Egyedül a sötét utcán? Vigyázz magadra!

Biztosan minden nővel előfordult már, hogy úgy érezte, követi valaki. Az esetek jelentős többségében valószínűleg az egész vaklárma  és a mögöttünk haladó csak éppen azonos irányba halad. Ettől függetlenül ez az érzés őrjítő lehet, és az is tény, hogy csak egyszer kell, hogy bekövetkezzen a baj. Tehát jobb félni, mint megijedni! Mutatjuk az óvintézkedéseket.

hirdetés

1. Először is, ha lehet, akkor ne kóricálj egyedül a sötét utcán. Igen, tudjuk, hogy szörnyű, hogy egy nő ezt “nem teheti meg”, de elsősorban nem az önérzetünk, hanem a biztonságunk a tét! Ha még sincs mód arra, hogy valaki kísérgessen, esetleg taxit hívj, akkor próbálj minden kockázatot minimalizálni. Ne arra menj haza, amerre a legrövidebb, hanem amerre a legbiztonságosabb!

Kedves férfiak, íme, egy jó írás arról, hogy miként lehetne valóban elkerülni a nemi erőszakot!

2. Sose hallgass zenét menet közben, figyelj inkább a zajokra. Nyilvánvalóan így sokkal könnyebb meghallani, ha valaki a nyomodba ered, mellesleg nem kapsz szélütést, ha esetleg egy ismerősöd utánad szalad, és melléd ér a járdán.

egyedül utcán, séta, este, nő, áldozat, veszély

3. Ha egyedül sétálsz éjszaka a kihalt utcákon és pár száz méterre magad előtt mozgást látsz, menj át a másik oldalra, vagy fordulj egy másik utcába. Próbáld elkerülni a közvetlen találkozást.

4. Amíg nincs baj, addig nincs baj – szokták mondani, de az ember abban a pillanatban megérzi a szorító érzést a mellkasában, ahogy azt észleli, hogy követi valaki. Bár könnyű mondani, de próbáljunk meg nem pánikolni, és inkább teszteljük a mögöttünk jövőt. Menjünk át az út túloldalára, sétáljunk gyorsabban, esetleg térjünk be egy éjjel-nappaliba, vagy vendéglátóegységbe. A sok ember semmire sem biztosíték, sőt, de az egyedüllétnél talán jobb.

5. Jó megelőző intézkedés lehet, ha a kihalt utcán haladva felhívjuk telefonon a barátnőnket, barátunkat, férjünket, vagy a szomszédot. A lényeg, hogy ők tudják, hogy merre járunk, az esetleges támadókat pedig elrettentheti, hogy a vonal túlsó végén hallgatózik valaki.

A pécsi Városvédő alkalmazás letöltése is jó opció lehet, ha biztonságban szeretnénk tudni magunkat vagy szeretteinket. 

6. Mindig legyen nálad gáz- vagy paprika spray. Lehetőség szerint fogd a kezedben, ne a táskádban vagy a zsebedben tartsd. Ám mindezeknek csak akkor van értelme, ha használni tudjuk; amennyiben kicsavarják a kezünkből, úgy inkább a támadó kezébe adott fegyver. Ha nincs önvédelmi eszköz nálunk, akkor fogjuk meg szorosan a kulcsunkat, vagy vegyük elő az esernyőnket (ha van), végső esetben ezek is fegyverek lehetnek.

nő az utcán, egyedül, követ, áldozat, támadás

7. Ha megtámadnak, ne csak azt kiabáld, hogy „Segítség”, hanem azt, hogy „Segítség, tűz van!” Az emberek csak a legritkább esetben fognak segíteni, de a tűzre kinéznek az ablakon, vagy kimennek a ház elé.

8. Rablás esetén ne ragaszkodjunk a tárgyainkhoz, adjuk át önként, de nehezítsük meg a támadó dolgát: dobjuk messzebbre a földre az értékeket. A támadónak remélhetőleg a cuccainkra fáj a foga, így mi elfuthatunk!

9. Próbálj folyamatosan mozogásban lenni, ne állj meg, keresd a jól kivilágított helyeket. Ha az értékeidet követeli egy támadó, ne adj semmit a kezébe, hanem dobd el azokat messzire magadtól és fuss a másik irányba. Akkor választania kell közted és a táskád között. Legtöbbször az utóbbi fontosabb a számára!

10. Ha lefognak, átkarolnak, akkor ne a kezét akard lefejteni magadról, hanem támadd elsősorban a szemét és a légcsövét.