Egyre több a nemi beteg?

Egy reprezentatívnak nem nevezhető kutatás szerint külföldi egyetemen tanulók negyede kap el valamilyen nemi úton terjedő betegséget, aminek legfőbb oka a szexuális partnerek gyakori váltogatása és az óvszer mellőzése. Nem kívánjuk általánosítani ezt a kutatási eredményt, de kíváncsiak voltunk, hogy nálunk is növekvő tendenciát mutatnak-e ezek a betegségek a szexuálisan aktív személyek körében.

hirdetés

A túlzott aktivitás a hibás

A szexuális szokásokra egyre inkább jellemző a szabados szemlélet, már nem szokatlan, hogy valakinek tíznél is több partner fordul meg az ágyában, akik gyakran alkalmi kalandokat jelentenek. Minél gyakrabban váltogatjuk szexpartnereinket, annál nagyobb eséllyel kapunk el valamilyen fertőzést. Dr. Várszegi Dalma, bőr-és nemigyógyász szakorvos, valamint dr. Bózsa Szabolcs, nőgyógyász elsőként leszögezte, hogy biztosan nem csak az egyetemisták sajátsága ez a probléma, hanem általában a szexuálisan aktív populációé.

nőgyógyi

Gyakoribbak a nemi úton terjedő betegségek?

Kíváncsiak voltunk, hazánkra is igaz-e, hogy a szexuálisan aktív lakosság – és itt fontos megjegyezni, hogy az említett kutatással ellentétben nem kifejezetten az egyetemistákra vonatkoztatva – gyakrabban fordul ilyen jellegű panasszal szakorvoshoz. Dr. Bózsa Szabolcs, nőgyógyász szerint nőgyógyászati vizsgálatra a páciensek egy része nemi úton terjedő betegség miatt jelentkezik, azonban pontos felmérés nem történt ezzel kapcsolatosan, így tendenciát elemezni nem lehet.

Megváltozott szokások

A nemi úton terjedő leggyakoribb betegségek a chlamydia, a herpesz és a HPV.

Várszegi Dalma úgy gondolja, valóban gyakran mellőzik a fiatalok az óvszer használatát, ráadásul a szexuális szokások megváltozásával még könnyebben terjednek a különböző fertőzések is.

– Az emberek talán nem is gondolnák, de orális közösülés esetén – amikor a hagyományos védőeszköz nem használható –  a kórokozók a torokban is elszaporodhatnak, így kialakulhat egy-egy kellemetlen betegség.

Dr. Bózsa Szabolcs megjegyezte: az orvosi vizsgálat betegvizsgálatra, célzott terápiára és felvilágosításra terjed ki, a páciensek felelősségének vagy felelőtlenségének felállítása nem tartozik az nőgyógyászati szakorvosi feladatok közé. Épp ezért nem tenne arra vonatkozó kijelentést, hogy vajon mennyire felelőtlenek az aktív szexuális életet élők.

nő

A nők a „hibásak”

– A bőr-és nemibeteg gondozóban a klasszikus nemibetegségeken – gonorrhoea, syphilis – kívül a krónikus, szövődményeket is okozó egyéb STD – chlamydia, ureaplasma, herpesz, HPV – betegségekben szenvedő pácienseket is kezelik, mondja a doktornő.

– A férfiak sokszor tünetmentesek, ezért észre sem veszik hogy fertőzöttek. Csak akkor mennek orvoshoz, amikor valamilyen egyéb szimptóma jelentkezik, például szemgyulladás.

Elmondható, hogy főleg a nők hordozzák a nemi úton terjedő kórokat, akik szintén nem mindig észlelik időben a bajt. Emiatt, amennyiben valakinek nemi úton terjedő megbetegedése alakult ki, a partner kezelése elengedhetetlen – teszi hozzá dr. Várszegi Dalma.

  • Érdeklődő egyetemista

    Egy a Magyar Nemzettől átvett dilettáns brit randioldal-felmérésnek mi köze van Pécshez???