ők is – egy idő után biztosan – hálával fogják fogadni.

Szülők támogatása

Csilla szerint soha ne szidjuk a vér szerinti szülőt, ne kritizáljuk, ne ítélkezzünk. Ha mégis megtettük, beszéljük meg őszintén, és kérjünk bocsánatot a gyerektől, ha megbántottuk. Emellett létfontosságú, hogy az új partner segítse párját az apa/anya szerepében, méghozzá úgy, hogy lehetőséget ad a kapcsolat intimitására.

Kölcsönös tisztelet 

A nők esetében gyakori a féltékenység, rivalizálás a régi és az új partner között. Amennyiben békességet akarunk, fontos megszabadulnunk az ellenérzésünktől és tisztelettel viszonyulni a másikhoz. Úgyis, mint nőhöz, és mint anyához.[/note]