Egy nap a nők bántalmazása ellen

A világon  tizennyolc másodpercenként bántalmaznak egy nőt. Hatvan százalékuk házastársuk vagy élettársuk áldozata lesz. A testi erőszak pedig csupán a jéghegy csúcsa, a folyamatos lelki terrorban élő nők száma ennél jóval magasabb. Ráadásul az eltérő szocializációs folyamatok miatt gyakorta maguk az érintettek sem tudják, hogy áldozatok. November 25. alkalmából a Pécsma Presszóban is a nők elleni erőszakról beszélgetünk. 

hirdetés

Nemzetközi Nap a Nők Elleni Erőszak Ellen

A nők bántalmazása ellen kampányoló aktivisták 1981 óta minden november 25-én megtartják az emléknapot. E napon ölték meg ugyanis Mirabal nővéreket – a Dominikai Köztársaság emberi jogi aktivistáit – Rafael Trujillo dominikai diktátor parancsára.

Az ENSZ Közgyűlése 1999. december 17-én nyilvánította e napot a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává, és felkérték a kormányokat és szervezeteket, hogy e napon figyelemfelhívásul szervezzenek programokat a cél érdekében.

nők bántalmazása

A 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen szintén kapcsolódik a mai naphoz. Az eseménysorozatot 1991 óta világszerte november 25. és december 10. (az Emberi Jogok Nemzetközi Napja) között rendezik meg civil szervezetek és magánszemélyek. A cél, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról, kifejezzék szolidaritásukat az áldozatok iránt, nyomást gyakoroljanak a politikusokra a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetése érdekében.

[box title=”Elmondták, hogy volt…”]Bántalmazott nők vallomásai olvashatóak a vs.hu-n. A nők többek közt látleleteiken keresztül mondták el azt, mi történt titokban, otthon, a négy fal között.[/box]

A 16 akciónappal kapcsolatban több esemény is lesz a városban:

[note note_color=”#f1b989″]November 26. 17: 00, Csinos Presszó

Mások élete?!

A szervezők arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a hozzátartózók, ismerősök, barátok ne menjenek el szó nélkül az ilyen esetek mellett. A családon belüli erőszak ugyanis nem magánügy!

A NANE egyesület önkénteseinek installációi láthatóak majd a falakon, a résztvevők pedig egy római tiltakozáshoz hasonlóannői alakokat festenek a Csinos Presszó falára. Az eseményen spotokat vetítenek magyar és nemzetközi kampányokból, 20.00 órakor pedig egy kizárólag nőkből álló együttes, a Rokokó Rosé ad koncertet.[/note] [note note_color=”#7eba0c” text_color=”#fdfcfc”]November 27. 18:00, Nappali Kávézó 

Pécsma Presszó: Az asszony verve jó? Beszélgetés a nőket érő bántalmazásokról

A kerekasztal beszélgetésre mindenkit várunk:

  • Aki nem érti, a 21. században miként fordulhat elő, hogy egy férfi kezet emel egy nőre.
  • Aki nem tudja, hogy milyen pszichés tényezők húzódnak meg egy bántalmazó kapcsolat hátterében.
  • Aki nem bírja felfogni, hogy az áldozat miért nem menekül el egy ilyen kapcsolatból.
  • Aki szeretné megtudni, mit tehet a rendőrség ilyen esetekben.

Vendégünk lesz többek között dr. Ambrus Zoltán, a BRMFK bűnmegelőzési osztályvezetője, Gyenese Andrea, a Férfiak a Nőkért kampány projektvezetője, dr. Láng András, a PTE Fejlődés- és Klinikai Pszichológia Tanszék egyetemi tanársegédje és végül, de nem utolsósorban Andrea, egykori bántalmazott.[/note] [note]December 8. kora délután

A PMFC-MATIAS szeretettel várja a PMFC sportcsarnokban  a csapat szurkolóit barátságos futballmérkőzésekre. A program az idei szezon zárórendezvénye és egyben a Férfiak a Nőkért kampány egyik fontos eseménye is. A vasárnapi programon a barátságos mérkőzések mellett a nőket érő erőszakos cselekményekről is szó esik majd.[/note]

  • Ibolya

    Sajnos minden tiszteletlenség ami a nőket éri gyerekkorból indul. Az arrogancia a családban, aminek fül és szemtanúja a gyermek, amikor is a nők nem képesek megállítani e magatartást, engedve a testi fenyítésnek amit a gyerekek szenvednek el. A szóbeli terrornak kitéve, óvodában,iskolában,nevelő intézetben. Mind a gyerekkor tiszteletlenségét példázza. A nők jelentős része csak funkció szerű használatban részesül a férfiak részéről, kölcsönös, egyenrangú kapcsolatról, még inkább megbecsülésről alig beszélhetünk.A nők feje felett zömében férfi jogalkotók szinte félhülyén teremtenek családvédelmi, és gyermek és nővédelmi jogfordulatokat. Alig van férfi, aki a saját jövedelméből képes lenne egy 4 tagú családot eltartani. Egy nőnek viszont kötelessége 8-1O órai munka végzése után magán kívül még, 3-4 hozzátartozójának gondját viselni. Tombol a pornó fertőzöttség, feljogosítva a férfiakat, hogy bár melyik életszakaszukban letárgyiasítva állat módjára üzekedjenek. Rettenetes mennyiségben áldozatok a gyereklányok a pedofíliának, a döntő többsége soha nem kerül nyilvánosságra.Az abortuszok ilyen magas száma is a férfiak közömbössége okán történik, amikor is nem védik a nő testét óvszerrel. Nagyon nagy az elfogadott kultúrálatlanság a férfiak részéről, hogy engedély nélkül, bár hol és bár mikor teljes hangerővel bazdmegeljenek, bizonyítva a tahóságukat. Melindával, a hozzászólásával egyetértek.

  • Melinda

    Jó kezdeményezés ez az akciónap, de önmagában kevés. Az egész történelmünket, jogrendünket, kultúránkat kell felülvizsgálni. A szexista diszkrimináció és agresszió a magyar népmeséktől a reklámokon, filmeken, zenén át a politikai életig mindenütt tettenérhető. Amíg a nőket az élet minden területén kihasználják és megalázzák, amíg kiszorítják őket a döntési pozíciókból és alulfizetik őket, addig nem lesz változás az erőszak területén sem.